Skocz do zawartości

Zdjęcie

Czy wierzysz w KONIEC ŚWIATA?

• Please log in to reply
161 replies to this topic

Ankieta: Czy wierzysz w KONIEC ŚWIATA?

Czy wierzysz w KONIEC ŚWIATA?

Nie możesz zobaczyć wyników tej ankiety dopóki nie oddasz głosu. Proszę zaloguj się i oddaj głos by zobaczyć wyniki.
Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#61 haael

haael

Inkwizytor

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1863 Postów

Napisano 2006-04-17, godz. 15:21

5 mld lat to więcej, niż wynosi wiek ziemi. Jeszcze mamy czas.

Ale gdyby piszący tu czytali cały temat, to by wiedzieli, że pytanie dotyczy każdego innego "końca świata", oprócz tego z wypaleniem Słońca.

#62 polarm

polarm

Domownik forum (501-1000)

• Członkowie
  • PipPipPip
  • 510 Postów

Napisano 2006-04-17, godz. 16:03

5 mld lat to więcej, niż wynosi wiek ziemi. Jeszcze mamy czas.

Ale gdyby piszący tu czytali cały temat, to by wiedzieli, że pytanie dotyczy każdego innego "końca świata", oprócz tego z wypaleniem Słońca.

O każdym innym końcu świata mogę rozmawiać tylko w obecności psychiatry.

#63 Glosny1

Glosny1

Site Admin

• Członkowie
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1 Postów

Napisano 2006-05-05, godz. 23:58

Widze że każdy tu dyskutuje kiedy nadejdzie kś i skutki które przybliżają do tego... chciałbym cos przytoczyć, jestem tu nowym ale zaciekawiło Mnie to ... a więc..

Jezus przytoczył kilka przykładów które będą zwiastować Armagedon cyt.(Koniec Świata)
1).Jezus Powiedział: ''Będziecie słuszeć o wojnach, a także wieści wojenne (...) Powstanie bowiem naród przeciw Narodowi i królestwo przeciw królestwu''. Czy słyszeliście doniesienia o wojnach?
Od roku 1914 do 1918 toczyła się I wojna światowa, a od roku 1939 do 1945 trwała II wojna światowa. Nigdy wcześniej nie było wojen, które objęłyby cały świat! Obecnie wojny są prowadzone w różnych zakątkach ziemi. niemal codziennie informują nas o tym telewizja, radio i gazety.

2).Natepnie Jezus zapowiedział: ''Będą też niedobory żywności(...) w jednym miejscu po drugim''. Jak zapewne wiecie, nie wszyscy mają co jeść. Kżdego dnia umiera z tego powodu tysiące osób.

3).Jezus dodał również: ''W jednym miejscu po drugim będą zarazy''. Czy wiecie, co to są zarazy?? - Są to choroby, które zabijają tysiące ludzi. Na przykład choroba zwana Grypą Hiszpańską zabiła w ciągu mniej wiecej roku jakieś 20 milionów osób.

4). Jezus podał kolejną część znaku, mówiąc: ''Będą (...) trzęsienia ziemi w jednym miejscu po drugim''. Od roku 1914 zdarza się wiele trzęsień ziemi.

5).Jezus mówił też, że 'będzie coraz więcej zła'. Właśnie dlatego jest tyle kradzieży i przemocy. Nigdy wcześniej przetepczośc i przemoc nie szerzyły się tak bardzo jak obecnie.

6).O jeszcze jednej ważnej części znaku Jezus powiedział tak: ''Ta dobra nowina o królestwie będzie głoszona po całej zamieszkałej ziemi na świadectwo wszystkim narodom; a potem nadejdzie koniec''(Mateusza 24:14).

7).Ogłoszenie ''pokoju i bezpieczeństwa'' - Ma nastąpic jeszcze jedno wydarzenie, które będzie nieomylnym sygnałem bliskości zagłady świata. Apostoł Paweł napisał o tym: ''Dzień Jehowy nadchodzi dokładnie tak, jak złodziej w nocy. Skoro tylko będą mówić: 'Pokój i bezpieczeństwo!' - wtedy od razu spadnie na nich nagła zagłada (...) i żadnym sposobem nie ujda'' (1 Tesaloniczan 5:2, 3; Łukasza 21:34, 35)

To są znaki które Jezus przewidział, te które mają nastąpić (Wypełniają się) i one będą zwiastunem przyszłego Armagedonu czyli cyt.(końca świata).

#64 sebol

sebol

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 3836 Postów

Napisano 2006-05-06, godz. 05:02

Głośny 1 - nie chcę Cię obrazić, ale to są flaki z olejem! Maryla Rodowicz zaśpiewała kiedyś, "ale to już było..." mam pytanie: Co sądzisz o bezczelnym manipulowaniu liczbami i faktami w sprawach, o których opisałeś powyżej? Proponuje rozpocząć od dogłębnego studium kolejnych edycji książki Żyć wiecznie w części poświęconej znakom dni ostatnich!
"Nie umiem wyobrazić sobie Boga nagradzającego i karzącego tych, których stworzył, a którego cele są wzorowane na naszych własnych - krótko mówiąc, Boga, który jest jedynie odbiciem ludzkich słabości." A.Einstein

"Religia jest obrazą godności ludzkiej
Bez niej mamy dobrych ludzi czyniących dobre rzeczy
i złych ludzi czyniących złe rzeczy
Żeby jednak dobrzy ludzie czynili złe rzeczy,
potrzeba religii" Richard Dawkins

#65 Kloo

Kloo

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1087 Postów

Napisano 2006-05-06, godz. 06:03

Witamy Cię Kochany Bracie Glosny 1

Skoro już sie przełamałeś aby tu wejsć to zajrzyj proszę na stronę :

http://www.brooklyn.org.pl/index02.htm

i poczytaj o tychze naszych proroctwach, a potem wróc i powiedz z czym się nie zgadzasz. Może uda nam się wspólnie przekonać Niewolnika do niezbędnych poprawek :rolleyes:

Jak możecie uwierzyć, skoro od siebie wzajemnie odbieracie chwałę, a nie szukacie chwały, która pochodzi od samego Boga?

--
Informacja Forum Watchtower: konto wyłączone.

#66 Oko-Rentgen

Oko-Rentgen

Pokój Ci obcy przybyszu!

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1320 Postów
  • Lokalizacja:Niemcy, Nadrenia Północna-Westfalia. Rok produkcji: 1977 n.e.

Napisano 2006-06-13, godz. 23:10

Dla fizykow: koniec swiata najszybciej jest mozliwy, jak przeczytasz ten tekst i spadniesz z krzesla......a najpozniej za okolo 4.500.000.000 lat, jak slonce wyjdzie z glownej fazy spalania wodoru na hel. Oczywiscie miedzyczasie Bush (albo jego wcielenie) moze wcisnac guzik albo sami sie podgrzejemy. Moze nas cos wiekszego z kosmosu trafi i bedzie spokoj.

A tak osobiscie wierze w milosiernego Boga i koniec swiata, jako poczatek nowego konkretnego swiata.
Nie ma znaczenia, gdzie nalezysz, tylko czy jestes w srodku prawdziwy i dobry.
Nic nie znika albo sie gubi na zawsze - czyli jest zapisane w odpowiednim miejscu i moze byc kiedys odtworzone. Co sie dzieje, ma swoje znaczenie. Zazwyczaj tego nie widzimy.

Pozdrawiam.

#67 wojtek37

wojtek37

• Członkowie
  • PipPipPip
  • 612 Postów

Napisano 2006-06-14, godz. 07:50

Koniec Świata , tego Świata dla każdego z nas - będzie jak umrzemy. I o co się tu spierać?. :lol:

#68 Maryhna

Maryhna

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1695 Postów

Napisano 2006-08-22, godz. 18:42

znowu pominieto moją opcje w ankiecie :(
Jeśli boga nie ma to dzięki bogu! Jeśli zaś bóg istnieje to broń nas panie boże!

#69 Terebint

Terebint

Taoista

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 4710 Postów

Napisano 2006-08-22, godz. 19:15

znowu pominieto moją opcje w ankiecie :(

Dla ateistów nie starczyło mi miejsca w ankiecie. :angry: :P

"Ot, ma wygląd ptaka, a więc będzie latał, proste". - Baltazar Siedem Słońc

#70 Maryhna

Maryhna

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1695 Postów

Napisano 2006-08-22, godz. 19:50

ehh zawsze znajdziecie jakąś wymówke :P
Jeśli boga nie ma to dzięki bogu! Jeśli zaś bóg istnieje to broń nas panie boże!

#71 ewa

ewa

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2111 Postów

Napisano 2006-08-22, godz. 19:53

Na Placu sw. Marka zbiora sie tlumy ze wszystkich narodow i wszystkich jezykow. Wreszcie ukaze sie nowy papiez odziany we wspaniale szaty i powie: Zdrastwujtie tawarisze!, a ludzie zakrzykna: Koniec swiata! ;) :lol:

To koniec świata będzie wcześniej, jak Watykan przeniosą do Wenecji :P

#72 Terebint

Terebint

Taoista

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 4710 Postów

Napisano 2006-12-09, godz. 23:45

Na 70 osób 52 wierzą w Koniec Świata. Hmm... Ciekawe, jak bym popytał w pracy, czy proporcje wyszły by podobne. Myślę, że nie, choćby z tego powodu, że niewielu ludzi się nad tym zastanawia.

Jednak, co najbardziej dziwi mnie w tej ankiecie, że trzy osoby będące świadkami Jehowy zagłosowały, że nie wierzą w Koniec Świata.

Czy ktoś się przyzna? :D

#73 pawel r

pawel r

Niepoprawne stworzenie Boga

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 4853 Postów

Napisano 2006-12-09, godz. 23:49

Jak się okazuje w tej ankiecie najgorzej wypadają ŚJ :D Czyżby najmniej stosunkowo (procentowo do łącznej liczby wyznawców) wierzyli w koniec świata? :P
Należę do 144...

Islam zdominuje świat
Islam będzie rządzić światem
Ściąć głowy tym, którzy znieważą Islam
Islam jest religią pokoju...

#74 Sebastian Andryszczak

Sebastian Andryszczak

BYŁEM Świadkiem Jehowy

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 6348 Postów
  • Gadu-Gadu:748371

Napisano 2008-05-26, godz. 09:32

Pan Jezus mówi "czuwajcie" ale dodaje "jeśli wam powiedzą oto jest tu albo tam, nie wierzcie" i co najważniejsze "nie znacie dnia ani godziny"

z uwagi na powyższe Terebint ma rację, że dokładne daty końca są zagrywką szatana.

#75 samira12

samira12

Początkujący (1-50)

• Członkowie
  • Pip
  • 31 Postów

Napisano 2008-05-28, godz. 19:55

Widze że każdy tu dyskutuje kiedy nadejdzie kś i skutki które przybliżają do tego... chciałbym cos przytoczyć, jestem tu nowym ale zaciekawiło Mnie to ... a więc..

Jezus przytoczył kilka przykładów które będą zwiastować Armagedon cyt.(Koniec Świata)
1).Jezus Powiedział: ''Będziecie słuszeć o wojnach, a także wieści wojenne (...) Powstanie bowiem naród przeciw Narodowi i królestwo przeciw królestwu''. Czy słyszeliście doniesienia o wojnach?
Od roku 1914 do 1918 toczyła się I wojna światowa, a od roku 1939 do 1945 trwała II wojna światowa. Nigdy wcześniej nie było wojen, które objęłyby cały świat! Obecnie wojny są prowadzone w różnych zakątkach ziemi. niemal codziennie informują nas o tym telewizja, radio i gazety.

2).Natepnie Jezus zapowiedział: ''Będą też niedobory żywności(...) w jednym miejscu po drugim''. Jak zapewne wiecie, nie wszyscy mają co jeść. Kżdego dnia umiera z tego powodu tysiące osób.

3).Jezus dodał również: ''W jednym miejscu po drugim będą zarazy''. Czy wiecie, co to są zarazy?? - Są to choroby, które zabijają tysiące ludzi. Na przykład choroba zwana Grypą Hiszpańską zabiła w ciągu mniej wiecej roku jakieś 20 milionów osób.

4). Jezus podał kolejną część znaku, mówiąc: ''Będą (...) trzęsienia ziemi w jednym miejscu po drugim''. Od roku 1914 zdarza się wiele trzęsień ziemi.

5).Jezus mówił też, że 'będzie coraz więcej zła'. Właśnie dlatego jest tyle kradzieży i przemocy. Nigdy wcześniej przetepczośc i przemoc nie szerzyły się tak bardzo jak obecnie.

6).O jeszcze jednej ważnej części znaku Jezus powiedział tak: ''Ta dobra nowina o królestwie będzie głoszona po całej zamieszkałej ziemi na świadectwo wszystkim narodom; a potem nadejdzie koniec''(Mateusza 24:14).

7).Ogłoszenie ''pokoju i bezpieczeństwa'' - Ma nastąpic jeszcze jedno wydarzenie, które będzie nieomylnym sygnałem bliskości zagłady świata. Apostoł Paweł napisał o tym: ''Dzień Jehowy nadchodzi dokładnie tak, jak złodziej w nocy. Skoro tylko będą mówić: 'Pokój i bezpieczeństwo!' - wtedy od razu spadnie na nich nagła zagłada (...) i żadnym sposobem nie ujda'' (1 Tesaloniczan 5:2, 3; Łukasza 21:34, 35)

To są znaki które Jezus przewidział, te które mają nastąpić (Wypełniają się) i one będą zwiastunem przyszłego Armagedonu czyli cyt.(końca świata).

o ile sie nie myle to jeszcze upadek religi falszywej!!! Ale ktorej bo mamy ich wiele?????????
surah ar-rum 31-32"NAWRACAJCIE SIE DO NIEGO,BOJCIE SIE GO,ODPRAWIAJCIE MODLITWE I NIE BADZCIE Z LICZBY TYCH, KTORZY JEMU DODAJA WSPOLTOWARZYSZY!
ANI TEZ SPOSROD TYCH,KTORZY PODZIELILI SWOJA RELIGIE,TWORZAC SEKTY; PRZY CZYM KAZDA FRAKCJA ODSZCZEPIENCZA CIESZY SIE TYM,CO ZACHOWUJE"

#76 Agape

Agape

• Członkowie
  • PipPipPip
  • 882 Postów

Napisano 2008-05-28, godz. 21:56

Niedawno znalazlam na "Yahoo Answers" pytanie ktore brzmialo mniej wiecej tak:
"Pytanie do Swiadkow Jehowy. Czy uwazacie ze ostatnie zmiany w organizacji dokonane przez CK sa sygnalem ze zbliza sie koniec?" I tu wymienia: zmiany w wydawaniu czasopism PS i Straznica, zmiany w zebraniach, zmiana zrozumienia jesli chodzi o "pokolenie", wiekszy nacisk jesli chodzi o wyzsze wyksztalcenie, itd.
W odpowiedziach znalazly sie tez posty swiadkow i faktycznie widza oni w tych wszystkich zmianach jakis cel, sa przekonani ze skoro cos sie dzieje to koniec jest bardzo bliski. Jedna z odpowiedzi nawet dokladnie brzmiala "masz racje, sa to znaki konca" :lol:
Dołączona grafika

#77 Terebint

Terebint

Taoista

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 4710 Postów

Napisano 2009-01-04, godz. 18:28

Tutaj następne głupoty na temat śJ i nie tylko, ale i na temat kalendarza Majów: http://www.onet.tv/3...,0,0,wideo.html

Skąd oni mają takie informacje, że śJ przepowiadają koniec świata na rok 2034? Chyba posiłkowali się teoriami z naszego forum? ;)

#78 Czesiek

Czesiek

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 5701 Postów

Napisano 2009-01-04, godz. 18:56

Tutaj następne głupoty na temat śJ i nie tylko, ale i na temat kalendarza Majów: http://www.onet.tv/3...,0,0,wideo.html

Skąd oni mają takie informacje, że śJ przepowiadają koniec świata na rok 2034? Chyba posiłkowali się teoriami z naszego forum? ;)

może?
Pewnie ktoś nie doczytał i powtarza to co udało mu się przeczytać.
Czesiek

#79 Terebint

Terebint

Taoista

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 4710 Postów

Napisano 2009-02-05, godz. 23:09

Na jednym z for przedstawiciel KWCh kojarzy ten kryzys, który przechodzi USA z fragmentem z Księgi Apokalipsy:

"5 A gdy otworzył pieczęć trzecią, usłyszałem trzecie Zwierzę mówiące: Przyjdź! I ujrzałem: a oto czarny koń, a siedzący na nim miał w ręce wagę.
6 I usłyszałem jakby głos w pośrodku czterech Zwierząt, mówiący: (1 litr)Kwarta pszenicy za denara i trzy kwarty jęczmienia za denara, a nie krzywdź oliwy i wina.

Objawienie 6:5-6 (Denar stanowił zapłatę za dzień pracy robotnika sezonowego. Normalnie za denara można było nabyć 15-20 litrów pszenicy)
Chmm tak sobie myślę czy owy kryzys to tego nie będzie zmierzał z tego co widzę to z dnia na dzień jest coraz gorzej jeśli chodzi o pracę a co za tym idzie wszystko będzie drożeć, czyżby objawienie wypełniało się na naszych oczach.
A to jest napisane w Rozdziale szóstym....i myślę sobie że zabranie kościoła (ludzi naprawdę więżących w Jezusa) jest naprawdę bliskie.
To jest moje odczucie a co wy o tym myślicie??
źródło

Widać, że jest bardzo młody i słabo zna historię skoro uważa ten okres za coś strasznego...

Użytkownik Terebint edytował ten post 2009-02-05, godz. 23:16

#80 Sebastian Andryszczak

Sebastian Andryszczak

BYŁEM Świadkiem Jehowy

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 6348 Postów
  • Gadu-Gadu:748371

Napisano 2009-02-05, godz. 23:24

ile kosztuje aktualnie kwarta pszenicy w USA?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych