Skocz do zawartości

Zdjęcie

Moje Świadectwo

• Please log in to reply
180 replies to this topic

#101 Oko-Rentgen

Oko-Rentgen

Pokój Ci obcy przybyszu!

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1320 Postów
  • Lokalizacja:Niemcy, Nadrenia Północna-Westfalia. Rok produkcji: 1977 n.e.

Napisano 2006-12-14, godz. 19:35

...nawet jesli mylilismy sie co do czasow, obietnica dalej jest aktualna i prawdziwa.....

Tak, myliliście się i nadal brniecie zuchwale w bagno. Nie tylko w kwestii dat/czasów...
Tylko smutne, że Ty tutaj podkulając ogonek przyznałeś się do tego a "najwyższa półka" nie.
Ba, nawet mogą Cię za to wykluczyć...to jest dopiero obłuda i zuchwalstwo z ich/Waszej strony.

5Moj. 18:20-22 Bw „Wszakże prorok, który ośmieli się mówić w moim imieniu słowo, którego mu nie nakazałem mówić, albo który będzie przemawiał w imieniu innych bogów, taki prorok poniesie śmierć.(21) A jeśli powiesz w swoim sercu: Po czym poznamy słowo, którego Pan nie wypowiedział?(22) Jeżeli słowo, które wypowiedział prorok nie w imieniu Pana, nie spełni się i nie nastąpi, jest ono słowem, którego Pan nie wypowiedział, lecz w zuchwalstwie wypowiedział je prorok; więc nie bój się go.”

Użytkownik Oko-Rentgen edytował ten post 2006-12-14, godz. 19:54

#102 Gonzalo

Gonzalo

Domownik forum (501-1000)

• Członkowie
  • PipPipPip
  • 666 Postów

Napisano 2006-12-15, godz. 09:05

Melchizedeku,
I.

Gdzie tu masz zdanie WARUNKOWE?? Jak dla mnie to tryb oznajmujacy! Zdanie warunkowe to JESLI nie okazecie skruchy TO Niniwa zostanie zburzona. Slowa Jonasza brzmialy inaczej....

Należy odróżnić strukturę gramatyczną od znaczenia [semantycznego]. Np. zdania dekalogu są w trybie oznajmującym czasu przyszłego (teraźniejszego?), ale nie ma wątpliwości, że ich znaczenie jest nakazowe.
To, że w omawianym przypadku mamy do czynienia ze zdaniem warunkowym (=ostrzeżeniem) widać po zachowaniu wszystkich bohaterów wydarzeń. Jonasz zżyma się na Boga, bo wiedział, że Bóg i tak „nie dotrzyma słowa”. Bóg, co chyba jest jasne, wysłał Niniwie ostrzeżenie, bo chciał ją uratować. Sami mieszkańcy również rozumieli, że mają do czynienia ze zdaniem warunkowym (ostrzeżeniem) i dlatego przystąpili do negocjacji (gdyby sądzili, że wyrok już wydano, to po prostu uciekliby z miasta).

II.
Sprawa Jonasza pojawiła się w kontekście oskarżeń o fałszywe prorokowanie CK. Jeśli sam mówisz, że te sprawy się nie wiążą, to po co się nimi w ogóle zajmujemy?

III. Wielokrotnie zdarzało mi się na tym forum zwracać komuś uwagę, że stosuje taktykę zwalczania jednych wersetów Pisma innymi. Postawię ten zarzut i Tobie. Kryterium fałszywego prorokowania podane w Pwt 18,20 jest jasne i nie trzeba go tam winterpretowywać. Jeśli twierdzisz, że w jego świetle Jonasz jest fałszywym prorokiem, to tym samym stawiasz tezę o wewnętrznej sprzeczności Biblii, czyli ją dyskwalifikujesz. Taki sam wniosek wynika z założenia odwrotnego: jeśli przyjąć, że Jonasz jednak jest prorokiem prawdziwym, to trzeba skonstatować nie to, że ktoś się trzyma, jak piszesz, „sztywnej definicji fałszywego proroka”, ale to, że sam Bóg serwuje jakieś nieudolne pseudo-definicyjki (w ich świetle jego właśni prorocy mogą być uznani za fałszywych).
Ja nie mam tego problemu, ponieważ moim zdaniem misja Jonasza pod Pwt 18,20 nie podpada, jeśli Ty twierdzisz inaczej, to w konsekwencji stawiasz zarzut logicznej sprzeczności przekazu Biblii.

IV. Na zarzut fałszywego prorokowania CK odpowiada się dwojako:
1.to nie prorocy, tylko badacze;
2.przykładem Jonasza.
Z tego ostatniego pomysłu wycofałeś się sam, więc pozostaje Ci obrona tej pierwszej strategii. Jest to zadanie, moim zdaniem karkołomne, bo samo CK nazywało siebie prorokiem (i nadal tak się zachowuje, chociaż już nie szermuje datami). I wcale nie wykluczam, że samo CK poszłoby jednak po linii obrony ‘a la Jonasz’.

#103 Maciej

Maciej

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1089 Postów

Napisano 2006-12-15, godz. 11:58

ciekawe oczko jak "najwyższa pólka" miała by przeprosić za pomyłkę(ki) ? bijąc pokłony lub tarzając się w popiele. mnie się osobiście zdarzyło przeczytać różne "sprostowania". wszystko zależy od tego jak dalece możemy się czuć pokrzywdzeni, wprowadzeni w błąd ?
tyle się mówi o kłamstwach Towarzystwa, naukach, które totalnie odbiegają od Pisma Świętego itd. jeśli się jednak przyjrzeć wypowiedziom na forum to krytyka skupia się głownie na 1914 roku i kilku późniejszych datach, "drugich owcach", i jeszcze kilku podobnych detalach.

#104 Oko-Rentgen

Oko-Rentgen

Pokój Ci obcy przybyszu!

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1320 Postów

Napisano 2006-12-15, godz. 14:28

...ciekawe oczko jak "najwyższa pólka" miała by przeprosić za pomyłkę(ki) ?

Witamy Maciuś,
pisałem coś o przeprosinach?
Doczytaj proszę najpierw ze zrozumieniem zanim zasmucisz. Dziękuję.
Pozdrawiam

Napisalem:
...Tylko smutne, że Ty tutaj podkulając ogonek przyznałeś się do tego a "najwyższa półka" nie...

#105 Maciej

Maciej

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1089 Postów

Napisano 2006-12-15, godz. 14:46

szybka odpowiedź. zdarzało im się przyznać do pomyłek :)

#106 Oko-Rentgen

Oko-Rentgen

Pokój Ci obcy przybyszu!

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1320 Postów

Napisano 2006-12-15, godz. 14:58

Witamy ponownie Maciek,
więc dokończę myślenie za Ciebie i doczytuj proszę na przyszłość przekaz informacji. Dziękuję.
Samo przyznanie się nie wystarcza, trzeba zmienić przyszłe postępowanie - to też tam napisałem.
Pozdrawiam

Spójrzmy:

Napisałem:Tak, myliliście się i nadal brniecie zuchwale w bagno. Nie tylko w kwestii dat/czasów...

Użytkownik Oko-Rentgen edytował ten post 2006-12-15, godz. 15:00

#107 Melchizedek

Melchizedek

Początkujący (1-50)

• Członkowie
  • Pip
  • 70 Postów

Napisano 2006-12-15, godz. 15:57

podziwiam cie Macku ze chce Ci sie rozmawiac z tym smiesznym samozwanczym sedzia wszystkich SJ i CK. Doprawdy chrzescijanskiej postawy Oczko w twoich wypowiedziach nie ma ani zdzbla za to pogardy co niemiara.

Pamietaj.... jaka miara sądzisz taka sam będziesz osądzony...
" Jeżeli tylko w tym zyciu pokładamy nadzieję w Chrystusie, to ze wszystkich ludzi jesteśmy najbardziej politowania godni" 1 Koryntian 15:19

#108 Oko-Rentgen

Oko-Rentgen

Pokój Ci obcy przybyszu!

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1320 Postów

Napisano 2006-12-15, godz. 16:05

Pamietaj.... jaka miara sądzisz taka sam będziesz osądzony...

I vice versa.
Pozdrawiam

Mel.: Powtórka z rozrywki? Podszepnę: to zależy tylko od Ciebie...lustra do przystawienia jeszcze są

Użytkownik Oko-Rentgen edytował ten post 2006-12-15, godz. 16:11

#109 Artur Schwacher

Artur Schwacher

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2617 Postów

Napisano 2006-12-15, godz. 16:10

Krytyka skupia się na detalach mówisz?

Odpowiem ci na to pytanie w odzielnym wątku co by było jasne. Więc usiądż i zobacz za co krytykuje się Strażnicę.
To jest forum o Świadkach Jehowy. Ta religia może i ma tam swoje plusy. Rozchodzi się jednak o to aby te plusy nie przesłoniły nam minusów.
Wpadnij do mnie na Facebooku!

#110 lantis

lantis

www.brooklyn.org.pl

• Członkowie
  • PipPipPip
  • 668 Postów

Napisano 2006-12-15, godz. 18:09

Częściej jednak winę za swoje fałszywe proroctwa zwalali na szeregowych głosicieli:

The Watchtower z 15 lipca 1976, s.441, A Solid Basis for Confidence (Strażnica nr10 z 1977, s.10, Mocna podstawa ufności)

Nie byłoby jednak wskazane, żebyśmy się sugerowali jakąś datą i zlekceważyli sprawy codzienne, o które jako chrześcijanie normalnie powinniśmy się troszczyć, a więc zaniedbali wszystko to, czego razem z rodzinami naprawdę potrzebujemy. Być może zapominamy, że gdy ten „dzień” nadejdzie, nie zmieni zasady, iż chrześcijanie zawsze muszą się wywiązywać ze swych powinności. Jeżeli ktoś czuje się zawiedziony, bo rozumował inaczej, powinien się teraz zająć skorygowaniem swego poglądu, uświadamiając sobie, że to nie słowo Boga zawiodło ani nie wprowadziło go w błąd, tylko jego własne zrozumienie było oparte na niewłaściwych przesłankach. Załóżmy jednak, że to ty, czytelniku, wiele sobie obiecywałeś po jakiejś dacie i - co godne pochwały - lepiej zdałeś sobie sprawę z powagi chwili oraz faktu, że ludzie powinni o tym usłyszeć; ale czy naprawdę coś na tym straciłeś? Czy rzeczywiście poniosłeś szkodę? Możesz chyba śmiało powiedzieć, iż tylko zyskałeś na tym i odniosłeś korzyść z takiego podyktowanego sumieniem postępowania.

[Dotyczy fałszywego proctwa o roku 1975]

Czysta kpina ze wszystkich ŚJ w wykonaniu CK...
Dołączona grafika lantis(at)brooklyn.org.pl

#111 lantis

lantis

www.brooklyn.org.pl

• Członkowie
  • PipPipPip
  • 668 Postów

Napisano 2006-12-15, godz. 22:26

A tak "przepraszali" po niespełnionym proroctwie dot. "pokolenia roku 1914":

Strażnicy Nr 21, 1995r. s.17

"Niektórzy słudzy Jehowy tak usilnie pragną ujrzeć koniec złego systemu, że czasami spekulują, kiedy wybuchnie 'wielki ucisk', a nawet próbują to ustalić na podstawie długości życia pokolenia, które pamięta rok 1914"

Użytkownik lantis edytował ten post 2006-12-15, godz. 22:26

Dołączona grafika lantis(at)brooklyn.org.pl

#112 Artur Schwacher

Artur Schwacher

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2617 Postów

Napisano 2006-12-15, godz. 22:50

Dlaczego ilekroć używamy cytatów ze Straznicy (a to jest broń najcięższego kalibru) Sj i i ch sympatycy dziwnie milkną. Tak było w przypadku kwesti przeszczepów, I tak pewnie będzie i teraz.
To jest forum o Świadkach Jehowy. Ta religia może i ma tam swoje plusy. Rozchodzi się jednak o to aby te plusy nie przesłoniły nam minusów.
Wpadnij do mnie na Facebooku!

#113 and

and

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1649 Postów
  • Gadu-Gadu:0

Napisano 2006-12-16, godz. 18:34

teraz zamykają oczy i uszy - "nic nie widzę nic nie słyszę"
pozdrawiam Andrzej

#114 Maciej

Maciej

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1089 Postów

Napisano 2006-12-16, godz. 18:49

może to i tak wygląda. i ja to tez powoli rozumiem. można powiedzieć, że te różne przytaczanie cytatów, "broni ciężkiego kalibru" jest jak "spam", albo "spam klonujący". udzielisz odpowiedzi, ktoś wrzuca dwie kolejne. odpowiesz na nie, pojawia się osiem itd. itd. w pewnym momencie dochodzisz do wniosku, że jest to walka z wiatrakami. która nic nie wniesie. no, ale przecież Wy koledzy nie jesteście zainteresowani sensowną polemiką, tylko właśnie zarzucacie coraz więcej i więcej, byle zasypać.
podobnie jest z erratą do książki "Objawienie". naturalnie można skrupulatnie omówić poprawki jedną po drugiej, aby ukazać, że nie robicie nic innego jak "szukania dziury w całym" tylko... no właśnie. co to da nic. ktoś przewaliłby masę czasu, aby ktoś inny w najlepszym układzie powiedział no tak, ale bla, bla, bla, bla :)

#115 and

and

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1649 Postów
  • Gadu-Gadu:0

Napisano 2006-12-16, godz. 19:22

może to i tak wygląda. i ja to tez powoli rozumiem. można powiedzieć, że te różne przytaczanie cytatów, "broni ciężkiego kalibru" jest jak "spam", albo "spam klonujący". udzielisz odpowiedzi, ktoś wrzuca dwie kolejne. odpowiesz na nie, pojawia się osiem itd. itd. w pewnym momencie dochodzisz do wniosku, że jest to walka z wiatrakami. która nic nie wniesie. no, ale przecież Wy koledzy nie jesteście zainteresowani sensowną polemiką, tylko właśnie zarzucacie coraz więcej i więcej, byle zasypać.
podobnie jest z erratą do książki "Objawienie". naturalnie można skrupulatnie omówić poprawki jedną po drugiej, aby ukazać, że nie robicie nic innego jak "szukania dziury w całym" tylko... no właśnie. co to da nic. ktoś przewaliłby masę czasu, aby ktoś inny w najlepszym układzie powiedział no tak, ale bla, bla, bla, bla :)

i to tak wygląda, cytatów z literatury śJ można przytaczać bez końca. U każdego śJ w domu jest tego bez liku co najmiej regał.
pozdrawiam Andrzej

#116 Oko-Rentgen

Oko-Rentgen

Pokój Ci obcy przybyszu!

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1320 Postów

Napisano 2006-12-17, godz. 00:15

Maćku, pewnie, można się upodobnić w zachowaniu do strusia i głowę wbić w piasek.
Problem tutaj ale jest taki, że na forum podłoga skonstruowana jest z pięknego parkietu,
więc trzask takiego aktu będzie i jest niesamowicie głośny. Właśnie to kolejny raz uczyniłeś.
Pozdrawiam

Użytkownik Oko-Rentgen edytował ten post 2006-12-17, godz. 00:56

#117 Melchizedek

Melchizedek

Początkujący (1-50)

• Członkowie
  • Pip
  • 70 Postów

Napisano 2006-12-20, godz. 17:05

Witam

Mozna by sporo pisac ale slusznie Macku w ktoryms momencie czlowiek sie lapieze to nie ma sensu....na poczatku myslalem ze wstawie tylko jeden post ale potem przyszly komentarze i czlek sie wciaga ;) ale po co??

Efektem jest tylko opluwanie ze strony niektorych czlonkow tego forum, a jak sie czlowiek nie zgadza z ich rozumowaniem to glupi letni nie mysli i inne epitety.

Jak dla mnie Oczko to mozesz sobie tanczyc na tym parkiecie forumowym bo w swoich oczach odniosles kolejne miazdzace zwyciestwo :) wiec tancz stepuj plasaj i ciesz sie w tym swoim swiecie zlego CK i glupich SJ...masz swoj swiat jestes w nim wielkim prorokiem.....ok twoja sprawa a i teksty type vice versa sobie daruj ;)

Odchodze tak jak odchodzili chrzescijanie ktorzy uciekli z Jerozolimy....w oczach wileu ludzi postapili tchorzliwie bo uciekli w gory z dala od Jerozolimy nie walczyli o nia...ale w oczach BOga postapili madrze bo uratowali swoje dusze i posluchali slow Jezusa.

Na zakonczenie powiem:

Ostatnio mialem wesele w rodzinie i po raz pierwszy od 18 lat przyjechala do nas dalsza rodzina ktora wlasciwie zerwala kontkat z nami z powodu tego ze jestesmy SJ. Przelamali sie i przyjechali, ba nawet poszli na wyklad slubny do SK. I wiecie co?? Byli zachwyceni tym co zobaczyli co uslyszeli i ludzi jakich poznali, a wujek powiedzial ze bardzo zaluje ze sie naczytal o nas takich glupot jak na tej stronce i wyrobil sobie zdanie ktore kosztowalo go utrate na dlugi czas rodzinej wiezi z nami.

I to jest dla mnie swiadectwo i te slowa mowia do mnie glosniej niz wasze do znaudzenia powtarzane wytarte argumenty. To tak jakby zawsze przypominac dziecku ktore juz dorosle ze kiedys robilo w pieluszki, organizacja uczy sie na bledach i dojrzewa i to tez jest dowod blogoslawienstwa Bozego, choc wy to wysmiewacie.

Wiele by jeszcze pisac ale.....no wlasnie po co?? lepiej jak pojde na sudia na ktore jestem umowiony z zainteresowanym.

Macieju/Hubercie po co sie bawic w ten SPAM skoro jest tyle pracy w dziele Pańskim??
" Jeżeli tylko w tym zyciu pokładamy nadzieję w Chrystusie, to ze wszystkich ludzi jesteśmy najbardziej politowania godni" 1 Koryntian 15:19

#118 P.K.Dick

P.K.Dick

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1296 Postów

Napisano 2006-12-20, godz. 17:48

Czasami jest potrzebne i takie forum jak, te gdzie ludzie po traumatycznych przeżyciach mogą sobie ulżyć.
I potrzebne jest też dla tych, którym się wydaje że gdzie indziej, poza WTS jest lepiej.
A to złudzenia które miłe tutejsze towarzycho szybko rozwieje <_< :) .

Widzę odstępców i wstręt mnie ogarnia, bo mowy Twojej nie strzegą. Psalm 119:158 B.T.

#119 Oko-Rentgen

Oko-Rentgen

Pokój Ci obcy przybyszu!

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1320 Postów

Napisano 2006-12-20, godz. 20:18

Jak dla mnie Oczko to mozesz sobie tanczyc na tym parkiecie forumowym bo w swoich oczach odniosles kolejne miazdzace zwyciestwo :) wiec tancz stepuj plasaj i ciesz sie w tym swoim swiecie zlego CK i glupich SJ...masz swoj swiat jestes w nim wielkim prorokiem.....ok twoja sprawa a i teksty type vice versa sobie daruj ;)

Mel.,
podświadomość mówi za Ciebie, dokładnie to sobie kreowałeś ale niestety konik polny szedł a jechał walec.

Odchodze tak jak odchodzili chrzescijanie ktorzy uciekli z Jerozolimy....

Biedactwo ze spuszczoną głową przed CK czuje się prześladowane.
Przykra sprawa ale trudno, karawana idzie dalej. Miałeś pecha Meluś.

Pozdrawiam i vice versa, czyli:

...i ciesz sie w tym swoim swiecie zlego CK i glupich SJ...masz swoj swiat...

#120 hubert684

hubert684

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1993 Postów

Napisano 2006-12-20, godz. 20:23

Witam
Mozna by sporo pisac ale slusznie Macku w ktoryms momencie czlowiek sie lapieze to nie ma sensu....na poczatku myslalem ze wstawie tylko jeden post ale potem przyszly komentarze i czlek sie wciaga ;) ale po co??

Efektem jest tylko opluwanie ze strony niektorych czlonkow tego forum, a jak sie czlowiek nie zgadza z ich rozumowaniem to glupi letni nie mysli i inne epitety.

Odchodze tak jak odchodzili chrzescijanie ktorzy uciekli z Jerozolimy....w oczach wileu ludzi postapili tchorzliwie bo uciekli w gory z dala od Jerozolimy nie walczyli o nia...ale w oczach BOga postapili madrze bo uratowali swoje dusze i posluchali slow Jezusa.
Na zakonczenie powiem:

Ostatnio mialem wesele w rodzinie i po raz pierwszy od 18 lat przyjechala do nas dalsza rodzina ktora wlasciwie zerwala kontkat z nami z powodu tego ze jestesmy SJ. Przelamali sie i przyjechali, ba nawet poszli na wyklad slubny do SK. I wiecie co?? Byli zachwyceni tym co zobaczyli co uslyszeli i ludzi jakich poznali, a wujek powiedzial ze bardzo zaluje ze sie naczytal o nas takich glupot jak na tej stronce i wyrobil sobie zdanie ktore kosztowalo go utrate na dlugi czas rodzinej wiezi z nami.

I to jest dla mnie swiadectwo i te slowa mowia do mnie glosniej niz wasze do znaudzenia powtarzane wytarte argumenty. To tak jakby zawsze przypominac dziecku ktore juz dorosle ze kiedys robilo w pieluszki, organizacja uczy sie na bledach i dojrzewa i to tez jest dowod blogoslawienstwa Bozego, choc wy to wysmiewacie.

Wiele by jeszcze pisac ale.....no wlasnie po co?? lepiej jak pojde na sudia na ktore jestem umowiony z zainteresowanym.
Macieju/Hubercie po co sie bawic w ten SPAM skoro jest tyle pracy w dziele Pańskim??

nie zdarza sie to czesto ale powiem otwarcie ze mnie zamorowalo.... tyle w tym prawdy
[font=Tahoma]

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych