Skocz do zawartości

Zdjęcie

[Nowe Światło?] Pokolenie

• Please log in to reply
211 replies to this topic

#121 lidia2

lidia2

Początkujący (1-50)

• Członkowie
  • Pip
  • 40 Postów

Napisano 2010-01-30, godz. 17:19

Z pewnością jest wielowątkowa. Ja napisałem o tym w kontekście religijności. Choć to oczywiście nie jedyna sfera życia. Ale jak wspomniałem wcześniej... piszę z chrześcijańskiego punktu widzenia. Wierzę że .....
:)

pozdrawiam

woks

Jestem nowa osoba na forum,siedze sobie na koncu sali,gdyby mnie ktos poprosil to szybciutko przesiade sie na pierwsze miejsce i uwaga,... jestem kobieta.Chcialabym jeszcze skromnie zapytac jaki wlasciwie /obecnie/jest poglad na to pokolenie.
Ja mysle,ze Jezus mial na mysli,ze nie przeminie pokolenie,ktore zobaczy upadek Jeruzalem.
Nie mam na klawiaturze polskich liter wiec prosze mi wybaczyc braki w kreseczkach,pisze z Niemiec jesli Pan Zabiello nie jest przeciwny.
Babilon Wielki /brama bogów/

#122 lidia2

lidia2

Początkujący (1-50)

• Członkowie
  • Pip
  • 40 Postów

Napisano 2010-01-30, godz. 17:41

Halo
Jestem nowa osoba na forum.
mysle,ze Jezus mial na mysli pokolenie,ktore mialo doczekac upadku Jeruzalem.Byl to okres ok.37 lat.
Okreslenie pokolenie jest pewna miara czasu,biorac pod uwage Izraelitow wedrujacych za kare po pustyni /40 lat /,az wymarlo zbuntowane,niedowierzajace pokolenie.Dnia i godziny nikt nie zna/.../ ale wiemy,ze ma sie to stac za jednego pokolenia.Zwrocie uwage,ze wypowiedz Jezusa o koncu z ewangieli Mateusza to okres opisujacy sytuacje do zdjecia 6 pieczeci.Reszta jest w ksiedze Objawienia i od tego to czasu czeba liczyc pokolenie.Poczatek bolesci to nie to samo co bolesc.

#123 Dudu

Dudu

Początkujący (1-50)

• Członkowie
  • Pip
  • 88 Postów

Napisano 2010-02-02, godz. 09:46

Kiedyś wyrażając opinię na temat śJ w wielkim oburzeniu użyłem stwierdzenia "popieprzona sekta". Fakt liczyłem się z upomnieniem Admina...
Teraz już bez strachu przed Nim mogę stwierdzić: to jest po prostu popieprzona sekta i to do kwadratu!

Żal mi tylko zwiedzionych ludzi. No i oczywiście liczę na to, iż po tym "nowym świetle" organizacja (organizacja - jak to do cholery brzmi...) straci sporą rzeszę wyznawców.

A swoją drogą nie wiem czego się trzeba nałykać tudzież nawąchać , żeby taki debilizm stworzyć.

Pozdrawiam.

Użytkownik Dudu edytował ten post 2010-02-02, godz. 09:47

#124 gruby drab

gruby drab

Domownik forum (501-1000)

• Członkowie
  • PipPipPip
  • 871 Postów

Napisano 2010-02-02, godz. 10:14

Teraz już bez strachu przed Nim mogę stwierdzić: to jest po prostu popieprzona sekta i to do kwadratu!

a jednak bym zwolnił z wyrazaniem takich opinii. w tej religii jest wielu moich przyjaciół, nie rozumiem jak sobie z tym dają radę, ale szanuję ich wybór.

Dudu bądź sprawiedliwy, sam wierzysz w rzeczy tak nieprawdopodobne, ale dla ciebie swiete do kwadratu, rzeczy, ktorych nigdy nie widziales na oczy i nigdy nie zobaczysz, rzeczy, które istnieją tylko w Twoim chrzescijanskim umysle, rzeczy tak falszywe i bezbożne, ze az nie do pojęcia np. z punktu widzenia hinduisty :)

wiecej dystansu zyczę.
Z naszych rozmów o niczym
wynika że
tyle wiemy o świecie
a o nas trochę mniej

#125 Dudu

Dudu

Początkujący (1-50)

• Członkowie
  • Pip
  • 88 Postów

Napisano 2010-02-02, godz. 18:47

No właśnie i pewnie Cię boli, że tkwią w tej sekcie, zgodzisz się chyba?
Ja powtórzę to jeszcze raz, a właściwie będę to powtarzał do znudzenia : żal mi szczerze ludzi zwiedzonych przez tą "organizację".
Sam mam wujka, który wraz z rodziną służy CK z oddaniem.
A dystans to ja mam uwierz mi :) ; po przeczytaniu fragmentu z rozprawy sądowej przeciwko śJ w Szkocji , gdzie zeznający ludzie z CK Oficjalnie przyznają się , rozumiesz oficjalnie bez jakichkolwiek ogródek przyznają się do fałszywych proroctw to mi się takie słowa cisnęły na usta, że "popieprzona sekta" jawi się jako niewinny eufemizm :)...

Pozdrawiam.

#126 paradise1874

paradise1874

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 236 Postów

Napisano 2010-02-03, godz. 08:31

Halo
Jestem nowa osoba na forum.

Witaj Lidio:-) Może napiszesz nam kilka słów o Twoich relacjach z WTS....
pozdrawiam serdecznie

#127 gruby drab

gruby drab

• Członkowie
  • PipPipPip
  • 871 Postów

Napisano 2010-02-03, godz. 09:10

(...)boli, że tkwią w tej sekcie(...)
mam wujka, który wraz z rodziną służy CK z oddaniem.

A dystans to ja mam uwierz mi

no wlasnie jeszcze nie masz :)

trzymaj się
wynika że
tyle wiemy o świecie
a o nas trochę mniej

#128 pawdob7

pawdob7

pawdob7@wp.pl

• Członkowie
  • PipPipPip
  • 914 Postów
  • Gadu-Gadu:4734141

Napisano 2010-02-17, godz. 21:24

Odświeżam wątek.

Czy w zborach jest już ta Strażnica z nowym światłem? Czy ktoś, kto wciąż ma kontakt ze zborem zdołał już porozmawiać ze śJ jak przyjmują ten gniot o dwójpokoleniu? Jakie są nastroje w zborach? Czy zauważono tą zmianę? czy dyskutuje się o niej? Czy czują się oszukiwani? robieni w balona?

#129 rhundz

rhundz

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1074 Postów
  • Gadu-Gadu:4898177

Napisano 2010-02-17, godz. 22:48

Odświeżam wątek.

Czy w zborach jest już ta Strażnica z nowym światłem? Czy ktoś, kto wciąż ma kontakt ze zborem zdołał już porozmawiać ze śJ jak przyjmują ten gniot o dwójpokoleniu? Jakie są nastroje w zborach? Czy zauważono tą zmianę? czy dyskutuje się o niej? Czy czują się oszukiwani? robieni w balona?

za duzo chcesz ;)

#130 gambit

gambit

gambit

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1296 Postów

Napisano 2010-02-18, godz. 10:43

Czy w zborach jest już ta Strażnica z nowym światłem?

A co, ma być?
A może boisz się Armagedonu :o ? Czy z takich powodów jak ja; "oooch - niech jak najszybciej", będzie ta przepustka do nowego świata :D .
-- gambit

Użytkownik gambit edytował ten post 2010-02-18, godz. 10:46

Mój życiorys - 1<---> Wśród ŚJ Zamieszczam tymczasowo.

#131 gruby drab

gruby drab

• Członkowie
  • PipPipPip
  • 871 Postów

Napisano 2010-02-18, godz. 11:02

Odświeżam wątek.

Rozmawialem z jedną, bliską mi osobą, ale na jej zyczenie. Bo konsekwentnie unikam rozmow na tematy kontrowersyjne, nie sprawia mi to przyjemnosci, czuje sie poirytowany. Kazdy sam musi dojść do wasnego oświecenia.

Ta osoba byla zaskoczona, opowiedzialem jak to wygladalo historycznie i dopiero wtedy załapała o co chodzi.
Wniosek: bez kontekstu historycznego ta wiadomosc nie robi zadnego wrazenia. Dawki nowego swiatla są dodawane w tak odpowiednich odstepach czasu, ze ktos bez chronologicznego zestawienia nie jest w stanie ogarnąć istotności zmian w tej doktrynie.

Ja zacząłem od konca swiata w 1914, potem o milionach ktorzy nigdy nie umrą, o prorokach zstepujacych po swojego forda i cadilaca garazowanych w bet sarim, potem pokolenie pamietajace 1914, zmiany wieku pamietajacych, potem rozciagniecie pokolenia na nieokreslona blizej populacje, nastepnie pokolenie to ostatek i ostatecznie pokolenie to ci, ktorzy pamiętają pamiętających 1914.

Osoba ta milczała, a ja czułem się fatalnie ...

Użytkownik gruby drab edytował ten post 2010-02-18, godz. 11:04

wynika że
tyle wiemy o świecie
a o nas trochę mniej

#132 nunek

nunek

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 193 Postów
  • Gadu-Gadu:18612649

Napisano 2010-02-18, godz. 13:38

Jedną z przyczyn,dla których opuściłem "jedynie słuszną" była nauka o pokoleniu.Z mojej ostatnio przeprowadzonej rozmowy ze świadkiem Jehowy zrozumiałem,że przez "pokolenie" należy rozumieć ludzi obserwujących spełnianie się zapowiedzi o dniach ostatnich.Z tego wniosek,że każdy okres czasu jest "pasowny"?:)

Użytkownik nunek edytował ten post 2010-02-18, godz. 13:39

#133 pawdob7

pawdob7

pawdob7@wp.pl

• Członkowie
  • PipPipPip
  • 914 Postów

Napisano 2010-02-18, godz. 14:53

Ta osoba byla zaskoczona, opowiedzialem jak to wygladalo historycznie i dopiero wtedy załapała o co chodzi.
Wniosek: bez kontekstu historycznego ta wiadomosc nie robi zadnego wrazenia. Dawki nowego swiatla są dodawane w tak odpowiednich odstepach czasu, ze ktos bez chronologicznego zestawienia nie jest w stanie ogarnąć istotności zmian w tej doktrynie.

I to jest zasadnicza przyczyna tego, że tak wielu nie zauważa manipulacji, zwodzenia. Niemożność wyrwania się poza ramy własnego horyzontu, niemożność ogarnięcia spraw z szerszej perspektywy. Syndrom mrówki, której własne mrowisko zdaje się być wszechświatem. A wystarczy wspiąć się na najbliższą gałązkę, by dostrzec, że świat nie kończy się na mrowisku. Chyba tą niemożność, Raymond Franz nazywa właśnie "ciasnotą umysłu"

Napisałem kiedyś, że dopiero niejako wspięcie się na "wzgórze" pozwoliło mi spojrzeć na wszystko z góry, ogarnąć otaczającą mnie rzeczywistość. Sprawy dotąd niezrozumiałe stały się dziecinnie proste, przejrzyste, wręcz banalne. Myślę, że nie każdy jednak chce na swój świat spojrzeć z dystansu. Do tego potrzeba odwagi i odrobiny nonkonformizmu. A to burzy dotychczasowe, wygodne życie.

Sam nie wiem, czy wielu dostrzeże ten nowy bzdet o pokoleniu. Raczej wątpię, podobnie jak Drab. Owszem, znałem tam ludzi myślących, ale chyba zbyt wygodnych, zbyt uwikłanych w system zależności, zbyt mało odważnych, by coś zmieniać :(

#134 paradise1874

paradise1874

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 236 Postów

Napisano 2010-02-18, godz. 17:12

Odświeżam wątek.

Sądzę że większość odbierze to 'nowe światło' o pokoleniu jako kolejne błogosławieństwo od Jehowy. Dziś mało kto pamięta jak często była zmieniana wykładnia 'niewolnika', jak niestabilne są fundamenty tej wiary, wiary...., która nie daje żadnego poczucia bezpieczeństwa. Sam pamiętam, będąc jeszcze w organizacji i wierząc w jej jedyną słuszność, że te tzw 'nowe światła' przyjmowałem bez większych emocji, bez wnikania, dopiero po czasie, kiedy odkryłem że tych zmian było tyle że nie sposób ich policzyć, zacząłem zauważać manipulację. Myślę że ważne było to iż chciałem to zauważyć i dopuściłem myśl że WTS może się mylić.
Tak jak wspomniałem, dziś coraz mniej jest tych, którzy pamiętają wykładnie chociażby sprzed 30 czy 20 lat, dlatego wielu musi przejść pewien okres w organizacji, żeby w końcu dostrzec jak dalece dał się ponieść zwodniczej sile niewolnika.

#135 pawdob7

pawdob7

pawdob7@wp.pl

• Członkowie
  • PipPipPip
  • 914 Postów

Napisano 2010-02-18, godz. 17:51

Sądzę że większość odbierze to 'nowe światło' o pokoleniu jako kolejne błogosławieństwo od Jehowy. Dziś mało kto pamięta jak często była zmieniana wykładnia 'niewolnika', jak niestabilne są fundamenty tej wiary, wiary... Sam pamiętam, (...) że te tzw 'nowe światła' przyjmowałem bez większych emocji, bez wnikania (...)

Dzięki fortelowi ( niech miłościwy Bóg wybaczy mi tą mała manipulację ) zdołałem zwrócić uwagę jednemu z bliskich na nadchodzącą zmianę doktryny o pokoleniu. To osoba na zborowym stanowisku i mocno zaangażowana, ale myśląca! Jestem przekonany, że dzięki mojej małej sugestii po raz pierwszy w życiu zastanowi się choć 5 minut nad jej znaczeniem!!! A pamięta doskonale poprzednie wykładnie. Inną sprawą jest fakt, że i tak najprawdopodobniej kupi nową wersję bez szemrania. Niemniej jednak samo chwilowe zastanowienie się nad sprawą gotów jestem uznać za sukces. Sukces, który może zaskutkować za lata.

Paradise, piękny i mądry post.

#136 qwerty

qwerty

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2138 Postów

Napisano 2010-02-18, godz. 18:22

Jak mawiają świadkowie, ziarno zostało zasiane, a kiedyś wykiełkuje :)
Każda więc chwila zastanowienia jest takim ziarenkiem, kiedy bedą sprzyjające okoliczności może wykiełkuje i wyda owoc :)
nie potrafiłam uwierzyć.......

#137 kremówka

kremówka

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 244 Postów

Napisano 2010-02-18, godz. 19:20

Dzięki fortelowi ( niech miłościwy Bóg wybaczy mi tą mała manipulację ) zdołałem zwrócić uwagę jednemu z bliskich na nadchodzącą zmianę doktryny o pokoleniu.

I o to właśnie chodzi żeby coś zasiać zanim temat zostanie omówiony na zebraniu,wtedy jest szansa że taka osoba już trochę inaczej będzie na to patrzeć,sugestia czyni cuda.Też tak zrobiłam jeśli chodzi o moje dizeci i teraz czekam z niecierpliwością na efekt.

#138 lidia2

lidia2

Początkujący (1-50)

• Członkowie
  • Pip
  • 40 Postów

Napisano 2010-03-05, godz. 19:10

drogi forumowicz
napisz mi prosze o co chodzi z tym /dwupokoleniem /bo nie znam tej nowej teorii

lidia

aaaa...haa

juz wiem,chodzi o tych co pamietaja pamietajacych.
UUps...cos nie tak???

#139 jb

jb

^o^

• Moderatorzy
  • PipPipPipPip
  • 4057 Postów

Napisano 2010-03-18, godz. 22:43

Artykuł „Zjednoczeni w miłości — sprawozdanie z dorocznego zgromadzenia statutowego” („Strażnica” z 15 czerwca 2010 roku) zawiera dodatkowo poniższe rozwinięcie (cytat z nagrania):

Nie wiemy dokładnie, jak długo ma trwać „to pokolenie”, ale składa się ono właśnie ze wspomnianych dwóch grup pomazańców. Chociaż chrześcijanie ci są w różnym wieku, obie grupy tworzące „to pokolenie” przez jakiś okres dni ostatnich żyją jednocześnie. To bardzo pokrzepiające, że grono młodszych pomazańców, żyjących przez pewien czas razem ze starszymi pomazańcami, którzy dostrzegli znak widoczny od roku 1914, nie umrze przed nastaniem wielkiego ucisku.

.jb

#140 and

and

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1649 Postów
  • Gadu-Gadu:0

Napisano 2010-03-19, godz. 21:06

To są dwie grupy pomazańców :blink: a trzecia dopiero rośnie.
pozdrawiam Andrzej

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych