Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ankieta: ile godzin Waszej służby było wziętych z sufitu?

• Please log in to reply
85 replies to this topic

Ankieta: Ile godzin waszej służby istniało jedynie na papierze? (weźcie pod uwagę ostatnie dwa lata)

Ile Waszych sprawozdań miesięcznych w ciągu roku było poddawane retuszowi?

Nie możesz zobaczyć wyników tej ankiety dopóki nie oddasz głosu. Proszę zaloguj się i oddaj głos by zobaczyć wyniki.

Jaka ilość godzin na Waszych sprawozdaniach (biorąc pod uwagę cały rok) była wymyślona?

Nie możesz zobaczyć wyników tej ankiety dopóki nie oddasz głosu. Proszę zaloguj się i oddaj głos by zobaczyć wyniki.
Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#41 Padre Antonio

Padre Antonio

Ateista

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2291 Postów

Napisano 2006-10-18, godz. 14:59

W przekonaniu wielu SJ nie ma nic złego w głoszeniu w parku i zaczepieniu przez godzine 6 osób. Jeśli ja wątpiący powiem, że jest to walenie w bambuko i moje sprawozdania były naciągane to podnosi się larum :) Ale jak się o tym nie mówi, to nie znaczy, że naciągania godzinek nie ma.
"Jeśli dojdziesz ostatecznie do tego, że nie ma Boga, zachętą do cnoty i odwagi niech będzie dla ciebie radość i przyjemność, jaką dawało ci samo myślenie, i miłość innych, którą ci ono zapewni" Thomas Jefferson

#42 słowiczek

słowiczek

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 114 Postów

Napisano 2006-10-30, godz. 22:25

Ja znam rozne przypadki naciagania godzin z mojego zboru. Np pewien brat jak szedl z kumplem do sluzby to najpierw wchodzili do babci tego kumpla i pogadali chwile(zaczeto liczyc czas), potem kawke wypili, nastepnie wyruszyli na teran i po dotarciu na teren mieli jusz 2 godzinki:D
inna taka osoba to zaczynala podobnie od zagadniecia byle kogo na ulicy, potem slimaczym krokiem na teren i godzinka juz jest:D hehe
a co do mnie to zdarzalo sie ze niebylo sie w sluzbie i na koniec miesiaca sie dopisalo 2 godzinki do sprawozdania zeby miec spokoj od starszych:) heh no w sumie glosicielem jestem od 5 lat ale ostanie 1,5 roku to sporo miesiecy w ktorych sie wpisywalo godziny z nikad... a ostatnioe 4 miesiace to wogole nie glosze i niedaje sprawozdan. A jeszcze sporo osob ktore znam zokragla sobie godzinki, to dosc czesto spotykana rzecz, albo odrabianie godzin wpisanych w sprawozdanie a kolejnym miesiacu.

#43 qwerty

qwerty

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2138 Postów

Napisano 2006-10-31, godz. 17:16

[Antonio, ale po co? Wytłumacz mi bo nie rozumiem. Co powoduje, że ludzie tak naciągają sprawozdania?

No proste, żeby wizyty pasterskiej uniknąc, bo wtedy trzeba było kłamac prosto w oczy, a to zawsze trudniej :)
nie potrafiłam uwierzyć.......

#44 brooklyn_hunter

brooklyn_hunter

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 464 Postów

Napisano 2006-10-31, godz. 18:11

Nie wiem czy już ktoś tu na forum o tym pisał, ale dowiedziałem się ostatnio,
i to już jest półoficjalne, że pionierzy stali mogą teraz raportować godziny
spędzone przy budowie sal królestwa do sprawozdania miesięcznego.

Dołączona grafika
---------------------------------------------------------------------------------

"Wśród SJ, wszyscy mówią o "prawdzie", ale nikt jej nie może (do końca) powiedzieć..."
"Żeby do zródła dotrzeć, trzeba pod prąd popłynać."
"Kto choć raz zajrzał za kulisy, ten już dłużej nie zadowoli się fasadą."
"Z kłamstw, w które uwierzymy, stają się prawdy, z którymi żyjemy."
"Nikt nie jest tak ślepy jak ten, który nie chce widzieć."
"W każdej religii są owce i pasterze, ale tylko owce są dojone, strzyżone i zarzynane, pasterze nie..."

#45 stamaim

stamaim

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 246 Postów

Napisano 2006-10-31, godz. 18:20

Ja słyszałem zaś, że mówca głoszący wykład też może sobie ten czas doliczyć...
Ale pewny nie jestem. Proszę o weryfikację - może ktoś też słyszał.
"Jeżeli Boga nie ma,
to nie wszystko człowiekowi wolno.
Jest stróżem brata swego
i nie wolno mu brata swego zasmucać,
opowiadając, że Boga nie ma."

#46 Fly

Fly

Domownik forum (501-1000)

• Członkowie
  • PipPipPip
  • 712 Postów

Napisano 2006-11-01, godz. 07:09

Ja słyszałem zaś, że mówca głoszący wykład też może sobie ten czas doliczyć...
Ale pewny nie jestem. Proszę o weryfikację - może ktoś też słyszał.

Stamaim - oczywiście, że tak. Wykład publiczny przed zebraniem Strażnicy jest traktowany jako rodzaj świadczenia i 45 min. wpada do koszyka z owocem. :)

#47 sebol

sebol

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 3836 Postów

Napisano 2006-11-01, godz. 07:36

Stamaim - oczywiście, że tak. Wykład publiczny przed zebraniem Strażnicy jest traktowany jako rodzaj świadczenia i 45 min. wpada do koszyka z owocem. :)

no to ja teraz rozumie dlaczego często mówcy przeciągali wykład do pełnej godziny ;-)

ps. minut się chyba nie raportuje???
"Nie umiem wyobrazić sobie Boga nagradzającego i karzącego tych, których stworzył, a którego cele są wzorowane na naszych własnych - krótko mówiąc, Boga, który jest jedynie odbiciem ludzkich słabości." A.Einstein

"Religia jest obrazą godności ludzkiej
Bez niej mamy dobrych ludzi czyniących dobre rzeczy
i złych ludzi czyniących złe rzeczy
Żeby jednak dobrzy ludzie czynili złe rzeczy,
potrzeba religii" Richard Dawkins

#48 [db]

[db]

oświecony

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2827 Postów

Napisano 2006-11-01, godz. 09:42

no to ja teraz rozumie dlaczego często mówcy przeciągali wykład do pełnej godziny ;-)

ps. minut się chyba nie raportuje???

Nie. Ale zaokrągla się po zsumowaniu, więc jak przeciągali do godziny żeby zaokrąglić to chyba mieli tylko tą jedną godzinę ;-)

Starsi liczą sobie do owocu także wizyty pasterskie no i oczywiście studium rodzinne jeśli dzieci nie są jeszcze ochrzczone.

Nie wiem czy już ktoś tu na forum o tym pisał, ale dowiedziałem się ostatnio,
i to już jest półoficjalne, że pionierzy stali mogą teraz raportować godziny
spędzone przy budowie sal królestwa do sprawozdania miesięcznego.

A jesteś pewny, że nie chodzi o pionierów specjalnych? Bo specjalni mogli od kiedy pamiętam.
[db]

#49 Fly

Fly

• Członkowie
  • PipPipPip
  • 712 Postów

Napisano 2006-11-01, godz. 10:04

' date='2006-11-01 12:42' post='39821']
Starsi liczą sobie do owocu także wizyty pasterskie no i oczywiście studium rodzinne jeśli dzieci nie są jeszcze ochrzczone.

db - jesteś pewien tych wizyt pasterskich? Jakoś mi to nie pasuje. Wiesz dlaczego? Wizyty pasterskie w większości zborów bardzo kuleją, a nie byłoby tak gdyby ten czas można sobie było dopisać do "owocu". Ale może się mylę.

#50 brat_jaracz

brat_jaracz

Nadzorca widnokręgu ;-)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 3225 Postów

Napisano 2006-11-01, godz. 10:12

Tak zwane "studia rodzinne" liczą się na 100% do raportu. Natomiast co do wizyt pasterskich - nie jestem pewnien. Muszę zasięgnąć informacji u źródeł.
"W świecie panuje skłonność do odrzucania przewodnictwa. (...) W organizacji Bożej nie ma ducha niezależnego myślenia, a ponadto naprawdę możemy ufać tym, którzy nam przewodzą".
Strażnica z 15 września 1989, s. 23.

"Każdy może krytykować, a (...) dopuszczenie do krytyki to nikomu nie podoba się. Dlatego, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, żeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie (...)".
"Rejs"

#51 Terebint

Terebint

Taoista

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 4710 Postów

Napisano 2006-11-01, godz. 10:20

Kurczę, a ja nie wiedziałem, że wykłady liczą się jako głoszenie. Tym bardziej budowanie Sal Królestwa.

"Ot, ma wygląd ptaka, a więc będzie latał, proste". - Baltazar Siedem Słońc

#52 [db]

[db]

oświecony

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2827 Postów

Napisano 2006-11-01, godz. 10:25

db - jesteś pewien tych wizyt pasterskich?

Na 100% nie jestem pewien a nie mam jak tego zweryfikować. Nadzieja w bracie Jaraczu.
[db]

#53 słowiczek

słowiczek

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 114 Postów

Napisano 2006-11-01, godz. 15:48

To skoro wizyty pasterskie możliwe że się podciąga pod głoszenie to starsi powinni czeście je robić a nie jak np. w moim zborze wizyty to przeważnie okres wizyty obwodowego.

#54 Adrianna29

Adrianna29

Początkujący (1-50)

• Członkowie
  • Pip
  • 77 Postów

Napisano 2006-11-02, godz. 11:24

Byłam SJ wiele lat i nigdy nie zdarzyło mi się dopisywać godzin w swoim sprawozdaniu.Pełniłam słuzbę pionierską kilka lat- pomocniczą , a potem byłam pionierem stałym- sprawozdanie z głoszenia uważałam za moje rozliczenie się przed Bogiem więc jakiekolwiek dopisywanie godzin było pozbawione sensu.Odczuwałam nawet wyrzuty sumienia kiedy głosząc w parku nie znajdowalismy nikogo chętnego do rozmowy, spacerowalismy więc a czas mijał szybciej:-)
Ale to było dawno:-). Pozdrawiam wszystkich serdecznie.
[quote],,Częstokroć samą wiarą ozdrowieje chory,wiara morza osusza i przestawia góry..."

#55 odeszłam

odeszłam

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 117 Postów

Napisano 2008-08-14, godz. 06:06

Nie przypominam sobie żebym dopisywała godziny. Jak już pokonałam własną niesmiałość i poszłam " do służby" to zapisywałam stan faktyczny. Jakos nie miałam potrzeby robić w balona innych, a siebie przede wszystkim. Ot, taka lojalna siostra...była ma się rozumieć:)

#56 Warmianka

Warmianka

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 155 Postów

Napisano 2008-08-14, godz. 10:54

Mi również nawet do głowy nie przyszło, aby coś takiego robić. Przeciez nie głosiłam dla sprawozdania, to była drugorzędna rzecz.

#57 pojawiamsieiznikam

pojawiamsieiznikam

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 264 Postów

Napisano 2008-08-14, godz. 21:34

Np pewien brat jak szedl z kumplem do sluzby to najpierw wchodzili do babci tego kumpla i pogadali chwile(zaczeto liczyc czas), potem kawke wypili, nastepnie wyruszyli na teran i po dotarciu na teren mieli...

Też znam te praktyki aczkolwiek ich nie stosowałem, uważam że nie ma sensu tracić czas na nicnierobienie więc zawsze jak szedłem do służby to konkretna godzina łażenia po domach i finito - bez ściem.

Pionierzy którzy piszą listy po 3 godziny, albo głoszą 6 godzin z czego godzina na dojazd, kolejna godzina na siedzenie na ławce pod blokiem... kiedyś o tym już wspomniałem że najlepsi w tym są pionierzy specjalni. Wszystkich których poznałem tak właśnie robili. Hmm... jak by to określić jednym słowem... obłuda?

#58 Terebint

Terebint

Taoista

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 4710 Postów

Napisano 2008-08-14, godz. 23:44

A ja jestem zaskoczony wynikami ankiety. Wychodzi na to, że na 31 osób, aż 6 całkowicie lub prawie całkowicie fałszowało swój owoc. :blink: To jest około 20% świadków Jehowy... Ciekawe, czy te dane mogą być reprezentatywne dla całego kraju? W tej chwili jeszcze nie bo zagłosowało za mało osób, ale jak będzie już około 100, to będzie to z pewnością dość bliskie prawdy. ;)

"Ot, ma wygląd ptaka, a więc będzie latał, proste". - Baltazar Siedem Słońc

#59 Agape

Agape

• Członkowie
  • PipPipPip
  • 882 Postów

Napisano 2008-08-14, godz. 23:49

Nieprawdziwa liczbe godzin wpisalam moze raz albo dwa w czasach kiedy bylam jedna noga poza WTS -em i ciezko mi bylo glosic.
Wczesniej mialam zwyczaj liczenia czasu gloszenia w nastepujacy sposob: poczatek w momencie zapukania do pierwszych drzwi a koniec w momencie chowania Biblii do torby. Jesli z danego dnia zostawaly mi jakies minuty to doliczalam je do innego.
Byli bracia, ktorzy chodzili bardzo flegmatycznie i tym przedluzali gloszenie, ale z pionierami mam inne doswiadczenia, raczej nie tracili czasu.
Dołączona grafika

#60 [db]

[db]

oświecony

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2827 Postów

Napisano 2008-08-15, godz. 06:07

Ciekawe, czy te dane mogą być reprezentatywne dla całego kraju? W tej chwili jeszcze nie bo zagłosowało za mało osób, ale jak będzie już około 100, to będzie to z pewnością dość bliskie prawdy. ;)

Niezależnie ile osób zagłosuje, te dane nigdy nie będą reprezentatywne.
[db]

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych