Napisano 2007-07-09, godz. 22:09
Hm, tylko że jedno raczej nie ma nic wspólnego z drugim. Zarząd zazwyczaj wybiera rada nadzorcza, komisja rewizyjna lub zgromadzenie wspólników (walne zgromadzenie). Wszystko zależy od umowy spółki (statutu).
Oczywiście, ten ostatni może przewidywać wybór zarządu przez jakiegoś konkretnego wspólnika (akcjonariusza), ale szczerze powiedziawszy nigdy się z tym nie spotkałam, a trochę się tych umów naczytałam. Pozdr.
Ma tyle wspólnego, że można przypuszczać, iż braciszkowie na Brooklynie raczej stoją przy taśmach na halach fabrycznych, a nie śmigają w krawatach po biurze zarządu. Z boku mogłoby się wydawać, że BRW to działeczka dla młodych, drapieżnych finansistów czy marketingowców spod znaku Watchtower (zaczynają się pojawiać na rynku). Tymczasem wszystko wskazuje, że niekoniecznie musi tak być. Zresztą nie wiem tego na pewno; jeśli ktoś ma dokładniejsze dane, chętnie poczytam.
"W świecie panuje skłonność do odrzucania przewodnictwa. (...) W organizacji Bożej nie ma ducha niezależnego myślenia, a ponadto naprawdę możemy ufać tym, którzy nam przewodzą".
Strażnica z 15 września 1989, s. 23.
"Każdy może krytykować, a (...) dopuszczenie do krytyki to nikomu nie podoba się. Dlatego, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, żeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie (...)".
"Rejs"