Skocz do zawartości

Zdjęcie

Kilka pytań trynitarianom zadanych.

• Please log in to reply
348 replies to this topic

#181 batman

batman

Początkujący (1-50)

• Członkowie
  • Pip
  • 59 Postów

Napisano 2005-03-12, godz. 10:28

Oczywiście z ludzkiego punktu widzenia Jezus musiał się pozbyć kilku cech niebiańskiej istoty, przybierając postać człowieka. I najwidoczniej tak się stało.

Ale czy nie jest tak by Jezus był prawdziwym człowiekiem musiałby się pozbyć wszystkich cech niebiańskiej istoty? Żaden człowiek nie może pamiętać czegoś, co działo się przed jego narodzinami, bo go po prostu nie było. Skoro Jezus pamięta te rzeczy świadczy to o jego nieludzkiej świadomości, bo ludzka świadomość przed wcieleniem nie istniała.

PS Przepraszam za dłuższą nieobecność próbowałem dwa razy napisać coś na forum, ale wyskakiwał mi error a później już nie chciałem powtarzać tego, co napisał Janek.

#182 Olo.

Olo.

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1937 Postów

Napisano 2005-03-15, godz. 23:11

Batmanie 28.02.2005 napisałeś

sęk w tym, że Jezus posiadał dwa rozumy Boski i ludzki

Czy zdajesz sobie sprawę że w takim razie Trójca posiada cztery rozumy.

1 Ojca
2 Ducha Świętego
3 Syna człowieka
4 Syna Boga

Czy podtrzymujesz ten pogląd?
Patrzeć na świat przez google, czy własnymi oczami? Oto jest pytanie.

#183 batman

batman

Początkujący (1-50)

• Członkowie
  • Pip
  • 59 Postów

Napisano 2005-03-16, godz. 17:08

Czy zdajesz sobie sprawę że w takim razie Trójca posiada cztery rozumy.

1 Ojca
2 Ducha Świętego
3 Syna człowieka
4 Syna Boga

Czy podtrzymujesz ten pogląd?

Szkoda, że nie odnosisz się do mojego ostatniego postu tylko uciekając od tematu pytasz czy podtrzymuje zdanie, iż Trójca ma cztery rozumy, którego nigdy nie wypowiedziałem. Jak mówię, że Jezus ma dwa rozumy nie oznacza to jeszcze, że Bóg ma cztery. Jezus jako prawdziwy człowiek ma rozum ludzki oraz jako prawdziwy Bóg rozum Boski wspólny z Ojcem i Duchem Świętym.

#184 Olo.

Olo.

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1937 Postów

Napisano 2005-04-07, godz. 09:50

Ale czy nie jest tak by Jezus był prawdziwym człowiekiem musiałby się pozbyć wszystkich cech niebiańskiej istoty? Żaden człowiek nie może pamiętać czegoś, co działo się przed jego narodzinami, bo go po prostu nie było. Skoro Jezus pamięta te rzeczy świadczy to o jego nieludzkiej świadomości, bo ludzka świadomość przed wcieleniem nie istniała.

To co piszesz nie musi dowodzić iż Jezus był przed wcieleniem Bogiem Jahwe, ale może dowodzić, że był Synem Bożym. A Bóg przenosząc jego życie do łona Marii i sprawiając jego narodziny oraz późniejszy rozwój zadbał o to aby Jezus uświadomił sobie wiele rzeczy niebiańskich, będąc jednak człowiekiem. Był przecież posłany przez Ojca z konkretną misją.

Jezus jako prawdziwy człowiek ma rozum ludzki oraz jako prawdziwy Bóg rozum Boski wspólny z Ojcem i Duchem Świętym.

A więc teraz można wywnioskować z twoich słów, ze Trójca nie ma czterech rozumów, ale dwa? Sam to stwierdziłeś.

Jeden - Jezusa człowieka
Drugi - Ojca i Syna i Ducha Świętego.

Czy tak?

A Janek Lewandowski 07.03.2005 napisał:

Mówienie o kilku rozumach uważam za mało eleganckie w przypadku Boga. Lepiej mówić o kilku świadomościach.

Czyli Trójca ma tylko dwie świadomości? Jak więc jest trzema inteligentnymi osobami?

