Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ksiądz a starsi zboru

• Please log in to reply
218 replies to this topic

#141 brat_jaracz

brat_jaracz

Nadzorca widnokręgu ;-)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 3225 Postów

Napisano 2008-11-05, godz. 18:44

Dam ci radę. Jak nie potrafisz napisać nic na temat i merytorycznie to sie nie odzywaj i odpłyń z wątku, bo cię przerasta.
[/quote]

Rada za radę - lobotomia ponoć nie boli, a działa skuteczniej niż wypłukiwanie mózgu przez kilkadziesiąt lat, zaś efekt analogiczny. Mam znajomości w kręgach medycznych - gdybyś się zdecydował, daj znać. Chętnie pomogę bliźniemu :rolleyes:
Nie rozśmieszaj mnie, "specjalisto od metafor", bo dostanę zajadów :lol:

Najprościej doszukiwać się faryzejsko-talmudycznych szczegółów typu: mogli wykluczyć/nie mogli? Palił tytoń czy papierosy bez nikotyny? Świadek powinien podejść czy nie powinien? W ten sposób ewidentnie "wylewamy dziecko z kąpielą", zapominając o tym co najważniejsze. Mianowicie - ktoś przez te wszystkie bzdury cierpi, gdzieś w tym całym zamieszaniu ginie pojęcie człowieka. Mało było przykładów takich "Mariuszów", którzy przez 'teokratyczny beton' załamali się psychicznie? Ale dla przedstawicieli totalitarnego chrześcijaństwa to już nie ma większego znaczenia. Ważna jest "litera prawa", czy raczej nadinterpretacja Pisma przez grono pomyleńców i fałszywych proroków z USA. Tak trzymać, braciszkowie. Zrażacie do siebie coraz więcej normalnych ludzi. I nie powiem, żebym rozpaczał z tego powodu :P
"W świecie panuje skłonność do odrzucania przewodnictwa. (...) W organizacji Bożej nie ma ducha niezależnego myślenia, a ponadto naprawdę możemy ufać tym, którzy nam przewodzą".
Strażnica z 15 września 1989, s. 23.

"Każdy może krytykować, a (...) dopuszczenie do krytyki to nikomu nie podoba się. Dlatego, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, żeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie (...)".
"Rejs"

#142 qwerty

qwerty

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2138 Postów

Napisano 2008-11-05, godz. 18:45

Może bardziej prostactwo qwerty wywołuje słuszne oburzenie.

To że sobie ulżyłeś wyzywając mnie nadal nie zmieni FAKTU że większość starszych to osoby z podstawowym i zawodowym wykształceniem :) Ale jeśli Ci lepiej jak mnie powyzywasz to nadstawiam drugi policzek:)
nie potrafiłam uwierzyć.......

#143 elihu

elihu

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 134 Postów

Napisano 2008-11-05, godz. 18:51

Ewangelia wg Mateusza:

15 „Jeśli zaś twój brat popełni grzech, idź i jego winę odsłoń między tobą a nim samym. Jeśli cię posłucha, pozyskałeś swego brata. 16 Ale jeśli nie posłucha, weź ze sobą jeszcze jednego lub dwóch, aby każda sprawa mogła być potwierdzona ustami dwóch lub trzech świadków. 17 Jeżeli ich nie posłucha, powiedz zborowi. Jeśli nie posłucha nawet zboru, niech będzie dla ciebie po prostu jak człowiek z narodów i jak poborca podatkowy.

Jak WYRAŹNIE widać słowa Jezusa mówią, że jak Ktoś zobaczy kogoś grzeszącego, to natychmiast powinien powiadomić starszych zboru, którzy powinni pójść napomnieć grzesznika i zwołać komitet sądowniczy. A jeśli ktoś w powyższych słowach naszego Pana Jezusa doczytał się czegoś innego to nie potrafi czytać ze zrozumieniem :)

Zaraz ci ten usmieszek z ust zniknie jak przeczytasz ten werset w wielu innych przekładach Biblijnych. Zobaczymy kto go porawnie interpretuje:
Mat. 18:15 bb (15) A jeśliby zgrzeszył przeciwko tobie brat twój, idź, a karz go między tobą i onym samym. Jeśli cię usłucha, zyskałeś brata swojego.
Mat. 18:15 bg (15) A jeźliby zgrzeszył przeciwko tobie brat twój, idź, strofuj go między tobą i onym samym: jeźli cię usłucha, pozyskałeś brata twego. Mat. 18:15 bpd (15) Jeśli twój brat zgrzeszy (przeciw tobie), idź przekonaj go (o tym) tylko między sobą a nim; jeśli cię posłucha, pozyskałeś swego brata

Jak widać słowa Jezusa dotyczą grzechów PRZECIWKO drugiemu człowiekowi. Wiec twój komentarz jest do bani.

#144 qwerty

qwerty

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2138 Postów

Napisano 2008-11-05, godz. 18:57

ten się śmieje kto się śmieje ostatni :)
A JA CYTOWAŁAM Z PRZEKŁADU NOWEGO ŚWIATA CZYLI PRZEKŁADU tłumaczonego PRZEZ NATCHNIONYCH DUCHEM ŚWIĘTYM BRACI Z OSTATKA ŚWIADKÓ JEHOWY, więc inne biblie tłumaczone przez wrogów organizacji nie są dokładne i nie oddają sedna sprawy :)

Na Twoim miejscu nawet bym nie podważała cytatu z PNŚ , bo KS spadnie na ciebie jak złodziej w nocy :)

Użytkownik qwerty edytował ten post 2008-11-05, godz. 18:58

#145 P.K.Dick

P.K.Dick

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1296 Postów

Napisano 2008-11-05, godz. 19:00

To że sobie ulżyłeś wyzywając mnie nadal nie zmieni FAKTU że większość starszych to osoby z podstawowym i zawodowym wykształceniem :) Ale jeśli Ci lepiej jak mnie powyzywasz to nadstawiam drugi policzek:)

Nie.. tylko wyzwij od buraków Jezusa i apostołów, bo ci w większości to też byli prości ludzie.

Widzę odstępców i wstręt mnie ogarnia, bo mowy Twojej nie strzegą. Psalm 119:158 B.T.

#146 elihu

elihu

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 134 Postów

Napisano 2008-11-05, godz. 19:00

''Już wkrótce opublikuje inne filmy pokazujące jak SJ łamią prawo "dla dobra zboru" (Mariusz)

Hehe, chyba to w Ostrołęce zacznie się Armagedon :P P

Moim zdaniem na brooklynie sp. z oo. zagnieździł się jakiś ukryty sympatyk Świadków Jehowy. Namówił on morferusza i innych wodzów serwisu do zamieszczenia porażającego dla odstępców filmu z Mariuszem w roli głównej. Jasno w nim widać jakimi niskimi pobudkami kieruje się Mariusz, co to za ludzi ci "odstępcy" jak dyszą chęcią odwetu, zemsty. Jak chcą się odgryźć za własne niepowodzenia. Jak nie dopisali zasadom, które obiecywali przestrzegać. A potem obwiniają o to innych. TO tak jak by pytać opinie wyrzuconego za zbity pysk pijaka z firmy, co on sadzi o dyrektorze, który go wylał. No obłęd.
Tak. Iszbin, dawaj tu te filmy. Sa super.

#147 qwerty

qwerty

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2138 Postów

Napisano 2008-11-05, godz. 19:17

Nie.. tylko wyzwij od buraków Jezusa i apostołów, bo ci w większości to też byli prości ludzie.

Proszę Cię nie porównuj rzeszy niedokształconych starszych do Jezusa.....
J 8:6 BT "Mówili to wystawiając Go na próbę, aby mieli o co Go oskarżyć. Lecz Jezus nachyliwszy się pisał palcem po ziemi."

J 8:8 BT "I powtórnie nachyliwszy się pisał na ziemi."

Lk 2:42-47 BT „Gdy miał lat dwanaście, ...w świątyni, gdzie siedział między nauczycielami, przysłuchiwał się im i zadawał pytania.(47) Wszyscy zaś, którzy Go słuchali, byli zdumieni bystrością Jego umysłu i odpowiedziami.”

Mt 13:54-55 BT „Przyszedłszy do swego miasta rodzinnego, nauczał ich w synagodze, tak że byli zdumieni i pytali: Skąd u Niego ta mądrość i cuda?(55) Czyż nie jest On synem cieśli? "

Mk 6:2-3 BT „Gdy nadszedł szabat, zaczął nauczać w synagodze; a wielu, przysłuchując się, pytało ze zdziwieniem: Skąd On to ma? I co za mądrość, która Mu jest dana? I takie cuda dzieją się przez Jego ręce.(3) Czy nie jest to cieśla,...I powątpiewali o Nim.”

oraz apostołów
"Paweł w szkole Gamaliela

Apostoł Paweł w jednym ze swoich przemówień zapisanych w Dziejach Apostolskich stwierdza, że „u stóp Gamaliela otrzymał staranne wykształcenie w prawie ojczystym” (por. Dz 22,3). Nawet jeśli Apostoł nie wzmiankuje tego imienia w swoich Listach, zgadza się ono jednak pośrednio z wieloma jego stwierdzeniami. Ojciec Pawła, również faryzeusz (Dz 23,6), pragnął bez wątpienia dla swojego syna edukacji podobnej do tej, jaką sam kiedyś otrzymał.

Kim był Gamaliel, u którego Paweł zdobył staranne wykształcenie? Szczegółów jego życia i działalności nie przechowały nam żadne dokumenty, ale tu i ówdzie, zwłaszcza w Misznie, jest wspomniany kilkakrotnie w związku z pewnymi decyzjami prawnymi. Rodzina Gamaliela najprawdopodobniej pochodziła z pokolenia Beniamina, zatem z pokolenia Szawła, co dla niego nie mogło być rzeczą obojętną. Gamaliel był jednym z głównych doktorów żydowskich swojego czasu, przywódcą szkoły rabinistycznej założonej przez Hillela ok. 10 r. po Chrystusie, której ducha kontynuował i rozwijał. Można przypuszczać, że jego szkoła cieszyła się dobrą opinią, skoro młody, ambitny i zdolny Szaweł właśnie tam pobierał nauki.

Trudno określić jak długo Paweł słuchał nauk Gamaliela, łatwiej natomiast powiedzieć, czego dotyczyły wykłady mistrza. Gamaliel znany był przede wszystkim jako prawnik; możemy zatem przypuszczać, że Szaweł poświęcał znaczną część czasu na studium skomplikowanego prawa żydowskiego. Ponadto, zwyczajem ówczesnych szkół jerozolimskich, zapoznawano uczniów z dziejami narodu żydowskiego, głównie w oparciu o księgi biblijne Starego Testamentu, ze znaczącym dodatkiem interpretacji ustnej pielęgnowanej w szkołach rabinistycznych.

Gamaliel widział też potrzebę znajomości dzieł greckich i zachęcał swych słuchaczy do ich solidnego studiowania. Niewykluczone zatem, że Szaweł również w Jerozolimie kontynuował studium bardzo bogatych i ciągle aktualnych dzieł greckich autorów klasycznych.

Dzięki sławnemu Gamalielowi Szaweł stawał się Żydem dumnym z przeszłości i odrębności swojego narodu, co wielokrotnie ukaże później w swoich Listach. Jednocześnie stawał się przekonanym faryzeuszem, poznającym dogłębnie prawo i przeżywającym wewnętrzne napięcia wspólnoty oczekującej na przyjście zapowiadanego Mesjasza w momencie, gdy ojczyzna znajdowała się pod okupacją Rzymian.

Nauka u Gamaliela, która mogła potrwać nawet kilka lat, mocno zaważyła na dotychczasowych poglądach Szawła, jednak pozostał on nadal Żydem z diaspory, bardzo odmiennym od tych wszystkich wyznawców religii mojżeszowej, którym obce były naukowe i kulturowe prądy helleńskiego świata.

W Dziejach Apostolskich jest zawarty pewien tekst, ukazujący niezwykłą życiową mądrość Gamaliela, jego umiarkowanie i powagę. Dotyczy on trudnego dla Apostołów momentu, gdy zostali oni wezwani przez Sanhedryn i rozpoczęła się rozprawa, która miała doprowadzić do skazania ich na karę śmierci. Gamaliel po tym, jak polecił wyprowadzić Apostołów z sali posiedzeń, zwrócił się do zebranych członków Sanhedrynu tymi słowami: „Mężowie izraelscy, (…) zastanówcie się dobrze, co macie uczynić z tymi ludźmi. Bo niedawno temu wystąpił Teodas, podając się za kogoś niezwykłego. Przyłączyło się do niego około czterystu ludzi, został on zabity, a wszyscy jego zwolennicy zostali rozproszeni i ślad po nich zaginął. Potem podczas spisu ludności wystąpił Judasz Galilejczyk i pociągnął lud za sobą. Zginął sam i wszyscy jego zwolennicy zostali rozproszeni. Więc i teraz wam mówię: Odstąpcie od tych ludzi i puśćcie ich! Jeżeli bowiem od ludzi pochodzi ta myśl czy sprawa, rozpadnie się, a jeżeli rzeczywiście od Boga, nie potraficie ich zniszczyć i może się czasem okazać, że walczycie z Bogiem” (Dz 5,35-39).

Trzeba było wyjątkowej odwagi i mocnej pozycji w Sanhedrynie, by wypowiedzieć się w tym duchu i przeciwko opinii zdecydowanej większości zgromadzenia. Faryzeusze byli przecież – jak wiadomo – od początku w ostrej opozycji do Chrystusa i jego uczniów." W.Turek

#148 P.K.Dick

P.K.Dick

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1296 Postów

Napisano 2008-11-05, godz. 19:20

wklejanie gotowców ;)

Widzę odstępców i wstręt mnie ogarnia, bo mowy Twojej nie strzegą. Psalm 119:158 B.T.

#149 dawid1234

dawid1234

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 370 Postów

Napisano 2008-11-05, godz. 19:39

wklejanie gotowców ;)

korzystając z hasła wklejam z wątku "i ty możesz wygłosić wykład "
MIŁOŚĆ POZWALA ROZPOZNAĆ PRAWDZIWY ZBÓR CHRZEŚCIJAŃSKI
Uwaga dla mówcy: Pomóż braciom zrozumieć, że znakiem rozpoznawczym zboru chrześcijańskiego jest miłość, a nie doskonałość. Wykaż, że skoro wszyscy są niedoskonali, bracia, którym powierzono odpowiedzialne zadania, też popełniają błędy, trzeba im wiec wybaczać i okazywać miłość. Serdecznie zachęć wszystkich do okazywania 'jedni drugim miłości' ? miłości, która ?zakrywa mnóstwo grzechów" (IPt 4:8)
MIŁOŚĆ ZNAKIEM ROZPOZNAWCZYM PRAWDZIWEGO ZBORU CHRZEŚCIJAŃSKIEGO (3 min) Czy od członków zboru powinniśmy oczekiwać doskonałości?
Czy apostołowie i pierwsi chrześcijanie byli doskonali?
Czy ktokolwiek z nas może być dzisiaj doskonały? Prawdziwy zbór chrześcijański można dziś rozpoznać po miłości, a nie po doskonałości (Jn 13:34, 35)
Niektórzy jednak mylą miłość z doskonałością; stawiają drugim zbyt wysokie wymagania
Wykorzystują cudzą niedoskonałość do usprawiedliwiania własnych potknięć (wS8 15.11 29, 30)
Czy oczekujesz od drugich doskonałości? Czego możesz się spodziewać po zborze chrześcijańskim? (Rz 14:4; w/78/19 4, 5)
DLACZEGO MIŁOŚĆ JEST NAJWAŻNIEJSZYM ZNAKIEM ROZPOZNAWCZYM PRAWDZIWYCH CHRZEŚCIJAN (5 min)
W wypadku pierwszych chrześcijan kroczenie ?wspanialszą drogą" miłości było ważniejsze niż posługiwanie się szcze­gólnymi darami ducha (IKo 12:31; w/79/17 6, 7)
Miłość góruje nawet nad wiarą i nadzieją (IKo 13:13)
Jest wypełnieniem całego Prawa (Rz 13:9, 10; M)90 15.11 14, 15)
Paweł przypomniał chrześcijanom, że są sobie dłużni wzajemną miłość (Rz 13:8; IJn 4:11)
Ponieważ miłość jest cechą prawdziwego zboru, powinniśmy wiedzieć, jak reagować w duchu miłości na sytuacje i pro­blemy napotykane w życiu codziennym

więc nie utyskiwać na "zamianowanych duchem starszych" nawet jak są niedoskonali to z miłością robią to co robią i jak w omawianym przypadku "nie mamy nic do ukrycia"

GOTOWIEC Z tematu " i ty możesz wygłosić wykład"
Czy twierdzenie, że ochrzczeni uczniowie Jezusa Chrystusa są ordynowanymi sługami Bożymi, nie zakrawa na zaro­zumiałość? W żadnym wypadku! Czy ci wierni chrześcijanie mają prawo uchodzić w świetle Biblii za prawdziwych sług Bożych? Z całą pewnością tak! (088 8.9 30; w

i inny "gotowiec
Wprawdzie drugie owce obecnie nie są pełnymi członkami wszechświatowej organizacji Jehowy, ale dostąpią tego przywileju po końcowej próbie (w 86/23 28)
to jest zagadka
nie będący członkami wyłączają nie członka to w zasadzie Bóg nie ma z tym nic wspólnego

Popierajmy lojalnie starszych w organizacji Jehowy (uw 123)
Koniec tego świata przetrwają jedynie ci, którzy pozostają w jedności z Jehową oraz z Jego ustanowionym w roku 1914 Królestwem pod władzą Chrystusa Jezusa (Hebr. 12:28; w 89 1.9 19)
Zachowujmy jedność, z docenianiem uznając postanowienia podejmowane w sprawach duchowych przez organizację Jehowy (uw 123)
a tych dwóch odwiedzających Mariusza to nie należą do organizacji, Czy może należą?

Użytkownik dawid1234 edytował ten post 2008-11-05, godz. 19:58

#150 malinowa7

malinowa7

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 438 Postów

Napisano 2008-11-05, godz. 20:23

Otóż sęk w tym, że film wcale tego nie pokazuje, mimo waszych zaklęć. Pokazuje on zupełnie inny obraz, pisalem już o tym, ale dla ciebie powtórze:

Elihu potrafię czytać Twoje posty ze zrozumieniem i niczego mi nie musisz powtarzać. To,że rozumiem o czym piszesz nie oznacza,że się z Tobą zgadzam. Nie zgadzam się zupełnie. Dla mnie film pokazuje nieudolność starszych w kwestiach, o których pisałam, ale Ty zapewne także czytasz ze zrozumieniem więc powtarzać dla Ciebie nie będę.

Niestety myliśz sie. Nie chodzi tu o to, że wasze relacje są anonimowe. Tylk o to co juz napisałem ale nie pojęłaś. Wiec powtórze: Wasze relacje , opowieści nie są bez znaczenia, bo nie wiadomo czy sa prawdziwe. One są bez naczenia, bo są jednostronne, subiektywne. Nie weryfikowalne z powodu niemożności dowiedzenia się jak na daną sprawę zapatruje sie ta druga strona. Na filmie ten problem został w pewnym momencie przedstawiony. Mariusz się skarzy na wspólnika, że ten niezgodnie z zasadami nie porozmawiał z nim o rzekomym pobiciu kogoś tam, a powinien był najpierw porozmawiac z nim zanim pobiegnie do starszych. I Mariusz pyta czy ma rację. Młodszy wiekiem nadzorca powiedzial wtedy cos takiego: "Owszem Z TOWJEJ RELACJI która przedstawisz sprawą masz rację" ROzumiesz? Z RELACJI MARIUSZA tak wynika. Ale nie ze zbadanych i obiektywnych dociekań. I tak samo jest z waszymi relacjami. Z NICH WYNIKA że zostaliście skrzywdzeni, że nie byliście winni, że starsi byli do bani, że to i ze tamto. Powtarzam: Z WASZYCH RELACJI. Rozumiesz już? Ech. Pomyśl glową a nie inną częścią ciała....

Ot i wydajesz świadectwo Elihu...Wobec Twojej tak porażającej argumentacji, pełnej wiedzy i szacunku dla mnie ja swoją dyskusję z Tobą w tym temacie kończę, bo nie zamierzam się zniżać do Twojego poziomu.

Użytkownik malinowa7 edytował ten post 2008-11-05, godz. 20:17

#151 P.K.Dick

P.K.Dick

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1296 Postów

Napisano 2008-11-05, godz. 20:35

Jak to dobrze że Jehowa dał takich serdecznych starszych i takich elokwentnych mówców jak Elihu.

Nawet czytając takie odstępcze forum, można znaleść wypowiedzi braci które mogą zbudować.

#152 Artur Schwacher

Artur Schwacher

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2617 Postów

Napisano 2008-11-05, godz. 20:36

no i po co sie podlizujesz i prowokujesz Diki.......
To jest forum o Świadkach Jehowy. Ta religia może i ma tam swoje plusy. Rozchodzi się jednak o to aby te plusy nie przesłoniły nam minusów.
Wpadnij do mnie na Facebooku!

#153 P.K.Dick

P.K.Dick

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1296 Postów

Napisano 2008-11-05, godz. 20:40

Śmiej się śmiej, Arturze, ale to "Z ust mądrych ludzi wiedza się sączy, usta niemądrych zioną głupotą".

#154 hi fi

hi fi

Domownik forum (501-1000)

• Członkowie
  • PipPipPip
  • 932 Postów

Napisano 2008-11-05, godz. 20:43

Jak to dobrze że Jehowa dał takich serdecznych starszych i takich elokwentnych mówców jak Elihu.

Nawet czytając takie odstępcze forum, można znaleść wypowiedzi braci które mogą zbudować.

Jaki w rzeczywistości jest "Elihu" dowiemy się na Sądzie Ostatecznym. Wszystko będzie na wierzchu.

#155 qwerty

qwerty

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2138 Postów

Napisano 2008-11-05, godz. 20:47

O jakże Jehowa jest zdziwiony, że taki serdeczny i elokwentny starszy i mówca jak elihu oraz nawrócony Dick, karmią się pokarmem nie ze stołu Jehowy a ze stołu jego największego przeciwnika. A stwierdzeniem, że wbrew woli niewolnika wiernego i rozumnego kolega Dick nawet znajduje tu wypowiedzi, które go budują, przyprawia Jehowę o wielki smutek.

#156 pawel r

pawel r

Niepoprawne stworzenie Boga

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 4853 Postów

Napisano 2008-11-05, godz. 20:53

Anu Elihu czerpie jak widać "argumenty" garściami, ale chyba głównie ze "słownika epitetów" ;) Przynajmniej ludzie zobaczą ciekawą stronę świadków B)

Użytkownik pawel r edytował ten post 2008-11-05, godz. 20:54

Należę do 144...

Islam zdominuje świat
Islam będzie rządzić światem
Ściąć głowy tym, którzy znieważą Islam
Islam jest religią pokoju...

#157 dawid1234

dawid1234

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 370 Postów

Napisano 2008-11-05, godz. 20:53

a Mariusz nie okazał wdzięczności jak przyszli bracia
nie okazał cierpliwości w oczekiwaniu wszak często na wyjaśnienia niewolnika czeka się całe dziesięciolecia
czynił rachunek krzywd który wyrzucił z siebie
miłość jest dobrotliwa a On przydał zmartwień starszym swym utyskiwaniem - to nie było dobrotliwe
naruszył porządek teokratyczny , gdyż to zamianowani słudzy są od tego by upominać a on do przyjmowania upomnień
szukał swego zamiast przyjąć to co mu przygotowano, i zamiast się wzmocnić wykazał załamanie jak ziarno zagłuszone cierniami
wszystko zakrywa miłość a Mariusz odkrył
groził Nadarzynem szukając swego
miłość wszystkiemu wierzy a On nie dowierzał że nie wiedzieli gdzie mieszka
wszystkiego się spodziewa- cokolwiek to znaczy
wszystko znosi Czy Mariusz to zniósł?

wykluczyć?

Użytkownik dawid1234 edytował ten post 2008-11-05, godz. 20:55

#158 kantata

kantata

Domownik forum (501-1000)

• Członkowie
  • PipPipPip
  • 787 Postów

Napisano 2008-11-05, godz. 21:30

Zdaje się, że prawdziwy świadek Jehowy nie mógłby napisać, że to Jehowa dał buszującego po odstępczym forum... Jesteście obaj kryptoodstępcami

#159 brat_jaracz

brat_jaracz

Nadzorca widnokręgu ;-)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 3225 Postów

Napisano 2008-11-05, godz. 21:57

:lol:
To chyba daleko jesteś od macierzystego zboru, że aż na odstępczym forum musisz szukać budujących wypowiedzi współbraci :P

Ps. "Znaleźć", Misiu, a nie "znaleść :)
"W świecie panuje skłonność do odrzucania przewodnictwa. (...) W organizacji Bożej nie ma ducha niezależnego myślenia, a ponadto naprawdę możemy ufać tym, którzy nam przewodzą".
Strażnica z 15 września 1989, s. 23.

"Każdy może krytykować, a (...) dopuszczenie do krytyki to nikomu nie podoba się. Dlatego, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, żeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie (...)".
"Rejs"

#160 dawid1234

dawid1234

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 370 Postów

Napisano 2008-11-05, godz. 22:41

Zdaje się, że prawdziwy świadek Jehowy nie mógłby napisać, że to Jehowa dał buszującego po odstępczym forum... Jesteście obaj kryptoodstępcami

może jakieś tajne/poufne szkolenie , o którym jeszcze nie mamy przecieków , i będący "w duchowym przedsionku świątyni"
przybywa napawać się naszym płaczem i zgrzytaniem zębami :excl: :blink:

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych