Napisano 2010-07-23, godz. 20:33
Iam,
mieliśmy jeszcze wrócić do tematy biblijnego aspektu zakazu transfuzji....
wiesz dla mnie o podstawa....
Bo tak teoretycznie nie próbując ratować dziecka na przykład albo żony, skazujesz je na śmierć.......
wierzysz że kiedyś ich spotkasz..... ale to wiara .... a jesli teoretycznie TEORETYCZNIE twoja wiara jednak nie ma podstaw i jednak życie tu i teraz jest jedynym które otrzymałeś? Więc w tym aspekcie moim zdaniem, warto ZBADAĆ te podstaw, aby BYĆ PEWNYM, że poświęcasz życie swoje i swoich bliskich w słusznej sprawie......
Wrócę do mojego prostego rozumowania..... Stary testament został zniesiony, więc nie powołujmy się na niego, w nowym testamencie mamy
dZIEJE 21 20 Kiedy to usłyszeli, zaczęli wychwalać Boga, a do niego rzekli: „Widzisz, bracie, ile tysięcy wierzących jest wśród Żydów, a wszyscy są gorliwi względem Prawa. 21 O tobie zaś usłyszeli pogłoski, że wszystkich Żydów wśród narodów nauczasz odstępstwa od Mojżesza, mówiąc im, żeby nie obrzezywali swych dzieci ani nie postępowali według uroczystych zwyczajów. 22 Co tu zrobić? Na pewno usłyszą, żeś przybył. 23 Zrób więc to, co ci mówimy: Mamy tu czterech mężczyzn, którzy złożyli ślub. 24 Weź ich ze sobą i wraz z nimi oczyść się ceremonialnie, i pokryj za nich koszty, żeby im ogolono głowy. Dzięki temu wszyscy będą wiedzieli, że nie ma nic w pogłoskach, które im o tobie opowiadano, lecz że postępujesz porządnie, sam też przestrzegając Prawa. 25 Jeśli chodzi o wierzących spośród narodów, to posłaliśmy nasze rozstrzygnięcie, żeby się trzymali z dala od tego, co ofiarowano bożkom, jak również od krwi oraz tego, co uduszone, i od rozpusty”.
ORAZ DZIEJE 15 12 Wtedy całe to mnóstwo umilkło i zaczęło słuchać, jak Barnabas i Paweł opowiadali o wielu znakach i proroczych cudach, których Bóg przez nich dokonał wśród narodów. 13 Gdy przestali mówić, Jakub odpowiedział, mówiąc: „Mężowie, bracia, posłuchajcie mnie. 14 Symeon wyczerpująco opowiedział, jak to Bóg po raz pierwszy zwrócił uwagę na narody, aby z nich wziąć lud dla swego imienia. 15 A z tym zgadzają się słowa Proroków, tak jak jest napisane: 16 ‚Potem wrócę i odbuduję upadły szałas Dawidowy; i odbuduję jego ruiny, i na nowo go postawię, 17 aby pozostali ludzie pilnie szukali Jehowy wespół z ludźmi ze wszystkich narodów — nazwanymi od mego imienia, mówi Jehowa, który czyni te rzeczy, 18 znane od dawna’. 19 Toteż moje rozstrzygnięcie jest takie: nie należy niepokoić tych spośród narodów, którzy się nawracają do Boga, 20 lecz trzeba im napisać, by się powstrzymywali od rzeczy splugawionych przez bożki i od rozpusty, i od tego, co uduszone, i od krwi. 21 Mojżesz bowiem od starożytnych czasów miał w jednym mieście po drugim tych, którzy go głoszą, ponieważ w każdy sabat odczytuje się go na głos w synagogach”.
22 Wtedy apostołowie i starsi wraz z całym zborem uznali za słuszne, by razem z Pawłem i Barnabasem wysłać do Antiochii wybranych spośród siebie mężów: Judasa zwanego Barsabbasem i Sylasa — mężów przodujących wśród braci; 23 i swą ręką napisali:
„Apostołowie i starsi, bracia, do tych braci w Antiochii i Syrii, i Cylicji, którzy są z narodów: Pozdrowienia! 24 Ponieważ usłyszeliśmy, że niektórzy spośród nas zaniepokoili was swymi mowami, próbując zasiać zamęt w waszych duszach, chociaż nie daliśmy im żadnych poleceń, 25 doszliśmy do pełnej jednomyślności i uznaliśmy za słuszne, by posłać do was wybranych mężów wraz z naszymi umiłowanymi — Barnabasem i Pawłem — 26 ludźmi, którzy wydali swe dusze za imię naszego Pana, Jezusa Chrystusa. 27 Wysyłamy więc Judasa i Sylasa, żeby o tym samym donieśli również w słowach. 28 Albowiem duch święty i my sami uznaliśmy za słuszne nie nakładać na was dodatkowego brzemienia, z wyjątkiem następujących rzeczy koniecznych: 29 macie powstrzymywać się od tego, co ofiarowano bożkom, i od krwi, i od tego, co uduszone, i od rozpusty. Jeśli będziecie się tego starannie wystrzegać, dobrze się wam powiedzie. Bądźcie zdrowi!”
MUSIAŁAM SKOPIOWAĆ z WL. Więc Iam, przeczytaj to i powiedz o co chodzi, Gadają sobie o tyc co nie są żydami tylko z narodów, gadają sobie co im zalecić, żeby nie wkurzali swoim postępowaniem żydów, bo niby prawo mojżeszowe zniesione, ale jednak żydzi dalej czytali mojżesza po synagogach, czyli byli przewrażliwieni na tym puncie.
Więc apostołowie postanowili na chrzescijan z noarodów nałożyć zakazy aby nie GORSZYLI ZYDÓW!!!!!!!! I nie rozdrażniali ich swoim postępowaniem.
PODAŁAM CI DWA PRZYKŁADY z kontekstem, z którego jasno wynika co powyżej. Daj mi przykład z kontekstem, z Bibli, z Nowego testamentu, z którego wynikałoby, że jezus nakazał to wszystkim chrzescijanom a nie tym z narodów ze względu na żydów.
Jaśniej nie potrafię
nie potrafiłam uwierzyć.......