Co do falszywego proroka...w/g waszej interpretacji falszywego proroka z 5 Moj o Jonaszu trzeba by powiedziec ze byl falszywym prorokiem. Najpierw glosil upadek Niniwy a potem sie okazalo ze Bog ja oszczedzil. Czyli co byl samozwanczym prorokiem. MOze mial omamy ze rozmawial z Bogiem?? kto udowodni ze BOg mu kazal przeciez jak slyszal glos to tylko on sam a nie inni. A jednka w Biblii jest znany jako prawdziwy prorok.
Przykład Jonasza jest zupełnie nieadekwatny do omawianej sytuacji. Zacytuję w tym miejscu słowa Cezarego Podolskiego z jego książki, który tak oto pisze na ten temat:
"A Jonasz rozpoczął wędrówkę do miasta, odbywając drogę jednego dnia, wołał tak: Jeszcze czterdzieści dni pozostaje do zburzenia Niniwy. Wtedy obywatele Niniwy uwierzyli w Boga, ogłosili post i oblekli się we włosiennice, wielcy i mali(...) A gdy bóg widział ich postępowanie, że zawrócili ze swojej złej drogi, wtedy użalił się Bóg nieszczęścia, które postanowił zesłać na nich, i nie uczynił tego". (Mi 3:4-5,10)
[...]
Prorok Jonasz (fragment 6) przepowiadał zburzenie Niniwy. Niniwa się nawróciła. Bóg odwołał to, co głosił Jonasz. Czy świadczy to o tym, że Jonasz był fałszywym prorokiem? Żadną miarą. Pismo Święte trzeba czytać całościowo, uwzględniając szerszy kontekst poszczególnych wypowiedzi. Zwróćmy uwagę na słowa proroka Jeremiasza:
"Raz grożę narodowi i królestwu, że je wykorzenię, wywrócę i zniszczę, Lecz jeżeli się ów naród odwróci od swojej złości, z powodu której mu groziłem, to pożałuję tego zła, które zamierzałem mu uczynić." (Jr 18:7-8)
Niniwa spełniła warunki, aby słowa proroka Jonasza mogły być odwołane. Czy Świadkowie Jehowy mają prawo do tego, aby powoływać się na ten fragment? Najpierw musieliby wykazać, że przepowiadane przez nich daty: 1914, 1925, 1975 i wiele innych nie spełniły się, gdyż miało miejsce wielkie nawrócenie świata i dlatego Bóg odwołał swe wyroki. Niestety, nic takiego nie miało miejsca".
http://watchtower.or...tlumaczenia.php
Porównywanie tej sytuacji z fałszywym proroctwem Strażnicy o pokoleniu jest więc zwyczajną maniuplacją. Bóg bowiem nigdzie nie zapowiadał przez Strażnicę (nawet jej własnym zdaniem), że "jesli coś", to zapowiedź o pokoleniu 1914 nie spełni się. Tworzysz tu więc kompletnie poronioną i nieadekwatną analogię.