Skocz do zawartości

Zdjęcie

Moje Świadectwo

• Please log in to reply
180 replies to this topic

#81 lantis

lantis

www.brooklyn.org.pl

• Członkowie
  • PipPipPip
  • 668 Postów

Napisano 2006-12-14, godz. 12:27

Co do falszywego proroka...w/g waszej interpretacji falszywego proroka z 5 Moj o Jonaszu trzeba by powiedziec ze byl falszywym prorokiem. Najpierw glosil upadek Niniwy a potem sie okazalo ze Bog ja oszczedzil. Czyli co byl samozwanczym prorokiem. MOze mial omamy ze rozmawial z Bogiem?? kto udowodni ze BOg mu kazal przeciez jak slyszal glos to tylko on sam a nie inni. A jednka w Biblii jest znany jako prawdziwy prorok.

Przykład Jonasza jest zupełnie nieadekwatny do omawianej sytuacji. Zacytuję w tym miejscu słowa Cezarego Podolskiego z jego książki, który tak oto pisze na ten temat:

"A Jonasz rozpoczął wędrówkę do miasta, odbywając drogę jednego dnia, wołał tak: Jeszcze czterdzieści dni pozostaje do zburzenia Niniwy. Wtedy obywatele Niniwy uwierzyli w Boga, ogłosili post i oblekli się we włosiennice, wielcy i mali(...) A gdy bóg widział ich postępowanie, że zawrócili ze swojej złej drogi, wtedy użalił się Bóg nieszczęścia, które postanowił zesłać na nich, i nie uczynił tego". (Mi 3:4-5,10)

[...]

Prorok Jonasz (fragment 6) przepowiadał zburzenie Niniwy. Niniwa się nawróciła. Bóg odwołał to, co głosił Jonasz. Czy świadczy to o tym, że Jonasz był fałszywym prorokiem? Żadną miarą. Pismo Święte trzeba czytać całościowo, uwzględniając szerszy kontekst poszczególnych wypowiedzi. Zwróćmy uwagę na słowa proroka Jeremiasza:

"Raz grożę narodowi i królestwu, że je wykorzenię, wywrócę i zniszczę, Lecz jeżeli się ów naród odwróci od swojej złości, z powodu której mu groziłem, to pożałuję tego zła, które zamierzałem mu uczynić." (Jr 18:7-8)

Niniwa spełniła warunki, aby słowa proroka Jonasza mogły być odwołane. Czy Świadkowie Jehowy mają prawo do tego, aby powoływać się na ten fragment? Najpierw musieliby wykazać, że przepowiadane przez nich daty: 1914, 1925, 1975 i wiele innych nie spełniły się, gdyż miało miejsce wielkie nawrócenie świata i dlatego Bóg odwołał swe wyroki. Niestety, nic takiego nie miało miejsca".

http://watchtower.or...tlumaczenia.php

Porównywanie tej sytuacji z fałszywym proroctwem Strażnicy o pokoleniu jest więc zwyczajną maniuplacją. Bóg bowiem nigdzie nie zapowiadał przez Strażnicę (nawet jej własnym zdaniem), że "jesli coś", to zapowiedź o pokoleniu 1914 nie spełni się. Tworzysz tu więc kompletnie poronioną i nieadekwatną analogię.

Dołączona grafika lantis(at)brooklyn.org.pl

#82 Oko-Rentgen

Oko-Rentgen

Pokój Ci obcy przybyszu!

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1320 Postów
  • Lokalizacja:Niemcy, Nadrenia Północna-Westfalia. Rok produkcji: 1977 n.e.

Napisano 2006-12-14, godz. 12:28

...ale jesli cieszymy sie uznaniem Bozym /w co tak trudno wam uwierzyc/ to uwazajcie bo moze sie okazac ze walczycie z Bogiem.

I vice versa.
Pozdrawiam

#83 Melchizedek

Melchizedek

Początkujący (1-50)

• Członkowie
  • Pip
  • 70 Postów

Napisano 2006-12-14, godz. 12:39

ech Lantisie

Powolujac sie na przyklad Jonasz nigdzie nie porownalem tego z CK to juz sobie ty dopisalas ja porownywalem przyklad Jonasza z waszym sztywna definicja falszywego proroka z 5 Moj. na ktora sie tak czesto powolujecie.

Ze Jonasz jak nic pasuje pod ten opis a wiec byl falszywym prorokiem prawda?? TO jest tylko przyklad ze do wszystkiego trzeba miec odpowiednie rozeznanie i tyle....

Pawle

tak widze jak bardzo to sklocony ludek jest na tym forum ale nie ma to jak wspolny nieprzyjaciel to jednoczy jak nic i wiem to nie ja jestem waszym wrogiem tylko to tajemnicze i obludne CK ktora zada absolutengo poszluszenstwa. Oficjalnie KK nie kazal glosowac na kogos bezposrednio ale z drugiej strony wielokrotnei dawal konkretne rady bez nazywania i nie zaprzeczaj ze tego nie bylo bo to oczywiste fakty /ogolnie KK sprzyja prawicy w naszym kraju AWS PIS itp/ i to tez jest fakt.

Oko

Jezeli uwazasz sie za narzedzie w reku Boga to gratuluje zaszczytu i bez watpienia wielkiej pokory bo tylko pokornymi ludzmi Bog sie posluguje. Wspaniala cecha :)
" Jeżeli tylko w tym zyciu pokładamy nadzieję w Chrystusie, to ze wszystkich ludzi jesteśmy najbardziej politowania godni" 1 Koryntian 15:19

#84 Oko-Rentgen

Oko-Rentgen

Pokój Ci obcy przybyszu!

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1320 Postów

Napisano 2006-12-14, godz. 12:49

Oko
Jezeli uwazasz sie za narzedzie w reku Boga to gratuluje zaszczytu i bez watpienia wielkiej pokory bo tylko pokornymi ludzmi Bog sie posluguje. Wspaniala cecha :)

Mel.,
Ty nadal nie pojmujesz, że przejawiasz pokore przed CK a nie Bogiem, współczuje takiej sylwetki.
Pozdrawiam

#85 pawel r

pawel r

Niepoprawne stworzenie Boga

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 4853 Postów

Napisano 2006-12-14, godz. 12:50

Melchizedeku a co z tymi w KK którzy nie sprzyjali AWSowi i nie sprzyjają PiSowi? Może tak zapomniałeś o nauczaniu kk że jest ZAKAZ wskazywania przez kapłanów na kogo mają głosować? Jest oczywiście wskazówka by się kierowac moralnością chrześcijańską by wybierać tych co spełniają te kryteria. Jak widzę to że zdaży się taki np. taki jegomość (ironia) Rydzyk to nagle kk tez tak popiera? Dziwne że jak śJ mi mówią że jak kilku śJ popełni błąd/grzech to cała organizacja nie jest winna. Czyżby podwójne kryteria?
Należę do 144...

Islam zdominuje świat
Islam będzie rządzić światem
Ściąć głowy tym, którzy znieważą Islam
Islam jest religią pokoju...

#86 Melchizedek

Melchizedek

Początkujący (1-50)

• Członkowie
  • Pip
  • 70 Postów

Napisano 2006-12-14, godz. 13:03

Pawle

Absolutnie nie chodzi mi o Rydzyka bo na tego pana nie patrze jako czesc KK formalnego bo on juz dawna ma swoj krag wielbicieli i jest zywym przykladem guru. Nie zmienia to faktu jednak ze choc oficjalnie KK nie mowi na kogo glosowac to jednak daje wyrazne wskazowki i jewst b. zwiazany z organami wladzy. I jest to w calkowitej sprzecznosci z nauka Jezusa ktory sie w polityke nie mieszal ba a nawet trzymal sie z dala /jak chcieli go obwolac krolem/. A przeciez moglby w tej dziedzinie zrobic tak wiele dla owczesnych. Pierwsi chrzescijanie tez trzymali sie z ala od spraw owczesnego swiata choc owczesni Zydzi walczyli zazracie z najezdzca. CO zrobili nasladowcy Chrystusa jak wojska odstapily od Jeruzalem /UCIEKLI W GORY/ ale tchorze!! prawda?? nie walczyli za swoja ojczyzne tylko uciekli. Na pewno ich postawa byla wyszydzana ale najwazniejsze jest ze trzymali sie nakazu Jezusa i okazali posluszenstwo. Bo ich ojczyzna byla gdzie indzeij...byli tylko osiadlymi przybyszami.

Oko

Ja wiem komu jestes posluszny i wobec kogo jestem pokorny, a ty wiesz wobec kogo jestes pokorny?? I jeszcze jedno pokora nie oznacza ze chodze zgrabiony z moja sylwetka wszystko OK..ale dzieki za troske
" Jeżeli tylko w tym zyciu pokładamy nadzieję w Chrystusie, to ze wszystkich ludzi jesteśmy najbardziej politowania godni" 1 Koryntian 15:19

#87 Oko-Rentgen

Oko-Rentgen

Pokój Ci obcy przybyszu!

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1320 Postów

Napisano 2006-12-14, godz. 13:11

Oko
Ja wiem komu jestes posluszny* i wobec kogo jestem pokorny, a ty wiesz wobec kogo jestes pokorny**?? I jeszcze jedno pokora nie oznacza ze chodze zgrabiony z moja sylwetka wszystko OK***..ale dzieki za troske

Mel.,

* Bzdura, nie wiesz
** Ja wiem
*** Dlatego sobie taki obrazek doładowałeś...spuszczona głowa przed CK?
Fajnie,
pozdrawiam

Użytkownik Oko-Rentgen edytował ten post 2006-12-14, godz. 13:16

#88 Melchizedek

Melchizedek

Początkujący (1-50)

• Członkowie
  • Pip
  • 70 Postów

Napisano 2006-12-14, godz. 13:19

Prosilem wczesniej juz Oko na poczatku tego topicu

Mam tez prsobe do innych forumowiczow ktorzy przeczytaja ten mail i zechca skomentowac. Ja na nikogo jadu nie wylewalem i licze na to samo...jakiekolwiek komentarze konstruktywne mile widziane...pozdrawiam....

ale pewnie nie doczytales....

Pokora to piekna cecha i laczy sie z okazywaniem szacunku innym nawet jesli maja odmeinne poglady.....lekcja do odrobienia oko...

oceniac ludzi po avatarze...po twoim widze ze masz obled w oczach, ale moze to takie zdjecie tylko.....

pozdrawiam

#89 Oko-Rentgen

Oko-Rentgen

Pokój Ci obcy przybyszu!

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1320 Postów

Napisano 2006-12-14, godz. 13:26

Prosilem wczesniej juz Oko na poczatku tego topicu
Mam tez prsobe do innych forumowiczow ktorzy przeczytaja ten mail i zechca skomentowac. Ja na nikogo jadu nie wylewalem* i licze na to samo...jakiekolwiek komentarze konstruktywne mile widziane...pozdrawiam....
ale pewnie nie doczytales**....

Mel.,

* Zaczynasz wylewać (jak Twoi braciszkowie), dlatego pretensje do siebie.
Jest pewna granica i została właśnie osiągnięta. Dalszy przebieg zależy od Ciebie.
** Pomyłka, doczytałem

Pozdrawiam

Użytkownik Oko-Rentgen edytował ten post 2006-12-14, godz. 14:34

#90 Melchizedek

Melchizedek

Początkujący (1-50)

• Członkowie
  • Pip
  • 70 Postów

Napisano 2006-12-14, godz. 13:28

oko

uscisnijmy sobie to rece i rozjedzmy sie w pokoju....dla mnie temat jest skonczony....

Pozdrawiam

#91 Oko-Rentgen

Oko-Rentgen

Pokój Ci obcy przybyszu!

