Dokładnie Mirku, to są przykłady personifikacji. I takie same można znaleźć w stosunku do Ducha Bożego, które Ty odbierasz bezpodstawnie jako dowody na osobowość owego Ducha.Przytaczasz przykłady personifikacji czego nie można powiedzieć o Duchu Świętym. Znajdź mi wobec tego wersety biblijne, że laska, czy natura mogą mieć wolną wolę, mówić, być autorem proroctw, oraz, że można zgrzeszyć przeciwko lasce, czy naturze.
Wielu rzeczom Biblia przypisuje czynności podobne do czynności Ducha Bożego, między innymi personifikując je.
Psalmów 20:5 Niech ci da to, czego pragnie serce twoje, I niech wypełni każdy twój zamysł!
Rzymian 11:4 Ale co mu mówi wyrocznia Boża? Zostawiłem sobie siedem tysięcy mężów, którzy nie zgięli kolan przed Baalem.
Przypowieści Salomona 16:26 Głód robotnika pomaga mu przy pracy, bo jego usta go pobudzają.
Psalmów 18:36 Dajesz mi tarczę zbawienia swego I prawica twoja wspiera
Przypowieści Salomona 10:2 Skarby zdobyte bezprawnie nic nie pomogą, lecz sprawiedliwość ratuje od śmierci.
Przypowieści Salomona 11:6 Sprawiedliwość ratuje prawych, lecz niewierni wpadają w sidła swej żądzy.
1 Koryntian 11:14 Czyż sama natura nie poucza was, że mężczyźnie, jeśli zapuszcza włosy, przyniosi to wstyd,
1 Samuela 4:13 Gdy tam dotarł, Heli właśnie siedział na krześle przy drodze, wypatrując, gdyż serce jego trwożyło się o Skrzynię Bożą.
Rzymian 4:3 Bo co mówi Pismo? Uwierzył Abraham Bogu i poczytane mu to zostało za sprawiedliwość.
1 Koryntian 6:16 Albo czy nie wiecie, że, kto się łączy z wszetecznicą, jest z nią jednym ciałem? Albowiem, mówi Pismo, ci dwoje będą jednym ciałem.
Galacjan 4:30 Lecz co mówi Pismo? Wypędź niewolnicę i syna jej; nie będzie bowiem dziedziczył syn niewolnicy z synem wolnej.
Psalmów 38:9 Jestem osłabiony i bardzo przygnębiony, Krzyczę, bo wzburzone jest serce moje.
Rzymian 5:14 lecz śmierć panowała od Adama aż do Mojżesza nawet nad tymi, którzy nie popełnili takiego przestępstwa jak Adam, będący obrazem tego, który miał przyjść.
Przypowieści Salomona 18:15 Serce rozumne nabywa mądrości, a ucho mędrców szuka wiedzy.
Jana 19:37 A na innym miejscu mówi Pismo: Zobaczą, kogo przebodli.
Nawet "szekina" w tradycji żydowskiej przemawiała i to w pierwszej osobie jakby była żywą istotą sama w sobie mającą inteligencję, a jednak nią nie była. To co sugerujesz, wklejając tu powyższe zestawienia wersetów, to zasadniczo personifikacja Ducha Bożego. I głownie na tym polega twój błąd.
To logiczne bo odnosi się do rzeczownika rodzaju męskiego "parakletos". Więc to nie musi być żaden dowód na osobowość Ducha Bożego. Tylko może być wymóg gramatyczny. Niczego tym nie dowodzisz. I twój argument upada.W niektorych tekstach o Duchu Swietym uzywa sie zaimkow osobowych: "on", "go" (J 14:16-17; 16:7-8, 13)
A to niczego nie dowodzi bo również Jezus panuje jek i śmierć panowała (Rz 5:14), o czym pisałem wcześniej, a przecież nie powiesz chyba że na tej podstawie śmierć jest osobą, tak jak Jezus. Prawda? Tak więc i ten twój argument upada.Bardzo ciekawy jest tez werset z Rz 8:26 - "... Duch wstawia sie za nami...", co rowniez czynic moze tylko osoba (por. Rz 8:3, gdzie Jezus "tez wstawia sie za nami").
A tu zawężasz pojęcie Ducha tylko do mocy i polemizujesz tylko ze swoim zawężonymi założeniem. A nie unitariańskim. Więc i ten argument jest chybiony.Duch Swiety nie moze byc moca Boza, bo wtedy bezsensowne bylyby nastepujace teksty: Za 4:6: Lk 1:35; Dz 10:38; 2Kor 6:6-7; 1Tes 1:5. (prosze w tych tekstach pod slowa Duch Swiety wstawic czynna moc Boza i sprobowac je tak odczytac: otrzymamy np, takie maslo maslane jak moc mocy, itp.) Jest to raczej osoba, ktora dysponuje swoja moca (Dz 1:8; Rz 15:19. Osoba szczegolna, bo wieczna (Hbr 9:14), wystepujaca po wielokroc obok wiecznych osob: Ojca i Syna (Mt 28:19; 1Kor 12:4-6; 2Kor 13:13; Ef 4:4-6; 1P1:2; Judy 20-21).
Jak wyżej, bo według unitarian Duch Boży nie jest jedynie mocą. Tak więc polemizujesz sam ze sobą. Przez co twój argument nas nie sięga.Gdyby Duch Swiety byl jedynie moca Ojca, to z wersetu Mt 28:19 nalezaloby wnioskowac, ze Bog Ojciec nie jestr wszechmocny, czyli nie posiada pelni Bostwa, bo jest pomniejszony o oddzielnie wystepujaca moc.
Tutaj to chyba żartujesz. Wykaż najpierw iż 1Kor 10:9 mówi o Jezusie. Skąd o tym wiesz? Wykaż to jednoznacznie. A kuszenie Ducha Bożego, może być kuszeniem samego Boga, można to wyjaśnić bez koncepcji Ducha jako odrębnej osoby w Bogu. Tak więc twój argument pada jak nic.W ksiedze Pwt 6:16 czytamy, ze na pustynii Izraelici kusili Boga Ojca (Wj 17:1-7), w 1Kor 10:9 czytamy, ze Izraelici kusili wtedy tez Chrystusa, zas w Hbr 3:7-9 Pismo Swiete podaje, ze na tejze pustynii Izraelici kusili rowniez Ducha Swietego, a zatem Biblia wykazuje, ze lud kusil wtedy jednego Boga w trzech osobach.
A to Ameryki nie odkryłeś. To i unitarna nauka twierdzi, że Bóg uczymił świat przez swego Syna. Ale to nie dowodzi osobowości Ducha Bożego o którym tu piszemy.Przy stwarzaniu swiata rowniez bralo udzial wiecej osob (Rdz 1:26; 3:22).
A czy słyszałeś, że Żydzi obrzezując prozelitę, robili to w imię prozelityzmu? Tak więc można coś robić w imię podmiotów osobowych i nieosobowych. Tak było w okresie i środowisku Jezusa i apostołów, którzy pierwotnie mówili i rozumowali po hebrajsku. Sam ten tekst może mówić natomiast tylko o trzech podmitach ważnych dla wiary chrześcijańskiej, a nie o Trójcy w dzisiejszym doktrynalnym znaczeniu trynitarnym. Tak więc i ten argument updł. Niczego jednoznacznie nie dowodzi. Sorki, ale takie są gołe fakty.Dlatego tez Chrystus Pan polecajac glosic Ewangelie i udzielac chrztu, kaze to czynic w imie (nie w imiona) Ojca i Syna i Ducha Swietego, czyli w imie Trojcy Swietej. Tekst ten mowi o trzech osobach. Wskazuje na to wyraznie "w imie" uzywane wylacznie w jezyku greckim w odniesieniu do osob a nie do rzeczy, czy przedmiotow.
Dokładnie mam takie samo wrażenie.Reszta potem, ale nie wiem, czy w ogóle dalsza rozmowa ma sens.