Za przeproszeniem muszę sobie ulżyć i odpisać bo mnie rozwalają takie po łebkach "ODKRYCIA"
W innym temacie: Czyli dodawanie do Biblii jest OK? Czy nie jest to nowe światło?
1. A gdzie coś dodaje do Biblii?
2. KK nie opiera się tylko na Biblii lecz na Biblii i na Tradycji - nie mylić z "tradycją" - jajeczkami i kurczaczkami na święta

Ostatnio jeden nieomylny człowiek zdjął z Lefebrystów ekskomunikę nałożoną przez drugiego nieomylnego człowieka.
A to od kiedy ekskomunika jest "światłem"??? Można ją tak samo nałożyć jak i zdjąć co ZAWSZE tak właśnie działało i nigdy po nałożeniu nie było niemożności jej odwrócenia.
W 1123 roku wprowadzono nowe światło dotyczące stanu cywilnego księży, czyli wprowadzono obowiązkowy celibat, którego wcześniej nie było.
BZDURA.
1. Celibat był znany już przynajmniej w IV wieku.
2. Celibat najpierw wprowadzany był lub znoszony w danych "diecezjach" (okręgach) podlegających danym biskupom. Owszem wszedł on wobec wszystkich kapłanów dopiero w 1123, ale już od wieluset lat w niejednej diecezji on istniał.
3. Celibat NIE jest zasadą wiary więc nie może być "światłem".
W 1314 roku zmieniono chrzest dorosłych przez zanurzenie na chrzest przez polewanie.
BZDURA. Do dziś choć rzadko możesz być świadkiem chrztu dorosłych przez zanurzenie np. w Elblągu u franków w Triduum Paschalne (a przynajmniej do niedawna tak tam było). No i bodaj masz nawet podane w Didache o polaniu głowy jako chrzest... I od kiedy "technika" chrztu jest sprawą wiary???
Od 998 roku obowiązywał post w piątki, który został zniesiony przez papieża Pawła VI.
Nie jest to zasada wiary więc nie może być "światełkiem"

W ST wielokrotnie nakładano (ludzie) post na lud i nikt jakoś nie protestował że to niezgodne z Biblią... Resztę Artur wyjaśnił.
W 1414 roku wprowadzono komunię pod jedną postacią, która wcześniej była pod dwiema postaciami.
Zarówno wcześniej była już również komunia pod jedną postacią, jak i obecnie można uczestniczyć pod dwiema postaciami. Proszę mi natomiast wyjaśnić gdzie tu takie regulacje lub ich brak są zasadami wiary w moim Kościele??????????????????????????????
(P.S. Polecam tu się zaznajomić z treścią książki Liturgika Pallotinum np. w kwestii chrztu, komunii itd)
Z całym szacunkiem gdybym tylko takie były problemy i "rewelacje" to świat byłby i spokojniejszy i piękniejszy
Użytkownik pawel r edytował ten post 2009-03-04, godz. 10:28