#185 batman

batman

Początkujący (1-50)

• Członkowie
  • Pip
  • 59 Postów

Napisano 2005-04-07, godz. 16:24

To co piszesz nie musi dowodzić iż Jezus był przed wcieleniem Bogiem Jahwe, ale może dowodzić, że był Synem Bożym.

Dobrze wiesz, że nie rozmawiamy na temat boskości Jezusa, ale na temat jego świadomości! Specjalnie nie używałem słów boska świadomość, bo nie chciałem żebyś Ty uciekając od meritum sprawy zepchnął rozmowę na boczne tory. Jak widać na nic się to zdało. Nie dam się w to wciągnąć.

A Bóg przenosząc jego życie do łona Marii i sprawiając jego narodziny oraz późniejszy rozwój zadbał o to aby Jezus uświadomił sobie wiele rzeczy niebiańskich, będąc jednak człowiekiem. Był przecież posłany przez Ojca z konkretną misją.

Nie wnikając skąd posiadał taką świadomość zgadzasz się, że Jezus był świadom, że istniał przed wcieleniem. Mówił o sobie, że jest Synem Bożym, który istniał jeszcze przed Abrahamem! To ewidentny dowód na to, że prócz ludzkiej świadomości posiadał jeszcze inną!

A więc teraz można wywnioskować z twoich słów, ze Trójca nie ma czterech rozumów, ale dwa? Sam to stwierdziłeś.

Jeden - Jezusa człowieka
Drugi - Ojca i Syna i Ducha Świętego.

Czy tak?

A Janek Lewandowski 07.03.2005 napisał:

Mówienie o kilku rozumach uważam za mało eleganckie w przypadku Boga. Lepiej mówić o kilku świadomościach.

Czyli Trójca ma tylko dwie świadomości? Jak więc jest trzema inteligentnymi osobami?
Czy tak?

We wcześniejszym poście napisałem, że Jezus posiada dwa rozumy jeden ludzki drugi wspólny z Ojcem i Duchem Świętym. Wspólny jest tylko ten drugi a nie obydwa.

#186 Olo.

Olo.

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1937 Postów

Napisano 2005-04-07, godz. 16:55

Nie wnikając skąd posiadał taką świadomość zgadzasz się, że Jezus był świadom, że istniał przed wcieleniem. Mówił o sobie, że jest Synem Bożym, który istniał jeszcze przed Abrahamem! To ewidentny dowód na to, że prócz ludzkiej świadomości posiadał jeszcze inną!

Niekoniecznie. To nie musi dowodzić że miał drugą świadomość. Równie dobrze mógł mieć jedną świadomość zawierającą wiedzę ziemską i dzięki Ojcu tę o preegzystencji.

Jezus posiada dwa rozumy jeden ludzki drugi wspólny z Ojcem i Duchem Świętym. Wspólny jest tylko ten drugi a nie obydwa.

Więc cała Trójca jako taka posiada tylko dwa rozumy.

Jeden - Jezusa człowieka
Drugi - wspólny: Jezusa, Ojca i Ducha

Przecież według waszej nauki Jezus Bóg - człowiek jest teraz częścią Trójcy Przenajświętszej. Więc idąc za twoim tokiem myśli można wywnioskować, że Trójca ma teraz tylko dwa rozumy, lecz trzy osoby. A to ciekawe. Czy tak to mamy rozumieć?

#187 batman

batman

Początkujący (1-50)

• Członkowie
  • Pip
  • 59 Postów

Napisano 2005-04-07, godz. 21:13

Niekoniecznie. To nie musi dowodzić że miał drugą świadomość. Równie dobrze mógł mieć jedną świadomość zawierającą wiedzę ziemską i dzięki Ojcu tę o preegzystencji.

Świadomość ludzką, która zawierała wiedzę z przed momentu wcielenia? To przecież nie możliwe, bo przed wcieleniem ludzka świadomość Jezusa nie istniała! To świadomość nadludzka zawiera wiedzę o preegzystencji. Nadludzka świadomość Jezusa uczyła się tego, co miała przekazać na ziemi to ona zstąpiła z nieba i ona przez Jezusa- człowieka przekazała te nauki, które pobierała (nie wgłębiając się tu we wszechwiedzę Jezusa).

<J 8:26>
Wiele mam o was do powiedzenia i do sądzenia. Ale Ten, który Mnie posłał jest prawdziwy, a Ja mówię wobec świata to, co usłyszałem od Niego.

Czy usłyszała to Jego świadomość ludzka? Na pewno nie!!

W poście z 2005-03-08 21:04 piszesz:

A Bóg tylko w sobie znany sposób, sprawił, że pamiętał swoją egzystencję niebiańską.

Jak świadomość ludzka może pamiętać rzeczy, które się dokonały jeszcze przed istnieniem tej świadomości?

Więc cała Trójca jako taka posiada tylko dwa rozumy.

Jeden - Jezusa człowieka
Drugi - wspólny: Jezusa, Ojca i Ducha

Przecież według waszej nauki Jezus Bóg - człowiek jest teraz częścią Trójcy Przenajświętszej. Więc idąc za twoim tokiem myśli można wywnioskować, że Trójca ma teraz tylko dwa rozumy, lecz trzy osoby. A to ciekawe. Czy tak to mamy rozumieć?

Na to odpowiedziałem we wcześniejszym poście. Można powiedzieć, że Bóg ma dwa rozumy czy też dwie świadomości z tej racji, że Jezus jest w pełni Bogiem, ale takiej nauki o Bogu Ojcu czy Duchu Świętym w Katechizmie nie znajdziesz.

#188 Olo.

Olo.

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1937 Postów

Napisano 2005-04-07, godz. 21:37

Świadomość ludzką, która zawierała wiedzę z przed momentu wcielenia? To przecież nie możliwe, bo przed wcieleniem ludzka świadomość Jezusa nie istniała!

Zauważ że Jezus był pełen Ducha Świętego i mógł zostać obdarzony tą wiedzą przez Ojca. Podobnie uczniowie w dniu piędziesiątnicy zaczęli mówić językami których się nigdy nie uczyli. Więc Bóg mógł sprawić iż ludzki umysł Jezusa przypomniał sobie preegzystencję Syna Bożego. Jak więc widzisz pamięć Jezusa nie musiała wynikać z posiadania dwóch rozumów, ale mogła wynikać z obdarzenia ludzkiego umysłu pewnymi wspomnieniami z nieba.

Można powiedzieć, że Bóg ma dwa rozumy czy też dwie świadomości z tej racji, że Jezus jest w pełni Bogiem, ale takiej nauki o Bogu Ojcu czy Duchu Świętym w Katechizmie nie znajdziesz.

Czy mam rozumieć że Ty i Janek jako katolicy forsowaliście tu naukę o dwóch rozumach Jezusa, z czego raz wynikało, że Trójca ma cztery rozumy a potem że dwa, w sprzeczności z Katechizmem swojego kościoła? Czy dobrze zrozumiałem?

#189 batman

batman

Początkujący (1-50)

• Członkowie
  • Pip
  • 59 Postów

Napisano 2005-04-07, godz. 22:13

Zauważ że Jezus był pełen Ducha Świętego i mógł zostać obdarzony tą wiedzą przez Ojca. Podobnie uczniowie w dniu piędziesiątnicy zaczęli mówić językami których się nigdy nie uczyli. Więc Bóg mógł sprawić iż ludzki umysł Jezusa przypomniał sobie preegzystencję Syna Bożego. Jak więc widzisz pamięć Jezusa nie musiała wynikać z posiadania dwóch rozumów, ale mogła wynikać z obdarzenia ludzkiego umysłu pewnymi wspomnieniami z nieba.

Nic podobnego! Ludzki rozum Jezusa nie mógł sobie przypominać nic z przed momentu wcielenia, bo wtedy nie istniał! Analogia do uczniów jest fałszywa, bo co innego mówić w nieznanym języku a co innego jak ludzki umysł przypomina sobie coś z czasów, kiedy nie istniał.

Czy mam rozumieć że Ty i Janek jako katolicy forsowaliście tu naukę o dwóch rozumach Jezusa, z czego raz wynikało, że Trójca ma cztery rozumy a potem że dwa, w sprzeczności z Katechizmem swojego kościoła? Czy dobrze zrozumiałem?

Mowa była o dwóch rozumach Jezusa a nie o czterech Trójcy Świętej. W momencie, kiedy zapytałeś czy zdaje sobie sprawę z konsekwencji, że w takim razie Trójca ma cztery rozumy od razu sprostowałem, że wcale tak nie jest.

#190 Olo.

Olo.

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1937 Postów

Napisano 2005-04-07, godz. 22:45

Nie będę pisał tasiemców więc spytam krótko.

Jak świadomość ludzka może pamiętać rzeczy, które się dokonały jeszcze przed istnieniem tej świadomości?

A jak dziewica może począć bez mężczyzny?

Nic podobnego! Ludzki rozum Jezusa nie mógł sobie przypominać nic z przed momentu wcielenia, bo wtedy nie istniał! Analogia do uczniów jest fałszywa, bo co innego mówić w nieznanym języku a co innego jak ludzki umysł przypomina sobie coś z czasów, kiedy nie istniał.

To powidz czy Jezus jako płód i noworodek też miał wszechwiedzę Boga?

Wiem że KK uczy o dwóch naturach Chrystusa ale czy i gdzie uczy o jego dwóch rozumach?

I ile i jakich jest teraz rozumów w Trójcy?

#191 Jan Lewandowski

Jan Lewandowski

Domownik forum (501-1000)

• Moderatorzy
  • PipPipPip
  • 815 Postów

Napisano 2005-04-08, godz. 11:33

Niekoniecznie. To nie musi dowodzić że miał drugą świadomość. Równie dobrze mógł mieć jedną świadomość zawierającą wiedzę ziemską i dzięki Ojcu tę o preegzystencji. [...] Zauważ że Jezus był pełen Ducha Świętego i mógł zostać obdarzony tą wiedzą przez Ojca. [...]  Więc Bóg mógł sprawić iż ludzki umysł Jezusa przypomniał sobie preegzystencję Syna Bożego. Jak więc widzisz pamięć Jezusa nie musiała wynikać z posiadania dwóch rozumów, ale mogła wynikać z obdarzenia ludzkiego umysłu pewnymi wspomnieniami z nieba.

Zgrabna teoryjka. Problem w tym, że zupełnie fantastyczna, bo Pismo takiego wyjaśnienia nigdzie nam nie podaje. Twoje "wyjaśnienie" jest tu więc tyle samo warte, co filozofia plemienia Quiche na temat np. genezy Wszechświata. Pismo podaje natomiast, że Jezus był już przed swym wcieleniem (J 8,58). Stosując zasadę, że najlepsze wyjaśnienie to takie wyjaśnienie, które nie odwołuje się do zbędnych hipotez, a więc najprostsze, należy odrzucić twą zbędną hipotezę jako nadmiarową i przyjąć, że Jezus istniał przed swym wcieleniem i pamięta je bezpośrednio na podstawie swej świadomości, która w Nim jest. Wszyscy, ty, Olczykowski i inni antytrynitarze macie ten sam problem, bo jeśli coś wynika wprost z Pisma, a wam to nie pasuje, to musicie stwarzać nadmiarowe i zbędne wyjaśnienia, lub metaforycznie to interpretować, choć nie ma ku temu podstaw ani potrzeby.

#192 Olo.

Olo.

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1937 Postów

Napisano 2005-04-08, godz. 11:46

Nie będę się z wami wykłócał. Odpowiedzcie mi tylko na dwa pytania których unikacie, a dojdziemy do wszystkiego. (Przecież ten wątek to "Kilka pytań trynitarianom zadanych")

Gdzie Kościół Katolicki uczy że w Jezusie były dwa rozumy?

I ile i jakich rozumów ma teraz Trójca?

To mi wystarczy. A do reszty wrócimy. Zobaczycie że będzie prosta.

#193 batman

batman

Początkujący (1-50)

• Członkowie
  • Pip
  • 59 Postów

Napisano 2005-04-08, godz. 12:16

Czyli nie umiejąc odpowiedzieć na moje pytanie uciekasz od odpowiedzi na nią. W sumie już przyzwyczaiłem się do takiej reakcji. Zamiast udzielić mi odpowiedzi pytasz mnie:

A jak dziewica może począć bez mężczyzny?

Odpowiedź masz w Piśmie Świętym.

<Łk 1:34-35>
Na to Maryja rzekła do anioła: Jakże się to stanie, skoro nie znam męża?
Anioł Jej odpowiedział: Duch Święty zstąpi na Ciebie i moc Najwyższego osłoni Cię. Dlatego też Święte, które się narodzi, będzie nazwane Synem Bożym.

To powidz czy Jezus jako płód i noworodek też miał wszechwiedzę Boga?

Jako człowiek nie jako Bóg tak.

Wiem że KK uczy o dwóch naturach Chrystusa ale czy i gdzie uczy o jego dwóch rozumach?

I ile i jakich jest teraz rozumów w Trójcy?

O dwóch rozumach Chrystusa możesz przeczytać w Katechizmie Kościoła Katolickiego (KKK 482). Odnośnie Trójcy to tak jak mówiłem, Chrystus, jako, że był w pełni Bogiem to można powiedzieć, że Bóg ma dwa rozumy, ale w odniesieniu tylko do Boga Ojca lub Ducha Świętego nie.

#194 artur olczykowski

artur olczykowski

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 474 Postów

Napisano 2005-04-08, godz. 12:22

Dołączę swój głos w sprwie "dwóch rozumów". Fragment książki "The Doctrine of the Trinity", przykład biedaka i ślepca jest super.

Marek 13:32

Werset ten relacjonuje stwierdzenie Jezusa, że nie znał on dnia
swego powrotu. Wydaje się jaskrawą sprzecznością przyznawać, że
wszechwiedzący Bóg może czegoś nie wiedzieć. Niektórzy trynitarianie
odwołują się do boskiej i ludzkiej natury w Jezusie, aby uniknąć tego
problemu. Syn w rzeczywistości znał ten dzień, ale jako istota ludzka
nie. Wydaje się to nie różnić od stwierdzenia, że ktoś jest biedakiem,
ponieważ w prawej kieszeni nie ma żadnych pieniędzy, podczas gdy lewą ma
wypchaną pieniędzmi. W tym tekście, to Syn, jako osoba różna od Ojca,
jest tym, który nie zna tego dnia. Dlatego jest zupełnie niemożliwe
powoływać się na argument, że tylko ludzka natura w Jezusie tego nie
wiedziała. Biblia w każdym razie nie odróżnia "natur" w Jezusie, jednej
jako Syna Bożego, a drugiej jako Syna Człowieczego. Obydwa wyrażenia są
mesjańskimi tytułami jednej osoby. Jeżeli zapytalibyśmy świadka w
sądzie, czy widział oskarżonego w dniu zbrodni, a ten zaprzeczyłby,
mając na myśli, że nie widział go swoim chorym okiem, pomimo, że widział
go zdrowym, uznalibyśmy go za człowieka nieuczciwego. Kiedy Jezus
odnosił się do siebie jako Syna, nie mógł mieć na myśli tylko części
siebie. Teoria, że Jezus znał i jednocześnie nie znał dnia swego
powtórnego przyjścia, czyni wszystkie jego wypowiedzi niezrozumiałymi.
Jest oczywistym faktem, że wyznanie swojej niewiedzy jest nie do
pogodzenia z teorią całkowitej Boskości Jezusa.

Pomińmy dywagacje, czy Bóg może, czy nie może czegoś nie wiedzieć, jak zaraz jak sądzę odpowie mi na ten list Janek, i zobaczmy, że w Mk 13:32 Ojciec jednak wie o tym dniu i skoncentrujmy się na samej argumentacji trynitarnej "wiedział jako Bóg, nie wiedział jako człowiek", która jest dla mnie nie do przyjęcia, jak zresztą cała teoria o "dwóch rozumach". Cały czas nie mam też odpowiedzi na pytanie o ANHYPOSTASIS, która to odpowiedź mogłaby pomóc nam w teorii dwóch rozumów.
Sz'ma Israel, JHWH eloheinu, JHWH echad. Dewarim 6:4

www.Jeszua.pl - serwis monoteistyczny

#195 Olo.

Olo.

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1937 Postów

Napisano 2005-04-08, godz. 13:04

Skoro zatem Jezus, Bóg - człowiek ma dwa rozumy a jest teraz integralną częścią Trójcy. To ile rozumów ma teraz Trójca?

Podpowiem

a. jeden
b. dwa
c. trzy
d.cztery

I jakie? Odpowiedzcie a dojdziemy do reszty.

#196 batman

batman

Początkujący (1-50)

• Członkowie
  • Pip
  • 59 Postów

Napisano 2005-04-10, godz. 14:11

Wydaje się to nie różnić od stwierdzenia(...)

Nie bardzo jest z czym polemizować, ponieważ jak sam stwierdzasz coś Ci się tylko wydaje. Mimo to spróbuję.

W tym tekście, to Syn, jako osoba różna od Ojca,
jest tym, który nie zna tego dnia. Dlatego jest zupełnie niemożliwe
powoływać się na argument, że tylko ludzka natura w Jezusie tego nie
wiedziała.

Nie prawda. Wniosek w ogóle nie wynika z przesłanek <non sequitur> Fakt faktem osoba różna od Ojca, ale posiadająca dwa rozumy będąca jednocześnie prawdziwym Bogiem i prawdziwym człowiekiem. Nie udało Ci się udowodnić, że w tym miejscu do głosu dochodzi boski rozum Jezusa. Jezus czasami wypowiadał się jako człowiek czasami jako Bóg pozostając cały czas tą samą osobą.

Biblia w każdym razie nie odróżnia "natur" w Jezusie, jednej
jako Syna Bożego, a drugiej jako Syna Człowieczego.

Właśnie z faktu, że Jezus raz wypowiada się jako człowiek a raz jako Bóg dając do zrozumienia, że nim jest wynika to, że w Chrystusie są dwie natury.

Jeżeli zapytalibyśmy świadka w
sądzie, czy widział oskarżonego w dniu zbrodni, a ten zaprzeczyłby,
mając na myśli, że nie widział go swoim chorym okiem, pomimo, że widział
go zdrowym, uznalibyśmy go za człowieka nieuczciwego.

Tak jest, ponieważ mimo tego, że jedno oko miał chore to miał jedną naturę i jeden rozum, który wszystko rejestrował.

Kiedy Jezus odnosił się do siebie jako Syna, nie mógł mieć na myśli tylko części siebie.

Nic nie stoi na przeszkodzie by uznać, że wypowiadał te słowa jako człowiek. Tak jak wspomniałem wyżej mimo faktu, że wypowiadał się raz jako Bóg drugi raz jako człowiek ciągle pozostawał jedną i tą samą osobą, ale posiadającą dwie natury i dwa rozumy.

Teoria, że Jezus znał i jednocześnie nie znał dnia swego
powtórnego przyjścia, czyni wszystkie jego wypowiedzi niezrozumiałymi.

Niezrozumiałymi dla Ciebie ja już nie mam z tym takiego problemu.

#197 batman

batman

Początkujący (1-50)

• Członkowie
  • Pip
  • 59 Postów

Napisano 2005-04-10, godz. 14:20

Skoro zatem Jezus, Bóg - człowiek ma dwa rozumy a jest teraz integralną częścią Trójcy. To ile rozumów ma teraz Trójca?

Podpowiem

a. jeden
b. dwa
c. trzy
d.cztery

I jakie? Odpowiedzcie a dojdziemy do reszty.

Przykre jest patrzeć, jakie zniszczenie zostawiło po sobie Towarzystwo Strażnica w Twojej głowie. Od pewnego czasu, za każdym razem jestem zmuszany odpowiadać na to Twoje pytanie. O Bogu całościowo można powiedzieć, że posiada dwa rozumy, ale nie można tak powiedzieć w odniesieniu do każdej z osób boskich z osobna.

#198 Olo.

Olo.

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1937 Postów

Napisano 2005-04-10, godz. 14:49

O Bogu całościowo można powiedzieć, że posiada dwa rozumy

Czyli mam rozumieć iż twierdzisz, że Trójca Święta ma dawa rozumy, lecz trzy osoby. Jeden rozum Syna człowieka. I Jeden wspólny Ojca Syna I Ducha Świętego. Dobrze zrozumiałem?

#199 batman

batman

Początkujący (1-50)

• Członkowie
  • Pip
  • 59 Postów

Napisano 2005-04-10, godz. 17:44

Chyba będzie najłatwiej jak przedstawię to w taki sposób:

Bóg Ojciec- rozum boski (wspólny z Synem i Duchem Świętym)
Syn Boży- rozum boski (wspólny z Ojcem i Duchem Świętym) oraz rozum ludzki
Duch Święty- rozum boski (wspólny z Ojcem i Synem)

#200 Patmos

Patmos

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 210 Postów

Napisano 2005-04-10, godz. 20:32

zgodnie z zaleceniem usuwam ten post.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych