Dzięki ugodzie nie będzie długich procesów, nie będzie przeciągającego się i narastającego zainteresowania sprawą, nie będzie artykułów czy wywiadów w lokalnych, ogólnokrajowych i zagranicznych mediach. Nie będzie kolejnej okazji do rozpatrywania, czy Organizacja jest lub była rajem dla pedofilów. Nie będzie całego tego zamieszania i co najważniejsze - nie będzie też obaw o rozstrzygnięcie i ewentualne jego konsekwencje.
Tak jak napisałam kiedyś, nie znam się na prawie amerykańskim, ale mam wrażenie, że jeśli chodzi o ugody sądowe to niewiele różni się to od prawa polskiego. Ugody sądowe zawiera się w sprawach cywilnych, a rozstrzyganie o winie odbywa się w sprawach karnych.
W polskich sądach obok postępowania karnego często toczy się postępowanie cywilne. Nie jestem aż taką specjalistką w tych sprawach, ale gdyby oskarżony został uznany winnym to pokrzywdzony mógłby dochodzić swoich roszczeń również na drodze cywilnej.
Tak więc nie jestem pewna, czy zawarcie ugody sądowej ma jakiś wpływ na wszczęcie postępowania karnego. Naprawdę strony ugodziły się w ten sposób, że ofiary dostaną odszkodowanie, a w zamian nie będzie spraw karnych? Mam wrażenie, że nikt nie czytał tej ugody, a o jej treści wiemy z trzeciej ręki (i to też enigmatycznie, nieprecyzyjnie: kasa za milczenie).
Wypowiem sie zgodnie z atmosfera tego forum, ze kazda poruszona sprawe nalezy skrytykowac
Wiec skrytykuje tych ktorzy jeszcze krytyce nie zostali poddani :
- tych pazenrnych SJ lub bylych SJ ktorzy woleli pominac krzywde swoich dzieci i de facto miec to w d...ce w zamian za pieniadze otrzymane za milczenie.
To w ich rekach, a nie naszych, lezy czy spawa powinna miec rozglos czy tez nie, ale jak widac wcale im nie zalezy ... wszystko zalezy od ceny.
Tlumaczenia WTS wydaja sie nawet szlachetniejsze .... my nie popieramy takich dzialan w koncu to nie my (jako zarzad), ale jacys posledni czlonkowie tego dokonali, ale ze jestesmy tak dobrzy to wam wyplacimy za doznane krzywdy i po sprawie.
A tlumaczenie tych rodzin jak by wygladalo czy jak wyglada ? .... Ogolnie to sprawe powinnismy naglosnic .. i pewnie jak dacie za malo to naglosnimy ...no ale jak dacie wystarczajaco duzo to nie ma sprawy...
WIec nie stawiajcie sie az tak bardzo za ofiarami pedofilow, bo ich najblizsi maja chyba nieco inne zdanie.
Ciezko powiedziec kto wykazuje wieksza moralnosc.
No właśnie, mnie też to zastanawia. Postępowanie karne zawsze można wszcząć, niezależnie od postępowania cywilnego. Zależy to przecież od ofiar.
Użytkownik ewa edytował ten post 2007-05-07, godz. 20:56