Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ankieta: ile godzin Waszej służby było wziętych z sufitu?

• Please log in to reply
85 replies to this topic

Ankieta: Ile godzin waszej służby istniało jedynie na papierze? (weźcie pod uwagę ostatnie dwa lata)

Ile Waszych sprawozdań miesięcznych w ciągu roku było poddawane retuszowi?

Nie możesz zobaczyć wyników tej ankiety dopóki nie oddasz głosu. Proszę zaloguj się i oddaj głos by zobaczyć wyniki.

Jaka ilość godzin na Waszych sprawozdaniach (biorąc pod uwagę cały rok) była wymyślona?

Nie możesz zobaczyć wyników tej ankiety dopóki nie oddasz głosu. Proszę zaloguj się i oddaj głos by zobaczyć wyniki.
Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#61 zamknietywsobie

zamknietywsobie

Początkujący (1-50)

• Członkowie
  • Pip
  • 91 Postów

Napisano 2008-09-10, godz. 17:01

Dodam jeszcze ,ze falszowanie prawdziwej liczby godzin jest duzo trudniejsze w malym miescie.
Po prostu widać jeśli nie umawiasz się do służby i wszelkie próby wciskania
nawet bardzo małej liczby godzin są daremne, bo starsi i tak będą wiedzieli,że krecisz.
"Umrzemy, i to czyni z nas szczęściarzy. Większość ludzi nigdy nie umrze, ponieważ nigdy się nie narodzi. Ludzi, którzy potencjalnie mogliby teraz być na moim miejscu, ale w rzeczywistości nigdy nie przyjdą na ten świat, jest zapewne więcej niż ziaren piasku na arabskiej pustyni. Wśród owych nienarodzonych duchów są z pewnością poeci więksi od Keatsa i uczeni więksi od Newtona. Wiemy to, ponieważ liczba możliwych sekwencji ludzkiego DNA znacznie przewyższa liczbę ludzi rzeczywiście żyjących.Świat jest niesprawiedliwy, ale cóż, to właśnie myśmy się na nim znaleźli, ty i ja, całkiem zwyczajnie." (R.Dawkins,"Rozplatanie tęczy")

#62 hubert684

hubert684

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1993 Postów

Napisano 2008-09-10, godz. 18:35

Boze cakie wstretne klamczuchy co wpisywali sobie tyle godzin... lenie i juz!!!!! :P
[font=Tahoma]

#63 augustusgermanicus

augustusgermanicus

Domownik forum (501-1000)

• Członkowie
  • PipPipPip
  • 510 Postów

Napisano 2008-09-10, godz. 18:36

hubert684, on 2008-09-10 19:35, said:

Boze cakie wstretne klamczuchy co wpisywali sobie tyle godzin... lenie i juz!!!!! :P

Ja zawsze przy traktatach klamalem :) Ha ha ha
Umbre Summum

#64 hubert684

hubert684

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1993 Postów

Napisano 2008-09-10, godz. 18:40

a ja taki pilny bylem..... wprowadzilem nawet wpisywanie do sprawozdan wiadomosci krolestwa.........mam nadzieje ze nie byles w moim zborze...zboju :lol:
[font=Tahoma]

#65 augustusgermanicus

augustusgermanicus

• Członkowie
  • PipPipPip
  • 510 Postów

Napisano 2008-09-10, godz. 18:41

hubert684, on 2008-09-10 19:40, said:

a ja taki pilny bylem..... wprowadzilem nawet wpisywanie do sprawozdan wiadomosci krolestwa.........mam nadzieje ze nie byles w moim zborze...zboju :lol:

Nadgorliwosc gorsza od faszyzmu. Ha ha ha

Tez mam taka nadzieje bo starszych z mego zboru zle wspominam :) Hubert ogladaj sie na ulicy :)
Umbre Summum

#66 hubert684

hubert684

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1993 Postów

Napisano 2008-09-10, godz. 18:50

jeslis ty z Wawy to to nie grozi mi nic..... Germanicusie

no i nie nadgorliwy bylem tylko praktykowalem wpojona mi niemiecka dokladnosc...... kurcze to brzmi wcale nie lepiej.... :o
[font=Tahoma]

#67 augustusgermanicus

augustusgermanicus

• Członkowie
  • PipPipPip
  • 510 Postów

Napisano 2008-09-10, godz. 18:52

hubert684, on 2008-09-10 19:50, said:

jeslis ty z Wawy to to nie grozi mi nic..... Germanicusie

no i nie nadgorliwy bylem tylko praktykowalem wpojona mi niemiecka dokladnosc...... kurcze to brzmi wcale nie lepiej.... :o

Jestem skad jestem powiedzial Germanicus.

Sam mam wpojona niemiecka dokladnosc ale jej nie praktykuje ha ha ha

Taki sam ze mnie niemiec jak SJ. Niepraktykujacy

Gruss Dich
Umbre Summum

#68 hubert684

hubert684

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1993 Postów

Napisano 2008-09-10, godz. 18:57

Gruß zurück......
[font=Tahoma]

#69 augustusgermanicus

augustusgermanicus

• Członkowie
  • PipPipPip
  • 510 Postów

Napisano 2008-09-10, godz. 18:58

hubert684, on 2008-09-10 19:57, said:

Gruß zurück......

No sam widzisz jaki ze mnie niemiec ha ha ha.

Danke znaczy sie Danusie :)
Umbre Summum

#70 novanna

novanna

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 404 Postów

Napisano 2008-09-10, godz. 19:12

a ja przez ostatnie lata bytności stwierdziłam, że śmieszne jest takie dodawanie godzinek, dodawanie kwadransów, dodawanie minutek, sprawozdań... nie mówiac o wątpliwości zgodności takiego raportowania ze wzorem z I wieku.zastanawiałam sie, jak by robił jezus i stwierdziłam, że bez względu na to ile głoszę , każdego miesiaca będę wpisywała 3 godziny. i tak robiłam przez ostatnie lata. żeby sie mnie nie czepiano i żeby moje głoszenie było naprawdę z miłości do ludzi a nie dla godzin. ale teraz na forum przyznaję się do tego po raz pierwszy. :lol:

#71 augustusgermanicus

augustusgermanicus

• Członkowie
  • PipPipPip
  • 510 Postów

Napisano 2008-09-10, godz. 19:19

novanna, on 2008-09-10 19:12, said:

a ja przez ostatnie lata bytności stwierdziłam, że śmieszne jest takie dodawanie godzinek, dodawanie kwadransów, dodawanie minutek, sprawozdań... nie mówiac o wątpliwości zgodności takiego raportowania ze wzorem z I wieku.zastanawiałam sie, jak by robił jezus i stwierdziłam, że bez względu na to ile głoszę , każdego miesiaca będę wpisywała 3 godziny. i tak robiłam przez ostatnie lata. żeby sie mnie nie czepiano i żeby moje głoszenie było naprawdę z miłości do ludzi a nie dla godzin. ale teraz na forum przyznaję się do tego po raz pierwszy. :lol:

uroczyscie powolamy komitet w Twojej sprawie :P
Umbre Summum

#72 alan

alan

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 114 Postów

Napisano 2008-09-10, godz. 19:20

A ja raportowałem bardzo uczciwie jak nawet byłem w służbie a czułem że idę bez większego zaangażowania to nie wpisywałem, a kiedy byłem pionierem to godziny podliczałem dopiero na koniec miesiąca i nigdy nie brakowało a więc przeciwnie. Zawsze wierzyłem w to co robie (albo chciałem w to wierzyć) taki byłem zaślepiony.
Odkupię stare publikacje z początku poprzedniego wieku (polskie lub angielski)

#73 hubert684

hubert684

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1993 Postów

Napisano 2008-09-10, godz. 19:46

przynajmniej jeden porzadny "zaslepiony"...... :)
[font=Tahoma]

#74 pawel r

pawel r

Niepoprawne stworzenie Boga

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 4853 Postów

Napisano 2008-09-10, godz. 20:21

novanna, on 2008-09-10 21:12, said:

Jak rozumiem jak więcej wyrobiłaś to i tak wpisywałaś 3h?
Należę do 144...

Islam zdominuje świat
Islam będzie rządzić światem
Ściąć głowy tym, którzy znieważą Islam
Islam jest religią pokoju...

#75 novanna

novanna

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 404 Postów

Napisano 2008-09-10, godz. 20:36

pawel r, on 2008-09-10 21:21, said:

Jak rozumiem jak więcej wyrobiłaś to i tak wpisywałaś 3h?

no...bo ja się brzydziłam takim...kalenarzykowym podliczaniem. to wydawało mi się takie ..."niechrześcijaństkie".

#76 malinowa7

malinowa7

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 438 Postów

Napisano 2008-09-10, godz. 21:05

brat_jaracz, on 2006-10-11 09:41, said:

A ja sobie zaokrąglałem do pełnej liczby, ot taka fanaberia :rolleyes: . Jeśli miałem 9, robiłem 10 i zawsze to lepiej wyglądało. Wprawdzie zdarzało mi się to rzadko, ale jednak...

I ja tak robiłam.

#77 ewa.lipka

ewa.lipka

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 144 Postów

Napisano 2008-11-22, godz. 22:43

Padre Antonio, on 2006-10-16 13:45, said:

...głosisz rozmawiając z innymi, swoim zachowaniem, swoim życiem. (...) jak niby wyliczyć takie "głoszenie".

:unsure: Dla Boga powinniśmy być gotowi na służbę 24godz na dobę.
Ochrzciliśmy się mówiąc >>> wszystko Ci oddaję Panie mój...<<< :)
Z wielkim szacunkiem i uznaniem darzę Was za tę pracę.
Uważam, że jesteście moimi braćmi w Chrystusie Jezusie, którzy się tak bardzo poświęcają w swojej służbie.
Ja jestem Badaczem Pisma Świętego i nie chodzę od domu do domu, szczerze mówiąc to bym chciała, ale nie mogę z Wami chodzić, bo inaczej wierzę.
:rolleyes: A też nie widzę potrzeby aby inne ugrupowania sobie rywalizowały :rolleyes:
Ale inaczej docieram do ludzi. B)
Życzę błogosławieństwa w żniwie.
Ewa Lipka

Użytkownik ewa.lipka edytował ten post 2008-11-22, godz. 22:47

Iść za Jezusem, to badać samego siebie jakiego jestem ducha.
Pozdrawiam Ewa

#78 Adelfos

Adelfos

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2574 Postów
  • Gadu-Gadu:8433368

Napisano 2008-11-22, godz. 23:06

ewa.lipka, on 2008-11-23 01:43, said:

Ja jestem Badaczem Pisma Świętego i nie chodzę od domu do domu, szczerze mówiąc to bym chciała, ale nie mogę z Wami chodzić, bo inaczej wierzę.

I tak by Cię nie wzięli ze sobą nawet jakbyś deklarowała zgodność w wierzeniach. Teokratyczna kolejność obowiązuje, a więc najpierw bycie osobą zainteresowaną, nastepnie rozpoczęcie bezpłatnego domowego studium "biblijnego", no i dopiero po tych manipulacjach pani Ewa mogłaby ewentualnie zostać nieochrzczonym głosicielem zborowym.
Dołączona grafika

#79 sebol

sebol

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 3836 Postów

Napisano 2008-11-23, godz. 00:28

ewa.lipka, on 2008-11-22 23:43, said:

:unsure: Dla Boga powinniśmy być gotowi na służbę 24godz na dobę.
Ochrzciliśmy się mówiąc >>> wszystko Ci oddaję Panie mój...<<< :)
Z wielkim szacunkiem i uznaniem darzę Was za tę pracę.
Uważam, że jesteście moimi braćmi w Chrystusie Jezusie, którzy się tak bardzo poświęcają w swojej służbie.
:rolleyes: A też nie widzę potrzeby aby inne ugrupowania sobie rywalizowały :rolleyes:
Ale inaczej docieram do ludzi. B)
Życzę błogosławieństwa w żniwie.
Ewa Lipka

no fakt ;) bo SJ to Babilon Mały ;) Ewa ;) dobrze poczytaj ! bo to nie jest forum SJ ;)
"Nie umiem wyobrazić sobie Boga nagradzającego i karzącego tych, których stworzył, a którego cele są wzorowane na naszych własnych - krótko mówiąc, Boga, który jest jedynie odbiciem ludzkich słabości." A.Einstein

"Religia jest obrazą godności ludzkiej
Bez niej mamy dobrych ludzi czyniących dobre rzeczy
i złych ludzi czyniących złe rzeczy
Żeby jednak dobrzy ludzie czynili złe rzeczy,
potrzeba religii" Richard Dawkins

#80 ble

ble

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1026 Postów

Napisano 2008-11-23, godz. 15:02

Nie głosowałem w ankiecie po pytania nie pasują do mojej sytuacji. Kiedyś wybrałem się na głoszenie na wieś z pewną siostrą. Po zakończeniu służby siostra powiedziała mi abym zaraportował sobie 2,5 godziny. Jednak po pożegnaniu się i przyjściu do domu patrząc na zegar stwierdziłem że coś mi tu nie pasuje. 2,5 godziny to było razem z dojazdem na miejsce i powrotem, i to chyba też nawet nie aż tyle. Stwierdziłem, że nasza służba trwała tak naprawdę 1,5 godziny. Zadzwoniłem więc do tej siostry i powiedziałem jej że chyba się pomyliła. Przyznała mi rację, ale nie wiem czy u wpisała również u siebie prawidłową liczbę godzin.

Inna siostra z którą kiedyś głosiłem miała pasję chodzenia podczas służby po sklepach z kosmetykami i innymi pierdołami. Oczywiście chodzenie po sklepach też było przez nią raportowane pomimo że nikomu w tych sklepach nie głosiła :) Czyżby szukanie okazji do zagadnięcia kogoś też można było raportować jako służbę? Widać była już zmęczona tym że nie umiem należycie głosić i samej się jej odechciało :) Zresztą co chwilę zwracała mi uwagę że w moim głoszeniu jest coś nie tak i że muszę to zmienić.

Pamiętam pewnego brata który był starszym zboru i naśladował stare metody głoszenia. Stawał na rogu ulicy, brał Strażnicę w obie ręce i trzymał ją przed sobą. Potrafił tak stać godzinami jak posąg. Nie wiem czy ktoś w ogóle coś od niego brał. Dziwi mnie że nikt ze zboru mu nie zwrócił uwagi, bo przecież takie metody głoszenia raczej nie są akceptowane przez Organizację i nie można ich raportować jako służby. Widać zaakceptowano jego metody głoszenia i uznano go za teokratycznie niereformowalnego ;) Brat ten miał również wywiad na zebraniu w którym chwalono go za to że jest pionierem stałym. Też bym chciał być takim pionierem. Postałbym trochę a niemy owoc warg biłby godziny :D

Kilka lat temu odechciało mi się chodzić do służby głównie dlatego że zainteresowanie moim głoszeniem było znikome a ponadto nie miałem skutecznych wstępów i tematów do rozmów. No bo jak tu przekonać kogoś kto jest biedny i bezdomny że czytanie Biblii i chodzenie na zebrania mu namacalnie pomoże? Byłoby to tylko czcze gadanie, nie poparte żadnymi uczynkami. W końcu przestałem w ogóle chodzić do służby. Trochę głosiłem przez internet, trochę polemizowałem z człowiekiem o nicku Yarpen czy anonimowym adresem e-mail "silesian". W końcu wszystko mi się znudziło. Ale ponieważ nadal musiałem składać sprawozdanie ze służby, postanowiłem że będę sobie wpisywał co miesiąc 1 godzinkę fikcyjnej służby :) Dzięki temu miałem względny spokój od marudzenia starszych, chociaż potem i tak czepiali się, że to zbyt mało.

Bóg jeden wie, ile godzin ze sprawozdania rocznego Organizacji należałoby odjąć aby te sprawozdanie było wiarygodne.

Z drugiej strony czytając comiesięczne raporty w NSK da się zauważyć, że np. pionierzy pomocniczy na ogół nie wypracowują wymaganej przez Organizację liczby godzin. Wskazuje na to przeciętna średnia. Widać, że niektórzy z nich ledwo dociągają do wymaganych 50 godzin i dają sobie na luz aż do następnego miesiąca. Także studia biblijne świecą pustką - jeden pionier pomocniczy prowadzi na ogół tylko jedno studium biblijne, zaś głosiciel - niecałe pół studium. Nic dziwnego że Organizacja niczym analityk giełdowy ciągle nagania głosicieli pod wzrost, czyli do jeszcze większego udziału w służbie.

Ech, gdzie się podziały te czasy, kiedy będąc świeżo upieczonym (ochrzczonym) ŚJ głosiłem nawet 20 godzin miesięcznie nic nie ściemniając :) Jednak to prawda że głoszenie nie sprawia przyjemności. Jest za to żmudnym obowiązkiem. Przynajmniej dla mnie było.

Użytkownik ble edytował ten post 2008-11-23, godz. 15:18

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych