Skocz do zawartości

Zdjęcie

Kres religii fałszywej jest bliski!

• Please log in to reply
317 replies to this topic

#101 Matuzalem

Matuzalem

Domownik forum (501-1000)

• Członkowie
  • PipPipPip
  • 803 Postów

Napisano 2006-09-23, godz. 09:13

Powszechnie wiadomo, że nauki WTS-u głoszone na tym forum są bardziej precyzyjne od nauk głoszonych przez losowo wybranego Świadka z ulicy. Świadkowie gorzej znają własne doktryny, niż tutejsi odstępcy.

;)
Obawiam się, że odstępcy i krytycy-nie-odstępcy najczęściej po prostu papugują to co przeczytali na watchtower.org.pl, brooklyn.org.pl tudzież u innego Bednarskiego czy Zabiełły... Nie jest to więc tyle znajomość nauk WTS-u, ale znajomość tego co o naukach WTS-u mówią wymienieni wcześniej...

Użytkownik Matuzalem edytował ten post 2006-09-23, godz. 09:13

#102 brat_jaracz

brat_jaracz

Nadzorca widnokręgu ;-)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 3225 Postów

Napisano 2006-09-23, godz. 09:25

Niekoniecznie tak właśnie musi być. Jeśli ktoś był świadkiem przez 40 lat, to trudno, żeby BIEGLE nie orientował się w naukach WTS-u. Nie mówię o sobie, oczywiscie.
"W świecie panuje skłonność do odrzucania przewodnictwa. (...) W organizacji Bożej nie ma ducha niezależnego myślenia, a ponadto naprawdę możemy ufać tym, którzy nam przewodzą".
Strażnica z 15 września 1989, s. 23.

"Każdy może krytykować, a (...) dopuszczenie do krytyki to nikomu nie podoba się. Dlatego, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, żeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie (...)".
"Rejs"

#103 azariasz

azariasz

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 153 Postów

Napisano 2006-09-23, godz. 09:58

za krew nie bede Cie przepraszał bo nie brałem w tym udziału ! a jeżeli chodzi z ONZ i beste - to tez nie! bo nie wiem za co ! ? jeżeli chodzi o moje zdanie w temacie wykładni Objawienia odnoszące się do bestii i kojarzenia je z ONZ:

Nie chodzi o to jakie jest Twoje zdanie w sprawie Biblii, bo mnie to nie obchodzi. Przeprosić powinieneś za to, że wyśmiewasz Świadków Jehowy za nauki, ktorych nie głoszą.
Istnieje druga strona medalu. Nie musisz wierzyć świadkożerczej propagandzie.

Jestem człowiekiem wolnym. Jestem Świadkiem Jehowy.

#104 Sebastian Andryszczak

Sebastian Andryszczak

BYŁEM Świadkiem Jehowy

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 6348 Postów
  • Gadu-Gadu:748371

Napisano 2006-09-23, godz. 10:23

ja swego czasu bardzo namiętnie czytałem stare strażnice, średnio jedną czarnobiałą dziennie, oprócz bieżącej literatury, na co poświęcałem jako ŚJ do 3h dziennie. Po paru latach, znałem wszelkie niuanse doktrynalne. Niektóre drobiazgi (przyznaję, drobne) naprostowałem Jarkowi i Włodkowi, opierając się na wiedzy zdobytej jeszcze w WTS-ie.

#105 azariasz

azariasz

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 153 Postów

Napisano 2006-09-23, godz. 10:35

ja swego czasu bardzo namiętnie czytałem stare strażnice, średnio jedną czarnobiałą dziennie, oprócz bieżącej literatury, na co poświęcałem jako ŚJ do 3h dziennie. Po paru latach, znałem wszelkie niuanse doktrynalne. Niektóre drobiazgi (przyznaję, drobne) naprostowałem Jarkowi i Włodkowi, opierając się na wiedzy zdobytej jeszcze w WTS-ie.

To naprostuj Janowi Lewandowskiemu informacje o poglądzie Świadków Jehowy na Prawo Mojżeszowe - jak dla mnie szkoda czasu.

To prawdopodobnie mój przedostatni post na forum.
Istnieje druga strona medalu. Nie musisz wierzyć świadkożerczej propagandzie.

Jestem człowiekiem wolnym. Jestem Świadkiem Jehowy.

#106 Sebastian Andryszczak

Sebastian Andryszczak

BYŁEM Świadkiem Jehowy

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 6348 Postów
  • Gadu-Gadu:748371

Napisano 2006-09-23, godz. 10:39

podaj mi linki do artykułów Lewandowskiego (możesz na priv) a zrobię to z przyjemnością.

#107 sebol

sebol

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 3836 Postów

Napisano 2006-09-23, godz. 11:30

Nie chodzi o to jakie jest Twoje zdanie w sprawie Biblii, bo mnie to nie obchodzi. Przeprosić powinieneś za to, że wyśmiewasz Świadków Jehowy za nauki, ktorych nie głoszą.

no i co jeszcze! muzułmany drą gęby aby papież ich przeprosił, żydki tio generalnie drą się aby ich cały świat przepraszał, Niemcy drą się aby Polacy przeprosili za II Wojne i tzw. wypędzenia !

przeproszę, a owszem jak Straznica i ci co ja wspierają, zaczną przepraszać członków rozbitych rodzin, matki i ojców zabitych dzieci, w wyniku odmowy leczenia krwią itd... ;-) a jak narazie nie żyjemy w jehowickim państwie, chyba żyjemy jeszcze w kraju z wolnością słowa i to co mi się podba będe pisał i mówił ;-)

Użytkownik sebol edytował ten post 2006-09-23, godz. 11:34

"Nie umiem wyobrazić sobie Boga nagradzającego i karzącego tych, których stworzył, a którego cele są wzorowane na naszych własnych - krótko mówiąc, Boga, który jest jedynie odbiciem ludzkich słabości." A.Einstein

"Religia jest obrazą godności ludzkiej
Bez niej mamy dobrych ludzi czyniących dobre rzeczy
i złych ludzi czyniących złe rzeczy
Żeby jednak dobrzy ludzie czynili złe rzeczy,
potrzeba religii" Richard Dawkins

#108 brat_jaracz

brat_jaracz

Nadzorca widnokręgu ;-)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 3225 Postów

Napisano 2006-09-23, godz. 12:16

Buhahaha :D Gdyby tak świadkowie mieli przepraszać za wszystkie absudry, które złamały życie ludziom (albo po prostu je odebrały), okazałoby się, że doba ma za mało godzin :P
"W świecie panuje skłonność do odrzucania przewodnictwa. (...) W organizacji Bożej nie ma ducha niezależnego myślenia, a ponadto naprawdę możemy ufać tym, którzy nam przewodzą".
Strażnica z 15 września 1989, s. 23.

"Każdy może krytykować, a (...) dopuszczenie do krytyki to nikomu nie podoba się. Dlatego, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, żeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie (...)".
"Rejs"