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1320 Postów

Napisano 2006-12-14, godz. 13:39

oko
uscisnijmy* sobie to rece i rozjedzmy sie w pokoju**....dla mnie temat jest skonczony***....
Pozdrawiam

Mel.,

* Nie mam ochoty na Twój uścisk dłoni, miałeś pecha
** Powtarzam: to zależy od Ciebie
*** Zobaczymy czy dotrzymasz słowa

Pozdrawiam

Użytkownik Oko-Rentgen edytował ten post 2006-12-14, godz. 13:45

#92 Gonzalo

Gonzalo

Domownik forum (501-1000)

• Członkowie
  • PipPipPip
  • 666 Postów

Napisano 2006-12-14, godz. 13:41

Melchizedeku,

Ze Jonasz jak nic pasuje pod ten opis a wiec byl falszywym prorokiem prawda??

Oj, widzę, że logika naprawdę jest Ci obca. (A z cytatów Lantisa wnoszę, że autorstwo tego ‘argumentu’ nie jest Twoje, więc nie tylko Tobie logika jest obca.)
Jonasz zupełnie nie podpada pod definicję fałszywego proroka.
Głosił bowiem zdanie warunkowe, którego spełnienie się uzależnione było od reakcji ludzi. Bóg z góry, ustami proroka, zapowiedział, że w przypadku odpowiedniej reakcji słuchaczy, powstrzyma się od karania. I słowa dotrzymał.

A jeśli logika nie jest Ci obca, to pokaż, w którym miejscu swojego rozumowania popełniam błąd.

#93 Melchizedek

Melchizedek

Początkujący (1-50)

• Członkowie
  • Pip
  • 70 Postów

Napisano 2006-12-14, godz. 14:40

Gonzalo

Jonasza 4:3 BT - Począł więc Jonasz iść przez miasto jeden dzień drogi i wołał, i głosił: «Jeszcze czterdzieści dni, a Niniwa zostanie zburzona»*.

Gdzie tu masz zdanie WARUNKOWE?? Jak dla mnie to tryb oznajmujacy! Zdanie warunkowe to JESLI nie okazecie skruchy TO Niniwa zostanie zburzona. Slowa Jonasza brzmialy inaczej....

#94 Oko-Rentgen

Oko-Rentgen

Pokój Ci obcy przybyszu!

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1320 Postów

Napisano 2006-12-14, godz. 15:07

...
Jonasza 4:3 * BT - Począł więc Jonasz iść przez miasto jeden dzień drogi i wołał, i głosił: Jeszcze czterdzieści dni, a Niniwa zostanie zburzona.
Gdzie tu masz zdanie WARUNKOWE**?? Jak dla mnie to tryb oznajmujacy! Zdanie warunkowe to JESLI nie okazecie skruchy TO Niniwa zostanie zburzona. Slowa Jonasza brzmialy inaczej....

Mel.,

* nie 4:3, tylko 3:4
trafiłeś ale "przypadkowo" na taki werset:
Jon. 4:3 „Otóż teraz, Panie, zabierz moją duszę, bo lepiej mi umrzeć aniżeli żyć.” (Bw)

** Mel., czytajmy proszę w kontekście ze zrozumieniem:

Jon. 3:5-8 „Wtedy obywatele Niniwy uwierzyli w Boga, ogłosili post i oblekli się we włosiennice, wielcy i mali.(6) A gdy wieść o tym doszła do króla Niniwy, wstał ze swojego tronu, zdjął swój płaszcz i oblókł się we włosiennicę, i usiadł w popiele.(7) Na polecenie króla i jego dostojników ogłoszono taki rozkaz: Ludzie i zwierzęta, bydło i owce niech nic nie jedzą, niech się nie pasą i niech nie piją wody!(8) Niech włożą włosiennice, zarówno ludzie jak i bydło, i niech żarliwie wołają do Boga, niech każdy zawróci ze swojej złej drogi i od bezprawia, własnoręcznie popełnionego.”

Jon. 3:10 „A gdy Bóg widział ich postępowanie, że zawrócili ze swojej złej drogi,
wtedy użalił się Bóg nieszczęścia, które postanowił zesłać na nich, i nie uczynił tego.”

Pozdrawiam

Użytkownik Oko-Rentgen edytował ten post 2006-12-14, godz. 15:26

#95 Melchizedek

Melchizedek

Początkujący (1-50)

• Członkowie
  • Pip
  • 70 Postów

Napisano 2006-12-14, godz. 15:59

Czytam ze zrozumieniem to ze BOG sie ulitowal to jedno co nie zmienia faktu ze tresc jaka glosil Jonasz byla zdaniem twierdzacym a nie WARUNKOWYM.

Jonasza 3:4 BT - Począł więc Jonasz iść przez miasto jeden dzień drogi i wołał, i głosił: «Jeszcze czterdzieści dni, a Niniwa zostanie zburzona»*.

poza tym dlatego Jonasz sie obrazil na Boga bo jako prorok wyszedl smiesznie bo Bog nie zniszczyl jednak miasta choc Jonasz glosil ze ZNISZCZY. Wiec Jonasz nie glosil w trybie WARUNKOWYM ale glosil ze Bog zniszczy.

To ze Jehowa okazal milosierdzie dla Niniwy to inna sprawa, tresc jaka glosil Jonasz byla TWEIRDZACA nie warunkowa i tyle....

Ps. sorki za czeski blad z wersetem 4:3 zamiast 3:4

#96 Oko-Rentgen

Oko-Rentgen

Pokój Ci obcy przybyszu!

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1320 Postów

Napisano 2006-12-14, godz. 17:18

Czytam ze zrozumieniem to ze BOG sie ulitowal to jedno...
...To ze Jehowa okazal milosierdzie dla Niniwy to inna sprawa...

To jest wlaśnie jeden z większych błędów, które notorycznie popełniacie:
To nie "jedno" i nie "inna sprawa", tylko właśnie ten najważniejszy przekaz.
Jesteście (większość ŚJ, szczególnie CK) zuchwali przed Stwórcą i nie zważacie na takie szczegóły.

Napisał Mel.:

...tresc jaka glosil Jonasz byla TWEIRDZACA nie warunkowa i tyle....

Pląsaj się dalej w tym. Kto nie chce, ten nigdy nie pojmie.

Pozdrawiam

#97 lantis

lantis

www.brooklyn.org.pl

• Członkowie
  • PipPipPip
  • 668 Postów

Napisano 2006-12-14, godz. 17:32

Melchizedeku:

CEL TEGO CZASOPISMA Przebudźcie się! służy pożytkowi całej rodziny.(...)
Co najważniejsze, czasopismo to umacnia zaufanie do danej przez Stwórcę obietnicy, że zanim przeminie pokolenie pamiętające wydarzenia z roku 1914, nastanie nowy świat, w którym zapanuje pokój i bezpieczeństwo.

Podajesz przykład Jonasza na obronę CK - czy więc wg ciebie Ciało Kierownicze to prawdziwy prorok? Czy to była rzeczywiście obietnica dana przez Stwórcę? Co się stało, że Stwórca wycofał się z niej?

#98 haael

haael

Inkwizytor

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1863 Postów

Napisano 2006-12-14, godz. 17:49

Jonasz głosił zdanie warunkowe. Nie było żadną tajemnicą, że w razie nawrócenia Bóg powstrzyma się od ukarania Niniwy. Słowa Jonasza znaczyły "Bóg zniszczy Niniwę jeżeli się nie nawrócicie" a nie "Bóg zniszczy Niniwę w każdym wypadku".
(Jon 4:2 BT) Modlił się przeto do Pana i mówił: Proszę, Panie, czy nie to właśnie miałem na myśli, będąc jeszcze w moim kraju? Dlatego postanowiłem uciec do Tarszisz, bo wiem, żeś Ty jest Bóg łagodny i miłosierny, cierpliwy i pełen łaskawości, litujący się nad niedolą.
Jonasz z góry wiedział, że jego słowa spowodują nawrócenie Niniwy.

Jeżeli mamy porównywać Jonasza do Ciała Kierowniczego, to czy rzeczywiście ludzkość w dwudziestym wieku dokonała (parę razy) nawrócenia, że Bóg za każdym razem wstrzymał koniec świata?

#99 Melchizedek

Melchizedek

Początkujący (1-50)

• Członkowie
  • Pip
  • 70 Postów

Napisano 2006-12-14, godz. 18:47

haeel

Niech Slowo mowi samo:

Jon 3:10b - I ulitował się Bóg nad niedolą, którą postanowił na nich sprowadzić, i nie zesłał jej.

Czy Bog rozwazal czy byl zdecydowany zniszczyc Niniwe?? Werset ktory cytujesz brzmi w calosci:

Modlił się przeto do Pana i mówił: «Proszę, Panie, czy nie to właśnie miałem na myśli, będąc jeszcze w moim kraju? Dlatego postanowiłem uciec do Tarszisz, bo wiem, żeś Ty jest Bóg łagodny i miłosierny, cierpliwy i pełen łaskawości, litujący się nad niedolą.

Jonasz znal milosiedzie Boze to fakt co nie zmienia faktu ze Bog postanowil zniszczyc Niniwe ale zmienil zdanie bo okazali skruche. I JESZCZE RAZ POWTORZE LANTISIE: nie porownuje Jonasza z CK to twoja interpetacja ja podkreslma ze pod werset jaki sie powolujecie Jonasz podpada jako falszywy prorok wiec w/g was jest flaszywym prorokiem i tyle....

2 Piotr 3:9,10 - Nie zwleka Pan z wypełnieniem obietnicy - bo niektórzy są przekonani, że Pan zwleka - ale On jest cierpliwy w stosunku do was. Nie chce bowiem niektórych zgubić, ale wszystkich doprowadzić do nawrócenia. Jak złodziej zaś przyjdzie dzień Pański, w którym niebo ze świstem przeminie, gwiazdy się w ogniu rozsypią, a ziemia i dzieła na niej zostaną znalezione*.

Wnioski?? Po to jest gloszona ta dobra nowina zeby jak najwiecej osob okazalo skruche. Kochani glosicie dobra nowine mowicie ludziom o tym??

O dniu Panskim, o Krolestwie Bozym o ktore sie modla wszyscy /PRZYJDZ kroletswo twoje, badz wola Twoja jako w niebie tak i na ZIEMII??/ Jesli tak to Pan kazdego niewolnika osadzi za Jego talenty i jak nimi gospodarowal. I niech kazdy patrzy na swoja prace.....tyle

Lantis - bez watpienia Bog obiecal ze nastanie nowy swiat:

2 Piotra 3: 13 Oczekujemy jednak, według obietnicy, nowego nieba i nowej ziemi*, w których będzie mieszkała sprawiedliwość.

Watpisz w to?? Pamietej ze Niniwa tez w koncu zostala zniszczona / Bog ja ocalil tymczasowo bo okazali skruche/ i nowy swiat tez nastanie nawet jesli mylilismy sie co do czasow, obietnica dalej jest aktualna i prawdziwa.....

#100 lantis

lantis

www.brooklyn.org.pl

• Członkowie
  • PipPipPip
  • 668 Postów

Napisano 2006-12-14, godz. 19:31

Czyli przykład z Jonaszem był zupełnie oderwany od sprawy fałszywych proroctw CK - OK - niech będzie.

W temacie "fałszywy prorok" nie jest ważny sam tylko werset Pwt 18:20 ale i precedens związany z Jonaszem. Gdyby faktycznie opierać się tylko na jednym wersecie to Jonasz w istocie podpadałby pod tą definicję, ale jest również i taki:

"Raz grożę narodowi i królestwu, że je wykorzenię, wywrócę i zniszczę, Lecz jeżeli się ów naród odwróci od swojej złości, z powodu której mu groziłem, to pożałuję tego zła, które zamierzałem mu uczynić." (Jr 18:7-8)

Zatem inaczej sformułuję pytanie:

CEL TEGO CZASOPISMA Przebudźcie się! służy pożytkowi całej rodziny.(...)
Co najważniejsze, czasopismo to umacnia zaufanie do danej przez Stwórcę obietnicy, że zanim przeminie pokolenie pamiętające wydarzenia z roku 1914, nastanie nowy świat, w którym zapanuje pokój i bezpieczeństwo.

Czy była to obietnica Stwórcy czy kogoś innego?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych