Na moje pytanie, czy Justus Lipsius przedstawił w swojej książce Jezusa przybitego do prostego pala, odpowiedziałeś:
"Co do Lipsiusa to odpowiedź brzmi tak"
Więc proszę o cytat, że to właśnie jest Pan Jezus na tym palu. Rozumiesz?
Odpowiedziałem. Tak. Ale w kontekście naszych rozmów. Justus Lipsius jak śledzisz naszą rozmowę napisałem ze podał rózne formy krzyżowania. Jedną z form ukrzyżowania podał rycine która ci zasłałem. I moze sprecyzuje dokłądnie , ze po tekstach Lipsiusa mozna miec mieszane odczucia ponieważ jest to raczej forma jego badań niż pewnika jak Jezus naprawdę został przybity.Dlatego Odpowiedź brzmi 'tak' co do przedstawienia 'osoby' którą mamy na rycinie- 'pal'(jedna z form badanych).Źle i skrótowo podałem że to Jezus. Dodać powinienem . Że domniemuje się że tak został skazany przestępca(ktos uznany za przestępcę). I sam Justus domniemuje to przechodząc przez rózne formy krzyżowania jak mogło być. Przypuszczalny motyw egzekucji . Lipsius jak czytamy widać że się przychyla bardziej do formy pala z patibulum choc to według mnie jest na podstawie sugestii niektórych "ojców kościoła".Choć analizuje je krytycznie(tekst który podałem ci wczesniej).
Tak naprawdę rozstrzyganie tego dokładnie jest dość kłopotliwe , bo dowód archeologiczny z Jerozolimy pokazał że nogi były przybijane po bokach a nie jak pokazuje na pewnych formach krzyża Justus Lipsius jako 'skrzyzowane'. Nie ma dokładnie napisane że na takim palu zabito Jezusa. Widac dociekania Lipsiusa który cytuje ojców kościoła.Sprawa więc jest otwarta.
Precyzując
1.Tekst Justusa podaje różne formy egzekucji-to materiał badawczy Lipsiusa
2.Justus wyciąga rózne wnioski
3.Przychyla się do pewnych na podstawie niektórych opinii ojców kościoła.
I na koniec:
Słowo Boga uczy z Psalmu 22:17 "Bo sfora psów mnie opada, osacza mnie zgraja złoczyńców.
Przebodli ręce i nogi moje"
Skoro ten fragment jest proroczy to dlaczego i ten nie?Poniżej:
"Sporządził więc MOjzesz węża miedzianego i umiescił go na wysokim
palu"(Liczb 21:9,BT). W hebrajskim jest dosłownie 'pal'.
(por. ten tekst z Jan 3:13,14).
Użytkownik Chakmach edytował ten post 2008-01-28, godz. 13:48