#109 Kloo

Kloo

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1087 Postów

Napisano 2006-09-23, godz. 12:35

Azariaszu

Włączamy stoper i odliczamy kiedy do nas powrócisz. Gdyż PRAWDA jest jak ogień....każdy kto szczerze wierzy i pragnie bliskości z Bogiem wcześniej czy później wraca tutaj aby w pokorze i miłości opowiedzieć swoje świadectwo.Nigdy już nie będziesz taki sam jak przedtem, nikt z nas już nie jest taki jak był. Oby tylko to nie pozbawiło nas wiary w Stwórcę i Jego słuszne prawa i oby nie było to dla nas furtką do upustu własnej frustracji i zanurzenia się w tym upodlonym swiecie. Także cokolwiek teraz nie powiesz nasz drogi Bracie,jeśli posiadasz Ducha Chrystusa z Rzymian 8 : 9 to czekamy na Ciebie z otwartymi rękoma. Nie opuściliśmy my z naszą rodziną organizacji, choć od 3 lat spadły nam łuski z oczu. Czemu?? Przestudiuj uważnie i z modlitwą przypowieści Jezusa o niewodzie i pszenicy i kąkolu. Kochamy Cię i wszystkich szczerych Braci którzy wbrew zakazom tu zaglądają.Powiem więcej,dzieki naszym i nie tylko naszym wysiłkom poszerza się grono starszych i nawet nadzorców obwodu,którzy zaczynają rozumieć i rozróżniać prawdę człowieka, czy grupy ludzi od PRAWDY Bożej. Niech nasz Jezus Chrystus będzie z Tobą i z Wami wszystkimi.Amen
Jak możecie uwierzyć, skoro od siebie wzajemnie odbieracie chwałę, a nie szukacie chwały, która pochodzi od samego Boga?

--
Informacja Forum Watchtower: konto wyłączone.

#110 Oko-Rentgen

Oko-Rentgen

Pokój Ci obcy przybyszu!

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1320 Postów
  • Lokalizacja:Niemcy, Nadrenia Północna-Westfalia. Rok produkcji: 1977 n.e.

Napisano 2006-09-23, godz. 18:56

Jer.30:18-24
Drobne wyrywki:
"...i pozwolę mu przystąpić i zbliżyć się do mnie, bo któż narażałby swoje życie, by zliżyć się do mnie? - mówi Pan."
"Nie uśmierzy się żar gniewu Pana, aż spełni i urzeczywistni zamysły jego serca;
w dniach ostatecznych zrozumiecie to dokładnie."

Pozdrawiam

Użytkownik Oko-Rentgen edytował ten post 2006-09-23, godz. 19:06

#111 hi fi

hi fi

Domownik forum (501-1000)

• Członkowie
  • PipPipPip
  • 932 Postów

Napisano 2006-10-16, godz. 08:31

"Kampania rozpowszechniania Wiadomości Królestwa nr 37 rozpocznie się w
poniedziałek 16 października i potrwa do niedzieli 12 listopada" (Nasza Służba
Królestwa, wrzesień 2006, s.1)

Tytuł Wiadomości nr 37 to "Kres religii fałszywej jest bliski". Czyżby
samozagłada Strażnicy?

Brooklyn straszy swoich ŚJ, a ci wystraszeni będą podwójnie lub potrójnie za
darmo reklamować publikacje. Każdy sposób jest dobry.

Natomiast w Wiadomościach Królestwa nr 37 na ostatniej stronie czytamy:

"Rzeczywiście, w 235 krajach Świadkowie Jehowy nie tylko głoszą innym o
biblijnych zasadach moralnych, ale też trzymają się ich w życiu".

Jak to wygląda w praktyce możemy przeczytać tu:

"Chociaż brzmi to szokująco, ale nawet niektórym szerzej znanym ["prominentom"]
ang. Strażnica (The Watchtower) Nr 1, 1986 s.13] w społeczności ludu Jehowy
zdarzyło się popaść w czyny niemoralne, nie wyłączając homoseksualizmu, wymiany
żon, napastowania dzieci" (Strażnica Rok CVII [1986] Nr 5 s.11)

Strażnica Nr 1, 1970 s.12: "Również w naszych czasach wiele tysięcy odpadło od
wiary z powodu rozwiązłego trybu życia, wszeteczeństwa i cudzołóstwa".

Strażnica Rok CVIII [1987] Nr 2 s.12: "Kilka lat temu doszło do szokujących
wykroczeń w pewnych zborach ze środkowej części Stanów Zjednoczonych. Trochę
później taka sama sytuacja wytworzyła się w niektórych zborach w Europie.
Okazało się, że sporo młodych osób tkwi w niemoralności, zażywaniu narkotyków i
w innych niegodziwych praktykach. Nie brakło w tej liczbie dzieci nadzorców,
którzy najwidoczniej przymykali oczy na wyskoki swoich latorośli. Kiedy wszystko
wyszło na jaw, zostali skreśleni z listy starszych za nadużywanie udostępnionego
im przywileju, a ściślej mówiąc za to, że nie zrobili właściwego użytku z
posiadanej władzy".

Strażnica Rok CIX [1988] Nr 1 s.13: "Niestety, w roku służbowym 1986 trzeba było
wykluczyć ze zboru chrześcijańskiego aż 37.426 osób, i to głównie za niemoralność".

Strażnica Nr 23, 1989 s.17: "Niestety; w ubiegłym roku wykluczono ze zborów
ponad 41 tys. osób, z czego wyraźnie wynika, że sporo braci i sióstr zaniedbało
swoje zdrowie duchowe".

Strażnica Nr 7, 1994 s.16: "Wszyscy chrześcijanie znają normy moralne
ustanowione przez Jehowę i nigdy nie zgodziliby się z poglądem, że wolno
dopuszczać się cudzołóstwa, rozpusty, homoseksualizmu i tym podobnych praktyk.
Co roku jednak około 40.000 osób zostaje wykluczonych z organizacji Jehowy.
Dlaczego? W wielu wypadkach z powodu takich właśnie niemoralnych postępków. Jak
to możliwe? Otóż wszyscy jesteśmy niedoskonali"

- ok.70 wyznań na świecie, które powołują się na Russella jako swego założyciela
(w Polsce 5);

- ok.40 tys. ŚJ rocznie wykluczonych z organizacji (w ciągu 10 lat daje to 400
tys.), z których wielu popada w ateizm;

- liczne na świecie organizacje byłych Świadków Jehowy;

- Setki rozbitych rodzin z powodu nie przyjęcia nauk ŚJ przez jednego z małżonków;

- brak działalności charytatywnej wobec innych ludzi.

- miliony osób zwiedzionych fałszywymi zapowiedziami końca świata i
zmieniającymi się naukami.

Więc wróćmy jeszcze raz do tytułu Wiadomości Królestwa nr 37:

"Kres religii fałszywej jest bliski"

Świadkowie Jehowy! Kończcie! Wstydu oszczędźcie!

Piotr

#112 pawel r

pawel r

Niepoprawne stworzenie Boga

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 4853 Postów

Napisano 2006-10-16, godz. 09:17

No myślę że armagedon jest bliski... przecież niektórzy exŚJ popadają w katolicyzm albo chociażby uznają Trójcę. B) Jak kiedyś powiedziałem ŚJ że znam exŚJ którzy przeszli na katolicyzm to niedowierzali :D Mówili: "Nie, to niemożliwe", dodawali że do innej religii może tak ale nie katolicyzm :P Więc skoro są jednak takie jednostki to koniec WTSu chyba jednak bliski ;)
Należę do 144...

Islam zdominuje świat
Islam będzie rządzić światem
Ściąć głowy tym, którzy znieważą Islam
Islam jest religią pokoju...

#113 Maciej

Maciej

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1089 Postów

Napisano 2006-10-16, godz. 16:30

no cóż hi fi.
nie kwestionuję, że nie ma na świecie grup wyznaniowych, które powołują się na Russela. powstaje pytanie jakie głoszą nauki. na ile są one zgodne z Biblią ? kogo masz na myśli mówiąc "miliony osób zwiedzione" jeśli nie są to ŚJ, to znaczy, że te osoby nie są zwiedzione, bo nie poszły za "pasterzami. jeżeli mówisz o byłych Świadkach (co jest prawdą), to jest zrozumiałe, że tworzą jakieś organizacje lub wspólnoty. co rozumiesz przez działalność charytatywną ? mają tworzyć osobne struktury ? po co ? w moim przekonaniu państwo jest odpowiedzialne za swoich obywateli i jemu powinno się pozostawić dbanie o ich dobro. jeśli płacę podatki i inne daniny mogę przynajmniej oczekiwać, że zostaną właściwie spożytkowane. to, że w rzeczywistości jest inaczej :( co to znaczy setki rozbitych rodzin ? z jakiego powodu ? nieprzyjęcia nauki ŚJ ? nikt nikogo nie zmusza. jeśli mój mąż lub żona nie zgadza się z moimi poglądami nie będę mu narzucał swoich wierzeń na siłę. jeśli jest odwrotnie, to chyba nie dorosłem do tego by być Świadkiem.
osobiście nie powiem, żebym był bardzo rad z powodu pewnych pojawiających się "zmian". nie ulega jednak wątpliwości, że podstawowe nauki takie jak dusza, Trójca, piekło, podział na duchowieństwo i wiernych są niezmienne od początku. ubolewam nad faktem, że np. duchowni Kościoła sami nie wierzą w to co głoszą, ale pozostawiają to bez echa ("bo tak już musi być"). to jest dopiero zakłamanie :)

#114 and

and

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1649 Postów
  • Gadu-Gadu:0

Napisano 2006-10-16, godz. 16:57

"ubolewam nad faktem, że np. duchowni Kościoła sami nie wierzą w to co głoszą, "
zkąd masz tą pewność?
i jak zwykle a u was ...
pozdrawiam Andrzej

#115 Maciej

Maciej

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1089 Postów

Napisano 2006-10-16, godz. 17:30

"ubolewam nad faktem, że np. duchowni Kościoła sami nie wierzą w to co głoszą, "
zkąd masz tą pewność?
i jak zwykle a u was ...

tak kolego ubolewam nad tym. dzisiaj wielu księży nie podchodzi poważnie np. do ognistego piekła i wiecznych katuszy. bardziej już pojawiają się sformułowania stonowane w stylu: wieczne odcięcie od Boga, albo coś w tym rodzaju. nie chodzi mi tutaj o wycieczki w stylu "a u was". większość oponentów ma do ŚJ "pretensje" o nieścisłości związane z datami, albo nie trafionymi tego typu przepowiedzeniami. pomija się fakt tego, że większość nauk, które głoszą Świadkowie pojawia się szczątkowo w różnych wyznaniach np. jest Trójca, ale nie ma duszy nieśmiertelnej, albo są obie, ale nie ma zmartwychstania. zatem różnica pojawia się w momencie, kiedy zestawi się to czego nauczają ŚJ z innymi wyznaniami. wtedy okazuje się, że zgodność procentowa jest dość mała. dlatego też prościej jest rozwijać wątki o nietrafionych przepowiedniach, aniżeli dokonać szerszych zestawień

#116 and

and

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1649 Postów
  • Gadu-Gadu:0

Napisano 2006-10-16, godz. 18:20

to jest forum o świadkach.

forum odwiedzają nie tylko katolicy.
pozdrawiam Andrzej

#117 pawel r

pawel r

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 4853 Postów

Napisano 2006-10-16, godz. 19:35

Maciej no to masz bardzo wielu znajomych ksiezy i często ich słuchasz :) Ja też mam i słucham i nie olewają tychże tematów.

Zaprawdę koniec jest bliski :) O tym już mówiono 2000 lat temu B)

Maciej co do rzucanych haseł może luknij do tego Krytyka Świadków Jehowy w przygotowaniu może zrozumiesz czemu padają różne zarzuty pod adresem nie tyle ŚJ co CK i całego WTSu...

No dziś na onecie dziewczyny gadały jak to zaczęły głosić :) No nie wszyscy sie jeszcze zmobilizowali ale już są jakoś napaleni do "ratowania" ludzi :)
Należę do 144...

Islam zdominuje świat

#118 Czesiek

Czesiek

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 5701 Postów

Napisano 2006-10-17, godz. 08:54

tak kolego ubolewam nad tym. dzisiaj wielu księży nie podchodzi poważnie np. do ognistego piekła i wiecznych katuszy. bardziej już pojawiają się sformułowania stonowane w stylu: wieczne odcięcie od Boga, albo coś w tym rodzaju. nie chodzi mi tutaj o wycieczki w stylu "a u was". większość oponentów ma do ŚJ "pretensje" o nieścisłości związane z datami, albo nie trafionymi tego typu przepowiedzeniami. pomija się fakt tego, że większość nauk, które głoszą Świadkowie pojawia się szczątkowo w różnych wyznaniach np. jest Trójca, ale nie ma duszy nieśmiertelnej, albo są obie, ale nie ma zmartwychstania. zatem różnica pojawia się w momencie, kiedy zestawi się to czego nauczają ŚJ z innymi wyznaniami. wtedy okazuje się, że zgodność procentowa jest dość mała. dlatego też prościej jest rozwijać wątki o nietrafionych przepowiedniach, aniżeli dokonać szerszych zestawień

Macieju
Dziwnym byłoby, jakby w innych wyznaniach nie było tych nauk, skoro i "pastor" i "sędzia" nie stworzyli nic jakościowo nowego pod względem nauczania, ale przyjęli od innych to, co było im wygodne w ich poglądaci i zaadaptowali to do swoich nauk. To nie inni czerpią od śJ, ale to WTS zaczerpnął nauki od innych. A wszystko to pod szczytnym chasłem powrotu do chrześcijaństwa I w.
Czesiek

#119 Maciej

Maciej

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1089 Postów

Napisano 2006-10-17, godz. 10:16

Maciej co do rzucanych haseł może luknij do tego Krytyka Świadków Jehowy w przygotowaniu może zrozumiesz czemu padają różne zarzuty pod adresem nie tyle ŚJ co CK i całego WTSu...

rzeczywiście wygląda to dość ciekawie. swoją drogą zastanawia mnie, dlaczego w Polsce i nie tylko przykłada się tyle wagi i wkłada tyle pracy, aby udowodnić, że ŚJ głoszą nauki niezgodne z Pismem Świętym. czy jest jeszce gdzieś na świecie wyznanie, któremu poświęca się również tyle czasu i energii, aby pokazać, że jego nauki są niezgodne z Pismem Świętym i jego Autorem. zaiste bardzo ciekawa myśl mi się tutaj nasuwa.

#120 pawel r

pawel r

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 4853 Postów

Napisano 2006-10-17, godz. 10:20

rzeczywiście wygląda to dość ciekawie. swoją drogą zastanawia mnie, dlaczego w Polsce i nie tylko przykłada się tyle wagi i wkłada tyle pracy, aby udowodnić, że ŚJ głoszą nauki niezgodne z Pismem Świętym. czy jest jeszce gdzieś na świecie wyznanie, któremu poświęca się również tyle czasu i energii, aby pokazać, że jego nauki są niezgodne z Pismem Świętym i jego Autorem. zaiste bardzo ciekawa myśl mi się tutaj nasuwa.

Odsyłam Cię do literatury Świadków Jehowy tam jest kopa materiałów poświęconych innym religiom zwłaszcza kk B) Jeśli Cię interesuje inna wiedza niż WTSu która próbuje dyskredytować np. kk to odsyłam do chociażby francuskich intelektualistów którzy zapewne więcej wydali książek łącznie niż WTS B) Nie przypisuj ŚJ że tak im się dostaje baty bo mało tego naprawde jest w porównaniu do innych :P Lepiej byś się odniusł argumentami do argumentów a nie omijaniem tematów... ;)
Należę do 144...

Islam zdominuje świat

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych