człowiek
Hm, dziecko jest kobietą albo mężczyzną i innej opcji nie ma.
życie
Dzieciństwo, młodość i starość są z kolei okresami w życiu człowieka (i nie tylko), a nie życiem jako takim.
Napisano 2009-08-06, godz. 18:11
człowiek
życie
Napisano 2009-08-07, godz. 12:35
Napisano 2009-08-07, godz. 16:03
Bardzo naciągane te rysunki.
Napisano 2009-08-07, godz. 17:12
A skąd przyszło Ci do głowy, że świat jest podobny do Boga?Jeśli Bóg jest w Trójcy Przenajświętszej, to otaczający nas świat powinien być w pewien sposób troisty, gdyż został stworzony na podobieństwo Boga.
Napisano 2009-08-07, godz. 17:15
Napisano 2009-08-07, godz. 18:16
Podobnie Duch Święty może być Ojcem albo Synem. Daje się to zauważyć jak czyta się Biblię! Biblia nazywa zarówno Ojca jak i Syna duchem. Zgodzisz się, że musi to być Święty Duch!Hm, dziecko jest kobietą albo mężczyzną i innej opcji nie ma.
Zgoda, ale przyznasz również, iż okresy te charakteryzują życie. A pragnę zauważyć, iż tutaj raczej narysowane jest życie każdej istoty czy rośliny na ziemi, a nie tylko czlowieka.Dzieciństwo, młodość i starość są z kolei okresami w życiu człowieka (i nie tylko), a nie życiem jako takim.
Powtarzam jeszcze raz: dla mnie nie jest to koronny dowód, bowiem naukę o Trójcy znalazłem w samej Biblii. Przykłady te mają jednak uzmysłowić każdemu, iż możliwe jest istnienie obiektu w przyrodzie takiego, iż 1+1+1=1. Dlaczego więc nie miałoby to być możliwe w stosunku do samego Boga?Przede wszystkim wykorzystanie ich jako dowodu na istnienie Trójcy jest lekko naciągane, bo w ten sposób można udowodnić istnienie Boga:
Zgadza się, dla mnie jest to dowód, iż Bóg jest jeden!- w jednej osobie (np. mamy jedną planetę Ziemię, w Układzie Słonecznym jest jedno Słońce, a więc to dowodzi, że Bóg jest jeden),
Dla mnie jest to dowód, na podwójną naturę Jezusa. Jak wiadomo z biblia jest on przwdziwym Bogiem i prawdziwym czlowiekiem.- Dwójcę (mamy dwie strony: lewą i prawą, lewa strona nie jest prawą stroną, a prawa - lewą, ale obydwie są stronami, a więc to dowód, iż Bóg jest Dwójcą),
Zauważ, iż wszystkie te przykłady mają jedną wspólną właściwość: trzy rogi trójkąta + środek. Innymi słowy jest to płasko narysowany czworokąt. Poza tym tetragram składa się z czterech liter. Kto wie, może właśnie dlatego.- Czwórcę (cztery strony świata: zachód nie jest wschodem ani północą, ani południem itd., ale wszystkie są stronami świata),
Dla mnie jest to potwierdzenie prawdziwości sprawozdania biblijnego:a nawet Boga w szesnastu osobach (np. jest szesnaście województw, przy czym Mazowsze nie jest Śląskiem, Śląsk - Pomorzem itd., ale wszystkie są województwami)
Zgadza się. Jeśli by biblia mówiła o pięciu Bogach w jednej osobie to podałbym przykład pięciu palców u rąk, czy u nóg. I w taki właśnie sposób wyjaśniłem sobie, iż pięc palców u rąk daje jedną rekę, tak samo jak pięc ksiąg Mojżesza daje jedną Torę (jeden Pięcioksiąg).i w zasadzie w ten sposób można próbować udowodnić istnienie Boga w tylu osobach, w ilu się tylko komu zamarzy
![]()
Użytkownik mirek edytował ten post 2009-08-07, godz. 21:58
Napisano 2009-08-07, godz. 18:38
Zauważ, iż wszystkie te przykłady mają jedną wspólną właściwość: trzy rogi trójkąta + środek. Innymi słowy jest to płasko narysowany czworokąt. Poza tym tetragram składa się z czterech liter. Kto wie, może właśnie dlatego.
mamy cztery ewangelie. itd.
Napisano 2009-08-07, godz. 21:50
Wyczytuję to w biblii:A skąd przyszło Ci do głowy, że świat jest podobny do Boga?
Napisano 2009-08-08, godz. 15:10
Napisano 2009-08-08, godz. 15:59
Użytkownik mirek edytował ten post 2009-08-08, godz. 16:02
Napisano 2009-08-08, godz. 16:22
Mam zapytanie do językoznawców: w jaki sposób można by ten przykład przedłożyć w realiach języka polskiego?
Napisano 2009-08-08, godz. 16:27
Mirek chyba nie chce dowodzić, bo byłoby to idiotyczne, ale pokazać, że Trójcę można zobrazować przykładami wziętymi z życia. Wielu ludzi nie może pojąć trynitaryzmu, bo wydaje im się wewnętrznie sprzeczny. I tu pojawia się nasz bohater z orężem w postaci sztućcówNie można. Można za to "udowodnić" dwoistość czegokolwiek, biorąc za przykład nożyczki (mają dwa ostrza, występują w liczbie mnogiej, choć są tylko jedne) albo spodnie (jak wiadomo, mają dwie nogawki, występują w liczbie mnogiej, chociaż też są tylko jedne).
Nie wiadomo tylko, dlaczego drzwi występują w liczbie mnogiej, skoro zazwyczaj mają jedno skrzydło.
Ech, te dowody są tak samo ogłupiające jak dowody WTS-u na zaistnienie KB w roku 1914 ...![]()
Napisano 2009-08-08, godz. 16:53
Mirek chyba nie chce dowodzić, bo byłoby to idiotyczne, ale pokazać, że Trójcę można zobrazować przykładami wziętymi z życia.
Napisano 2009-08-08, godz. 17:14
Mirek chyba nie chce dowodzić, bo byłoby to idiotyczne, ale pokazać, że Trójcę można zobrazować przykładami wziętymi z życia. Wielu ludzi nie może pojąć trynitaryzmu, bo wydaje im się wewnętrznie sprzeczny.
Napisano 2009-08-08, godz. 17:27
Jeśli Bóg jest w Trójcy Przenajświętszej, to otaczający nas świat powinien być w pewien sposób troisty, gdyż został stworzony na podobieństwo Boga. Wątek ten poświęcam więc na rozmaite przykłady ilustrujące Trójjedynego.
Napisano 2009-08-08, godz. 17:34
Wydaje mi się, iż nozyczki są właśnie troiste. Mamy bowiem wprawdzie dwa ostrza, ale ostrza te są ze sobą połączone pewnym spoiwem, czyli trzecim elementem.Można za to "udowodnić" dwoistość czegokolwiek, biorąc za przykład nożyczki (mają dwa ostrza, występują w liczbie mnogiej, choć są tylko jedne)
Spodnie tez są troiste, bowiem tutaj również dwie nogawki trzeba połączyć ze sobą w tułowiu.albo spodnie (jak wiadomo, mają dwie nogawki, występują w liczbie mnogiej, chociaż też są tylko jedne).
Drzwi są również troiste, bowiem składają się z zawiasów, skrzydła i zamka.Nie wiadomo tylko, dlaczego drzwi występują w liczbie mnogiej, skoro zazwyczaj mają jedno skrzydło.
Nie wszystkie. Większość pasuje bardziej do trynitarianizmu. Dla kilku trzeba określić jak należy diagram rozumieć. Parę jest niedoskonałych. Pragnę jednak podkreslić, iż są to tylko przykłady pomagające zrozumieć naukę o Trójcy. Mnie one osobiście pomagają.Drogi Wilku, problem w tym, że przykłady Mirka są teologicznie niepoprawne. Obrazują co najwyżej różnego rodzaju heretyckie wyobrażenia o Trójcy (np. modalizm), ale są niezgodne z trynitarnym wyobrażeniem Boga.
I tutaj się mylisz, bo przykład z człowiekiem to nie tryteizm. Mamy wprawdzie trzech ludzi, czyli trzy osoby, ale tylko jedną istotę ludzką. Zarówno kobieta jest w 100% człowiekiem, jak i mężczyzna czy dziecko jest w 100% człowiekiem, ale są to trzy osoby. Problem Twój polega na tym, iż w słowie "ludzie" nie odróżniasz "osoby" od istoty posiadającej naturę ludzką. Zastanów się dlaczego słowo "ludzie" posiada tylko liczbę mnogą natomiast słowo "człowiek" posiada tylko liczbę pojedynczą.1) obrazujących relację "Zbiór -> element zbioru". Tutaj mamy więc wszystkie przykłady typu: "Człowiek -> mężczyzna, kobieta, dziecko" i im podobne. Taki przykład dość dobrze obrazuje herezję (dla większości trynitarian) zwaną TRYTEIZMEM. W tych przykładach mamy bowiem, 3 ludzi, a nie 1 człowieka. Podobnie tryteiści wierzą, że Bogów jest 3, a nie 1.
Tutaj też mylisz się przyrównując przykład do modalizmu. Zarówno bowiem w przypadku czasu czy wody wszystkie trzy obiekty istnieją w przyrodzie jednocześnie. Spróbuję wyjasnić o co chodzi. Zauważ, że każdy z nas swoją przyszlośc kształtuje z teraźniejszości i przeszłości. Rzeczy te więc istnieją realnie. I tak na przykład teraz piszę do ciebie słowa, które ty w przyszłości przeczytasz. Moja teraźniejszość kształtuje więc twoją przyszłość. Ty czytając natomiast mój post będziesz odnosił się już do mojej przeszłości. Mam nadzieję, iż teraz jest dla ciebie jasne w jaki sposób istnieją wszystkie trzy obiekty na raz. I nie mów trzy czasy, bo jest tylko jeden czas, który płynie!!2) obrazujących różne stany jednego obiektu/rzeczywistości. Tutaj mamy więc przykłady typu: czas można podzielić na 1) przeszłość, 2) teraźniejszość, 3) przyszłość, albo też "H20 to woda, para albo lód". Te przykłady co najwyżej mogą jednak przybliżyć herezję zwaną SABELIANIZMEM (modalizmem), czyli naukę, że istnieje jeden Bóg, ale występuje w trzech różnych przejawach.
Użytkownik mirek edytował ten post 2009-08-08, godz. 17:37
Napisano 2009-08-08, godz. 18:02
Drzwi są również troiste, bowiem składają się z zawiasów, skrzydła i zamka.
![]()
Napisano 2009-08-08, godz. 18:19
Czworojakieśtam, a nawet pięciojakieśtam, bo są jeszcze klamki po obu stronach.
Napisano 2009-08-08, godz. 18:21
I tutaj się mylisz, bo przykład z człowiekiem to nie tryteizm. Mamy wprawdzie trzech ludzi, czyli trzy osoby, ale tylko jedną istotę ludzką.
Zarówno kobieta jest w 100% człowiekiem, jak i mężczyzna czy dziecko jest w 100% człowiekiem, ale są to trzy osoby.
Problem Twój polega na tym, iż w słowie "ludzie" nie odróżniasz "osoby" od istoty posiadającej naturę ludzką.
Zastanów się dlaczego słowo "ludzie" posiada tylko liczbę mnogą natomiast słowo "człowiek" posiada tylko liczbę pojedynczą.
I nie mów trzy czasy, bo jest tylko jeden czas, który płynie!!
I tak na przykład ilustracja z wodą pasuje jak ulał do Trójcy Świętej. Wszak nawet w naszym domu woda istnieje we wszystkich trzech stanach skupienia: para wodna w powietrzu, woda w kranie a lód w lodówce.
Istnieje też coś takiego jak punkt potrójny wody, to jest stan, w którym woda znajduje się jednocześnie w trzech stanach skupienia w tzw. równowadze termodynamicznej. Wiele związków chemicznych czy pierwiastków (na przykład siarka) posiada punkt potrójny. Tutaj już nic nie można temu zarzucić i Bóg w Trójcy jedynej po prostu odcisnął pieczęcią swoją naturę.
A więc Matuzalem, albo specjalnie wprowadzasz w błąd, albo sam nie wiesz o czym mówi nauka o Trójcy Świętej.
Napisano 2009-08-08, godz. 19:04
I tutaj się mylisz, bo przykład z człowiekiem to nie tryteizm. Mamy wprawdzie trzech ludzi, czyli trzy osoby, ale tylko jedną istotę ludzką.
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych