Osobiscie nic nie mam do umieszczenia imienia Bozego w NT...
Słusznie, też tak uważam.
... ale uwazam, ze jesli to ktos robi, to powinien byc uczciwy i odniesc wtedy do Jezusa tytul Jehowa.
Pozwólcie, że odniosę się z mojego punktu widzenia. (nie jest to dosłowne odniesienie, ale ogólna przyczyna WTS) Otóż mamy w:
1Pi. 3:15 ,,Ale w swych sercach uświęcajcie Chrystusa jako Pana,..." Natomiast np. w:
Kpł.10:3 ,, Wówczas Mojżesz rzekł do Aarona: "Oto, co powiedział Jehowa, mówiąc: 'Uświęcę się pośród tych, którzy są blisko mnie,..." Jeżeli dobrze rozumiem, to w.g. mirka PNŚ powinien zawierać w:
1Pi.3:15 '
Ale w swych sercach uświęcajcie Chrystusa jako Jehowę' Mirku, znając Twój pogląd, to Jezus=Jehowa. Ale tak nie jest, gdyż są to dwie zupełni odrębne osoby, chociaż biorąc tylko to wyrwane zdanie można takie wrażenie odnieść. W celu lepszego zrozumienia posłużę się przykładem, który nie wyrył jeszcze na nas dogmatycznego podejścia. Otóż w zdaniu hipotetycznym:
List do Rzymian uważajcie, że pisał Tercjusz jako Paweł. Czy nie łatwo wyciągnąć błędny wniosek, że to ta sama osoba o dwóch imionach ? Jednakże jeśli weźmiemy pod uwagę: Rz.1:1 oraz inne argumenty, wraz z 16:22, to nietrudno zrozumieć, że o Pawle możemy powiedzieć jako o pisarzu w sensie autorstwa, natomiast o Tercjuszu jako sekretarzu. Toteż możemy zamiennie mówić raz, że pisarzem listu do Rzymian był Paweł a innym razem, że Tercjusz a jednak nikt nie potraktuje, że chodzi o tą samą osobę.
Podobnie jest z Jehową i Jezusem. Jehowa jest zleceniodawcą (autorem) stwarzania świata a Jego Syn Jezus, jako wykonawca. Analogicznie więc można zamiennie mówić raz, że Stworzycielem jest Jehowa a innym razem, że stworzycielem jest Jezus, co wcale nie świadczy o tej samej osobie pod dwoma imionami.
Ja.5:43 PNŚ ,, Ja przyszedłem w imieniu mego Ojca,..." 7:29 ,,Ja go znam, ponieważ jestem jego przedstawicielem i on mnie posłał".No cóż, rzeczywiście przydałoby się aby uczciwość dotyczyła wszystkich poglądów, tych którzy dokonują przekłady a szczególnie dotyczące imienia. Czy do przyjęcia takie pojmowanie ?
-- gambit
Użytkownik gambit edytował ten post 2009-01-25, godz. 19:39