Skocz do zawartości

Zdjęcie

Dzieci-głosiciele

• Please log in to reply
143 replies to this topic

#61 Voldemort

Voldemort

Domownik forum (501-1000)

• Członkowie
  • PipPipPip
  • 544 Postów

Napisano 2008-05-23, godz. 18:13

Bylem glosicielem od 8 roku zycia ... regularnym ... po przejsciu testu przez braci starszych ... czy umiem prawidlowo odpowiadac na pytania :)
I w sumie to w d...ce mam cala organizacje ..ale uwazam ze radosna sprawa bylo wyjscie do ludzi i gloszenie ...tzn opowiadanie o swoich racjach .. sluchanie babc i dziadkow i patrzenie jaka radosc im sprawia ze maja sie przed kim wygadac :) Do dzis jak ide w niedziele w godzinach przedpoludniowych przez miasto i czuje ten zapach roznorodnych obiadow, jakies szmery z puszczonym programow telewizyjnych.. to az mnie ciagnie pukac do drzwi :)

Jedna z ulubionych pozycji bylo gloszenie samodzielne :)
Nie lubialem ciagnac za soba kogos innego - jakis siostrzyczek czychajacych na meza, czy ludkow dla ktorych to byla ciagla walka z samym soba , rozumialem ich na swoj sposob ale ...brrrr ....
Procz paru przypadkow , mielismy siostre pionierke ..75 lat ... cud Kobita... wyjsnie z nia to bylo przezycie :)
Nawet jak mnie wywalili to se Ciotka nie dala powiedzie ze jestem zlym ludkiem i mnie odwiedzala prywatnie zeby sobie pogadac :)

Gloszenie rulez :P

Użytkownik Voldemort edytował ten post 2008-05-23, godz. 18:18

#62 [db]

[db]

oświecony

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2827 Postów

Napisano 2008-05-23, godz. 23:33

Voldemort, on 2008-05-23 20:13, said:

Bylem glosicielem od 8 roku zycia ... regularnym ... po przejsciu testu przez braci starszych ... czy umiem prawidlowo odpowiadac na pytania :)
I w sumie to w d...ce mam cala organizacje ..ale uwazam ze radosna sprawa bylo wyjscie do ludzi i gloszenie ...tzn opowiadanie o swoich racjach .. sluchanie babc i dziadkow i patrzenie jaka radosc im sprawia ze maja sie przed kim wygadac :) Do dzis jak ide w niedziele w godzinach przedpoludniowych przez miasto i czuje ten zapach roznorodnych obiadow, jakies szmery z puszczonym programow telewizyjnych.. to az mnie ciagnie pukac do drzwi :)

Jedna z ulubionych pozycji bylo gloszenie samodzielne :)
Nie lubialem ciagnac za soba kogos innego - jakis siostrzyczek czychajacych na meza, czy ludkow dla ktorych to byla ciagla walka z samym soba , rozumialem ich na swoj sposob ale ...brrrr ....
Procz paru przypadkow , mielismy siostre pionierke ..75 lat ... cud Kobita... wyjsnie z nia to bylo przezycie :)
Nawet jak mnie wywalili to se Ciotka nie dala powiedzie ze jestem zlym ludkiem i mnie odwiedzala prywatnie zeby sobie pogadac :)

Gloszenie rulez :P

Ty jakiś dziwny jesteś :-PPP
[db]

#63 Kaśka

Kaśka

Początkujący (1-50)

• Członkowie
  • Pip
  • 70 Postów

Napisano 2008-06-18, godz. 10:20

Moje dziecko było taka małpka która grzecznie siedziała trzy dni na kongresie, zgłaszała sie na każdym zebraniu po 100 razy, chodziła ze mna do głoszenia i cytowała wersety biblijne z pamieci.

Na szczescie jak miała 7 lat ja odsunęłam się od organizacji a ona teraz jest normalną, wesoła nastolatką. I jak pomysle co jej robiłam, co chciałamzrobic to mi wstyd.
Zwłaszcza, ze sama jak głosiłam, to byłam zażenowana, przestraszona i unikałam głoszenia jak mogłam.

#64 edd

edd

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2081 Postów

Napisano 2008-06-18, godz. 10:37

Dobrze ze skonczylo to sie dla niej tak szybko. Jak mysle o tej 5-cio letniiej glosicielce z ktora mialem stycznosc to zal mi jej bo jej rodzice doprowadza ja do powaznych zaburzen psychicznych... :(

Użytkownik edd edytował ten post 2008-06-18, godz. 10:37

Fryderyk Nietzsche
"W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?"

#65 Noc_spokojna

Noc_spokojna

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 3033 Postów

Napisano 2008-06-18, godz. 10:46

[db], on 2008-05-24 01:33, said:

Ty jakiś dziwny jesteś :-PPP

E...tam, zaraz dziwny....normalny inaczej;)

Pozdrawiam cieplutko

Dosia

#66 edd

edd

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2081 Postów

Napisano 2008-06-18, godz. 10:54

Noc_spokojna, on 2008-06-18 12:46, said:

E...tam, zaraz dziwny....normalny inaczej;)

Pozdrawiam cieplutko

Dosia

Umiesz to ladnie ubrac w slowa :lol:

Użytkownik edd edytował ten post 2008-06-18, godz. 10:55

Fryderyk Nietzsche

#67 kantata

kantata

• Członkowie
  • PipPipPip
  • 787 Postów

Napisano 2008-06-18, godz. 17:00

edd, on 2008-06-18 10:37, said:

Dobrze ze skonczylo to sie dla niej tak szybko. Jak mysle o tej 5-cio letniiej glosicielce z ktora mialem stycznosc to zal mi jej bo jej rodzice doprowadza ja do powaznych zaburzen psychicznych... :(

Okres wczesnodziecięcy jest chyba jedynym, w którym głoszenie to prawdziwa frajda. Niektóre małe dzieci tak bardzo chcą, że trudno je zostawić w domu. Przechodzi mniej więcej w wieku szkolnym, kiedy pojawia się wstyd przed kolegami i kiełkuje świadomość, że nie wszystko jest oczywiste.

#68 edd

edd

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2081 Postów

Napisano 2008-06-19, godz. 07:21

kantata, on 2008-06-18 19:00, said:

Okres wczesnodziecięcy jest chyba jedynym, w którym głoszenie to prawdziwa frajda. Niektóre małe dzieci tak bardzo chcą, że trudno je zostawić w domu. Przechodzi mniej więcej w wieku szkolnym, kiedy pojawia się wstyd przed kolegami i kiełkuje świadomość, że nie wszystko jest oczywiste.

Moze odbic pietno na psychice jezeli rodzice probuja dowartosciowywac sie przez dziecko - bo musi byc najlepsze we wszystkim - tak jak w powyzszym przypadku opisanym przeze mnie.

Użytkownik edd edytował ten post 2008-06-19, godz. 07:21

Fryderyk Nietzsche

#69 jb

jb

^o^

• Moderatorzy
  • PipPipPipPip
  • 4057 Postów

Napisano 2008-08-30, godz. 07:17

W nawiązaniu do tematu krótki film ze zboru na Filipinach. Trzyletni brat czyta Pismo podczas TSSK (pod koniec filmu ten sam chłopiec, ale już czteroletni): link
.jb

#70 qwerty

qwerty

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2138 Postów

Napisano 2008-08-30, godz. 13:15

Już Ktoś tu wspomniał, złorzeczą na Kościół Katolicki, że chrzczą dzieci, ale samym świadkom już bliżej do tego niż dalej....... Jak można dopuścić do chrztu nawet 10 letnie dziecko???? Co takie dziecko może wiedziec o życiu późniejszym życiu, kiedy czeka je wywrót hormonalny dorastanie i kształtowanie swojej osobowości???? Zwłaszcza, że patrząc na rodziców KK oni przez chrzest wierzą żezmywają grzech pierworodny i dają dziecku szansę na zbawienie, ale przecież świadkowie uważają że to musi być Swiadomy wybór i dojrzała decyzja............. Szkoda, że nie popierają w tym ukądzie małżeństw zawieranych przez 12 latków, przecież skoro może podjąć świadomą decyzję o oddaniu swojego całego życia Bogu i Organizacji mogą także świadomie wstąpić w związek małżeński, zrobić prawo jazdy, kupić nieruchomość no bo to DOJRZAŁY CZŁOWIEK PRZECIEŻ......
nie potrafiłam uwierzyć.......

#71 malinowa7

malinowa7

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 438 Postów

Napisano 2008-08-30, godz. 13:53

jb, on 2008-08-30 08:17, said:

W nawiązaniu do tematu krótki film ze zboru na Filipinach. Trzyletni brat czyta Pismo podczas TSSK (pod koniec filmu ten sam chłopiec, ale już czteroletni): link

Ten chłopczyk przypomina tresowaną małpkę, żałosne.

#72 zamknietywsobie

zamknietywsobie

Początkujący (1-50)

• Członkowie
  • Pip
  • 91 Postów

Napisano 2008-08-30, godz. 14:22

malinowa7, on 2008-08-30 13:53, said:

Mozliwe,ze wyrosnie na kolejnego wspanialego brata,ktory bedzie zborowa gwiazda.
Oczywiscie dobre wyksztalcenie,ani dobra praca mu nie grozi,bo na pierwszym miejscu postawi ciagle przyblizajace sie Krolestwo Boze.
"Umrzemy, i to czyni z nas szczęściarzy. Większość ludzi nigdy nie umrze, ponieważ nigdy się nie narodzi. Ludzi, którzy potencjalnie mogliby teraz być na moim miejscu, ale w rzeczywistości nigdy nie przyjdą na ten świat, jest zapewne więcej niż ziaren piasku na arabskiej pustyni. Wśród owych nienarodzonych duchów są z pewnością poeci więksi od Keatsa i uczeni więksi od Newtona. Wiemy to, ponieważ liczba możliwych sekwencji ludzkiego DNA znacznie przewyższa liczbę ludzi rzeczywiście żyjących.Świat jest niesprawiedliwy, ale cóż, to właśnie myśmy się na nim znaleźli, ty i ja, całkiem zwyczajnie." (R.Dawkins,"Rozplatanie tęczy")

#73 pawel r

pawel r

Niepoprawne stworzenie Boga

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 4853 Postów

Napisano 2008-08-30, godz. 14:22

malinowa7, on 2008-08-30 15:53, said:

Smutne jest też to, że ten młodzieniec rokuje - jak mi się wydaje po tym filmiku - na kogoś kto ma niezłe możliwości intelektualne, które najprawdopodobniej nie będą miały okazji się rozwinąć poza to co terrokratyczne.
Należę do 144...

Islam zdominuje świat
Islam będzie rządzić światem
Ściąć głowy tym, którzy znieważą Islam
Islam jest religią pokoju...

#74 kantata

kantata

• Członkowie
  • PipPipPip
  • 787 Postów

Napisano 2008-08-30, godz. 14:24

jb, on 2008-08-30 07:17, said:

Trzyletni brat czyta Pismo podczas TSSK (pod koniec filmu ten sam chłopiec, ale już czteroletni):

To dziecko jest po chrzcie?

#75 jb

jb

^o^

• Moderatorzy
  • PipPipPipPip
  • 4057 Postów

Napisano 2008-08-30, godz. 14:57

Niestety, nie mam takiej informacji. Wydaje mi się, że chrzest w tak młodym wieku jest raczej mało prawdopodobny, ale nie wykluczam i takiej możliwości. No i trochę jednak dziwi, że dziecko otrzymało zadanie ćwiczebne (nr 2) przeznaczone dla mężczyzny.
.jb

#76 and

and

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1649 Postów
  • Gadu-Gadu:0

Napisano 2008-08-30, godz. 19:22

rozmawiałem niedawno właśnie z takim chłopczykiem (teraz ma naście lat) bardzo wcześnie umiał czytać i podobało mu się czytanie przed publicznością. Nie rozumiał co czyta, później gdy zaczął rozumieć przestał chodzić na zebrania wbrew woli matki. Nie został ochrzczony, teraz jego celem jest zdanie matury i pójście na studia.
pozdrawiam Andrzej

#77 pawel r

pawel r

Niepoprawne stworzenie Boga

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 4853 Postów

Napisano 2008-08-31, godz. 06:29

Takich nagrań jakie podała jb na youtube znalazłem kilka.
Należę do 144...

Islam zdominuje świat
Islam będzie rządzić światem
Ściąć głowy tym, którzy znieważą Islam
Islam jest religią pokoju...

#78 [db]

[db]

oświecony

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2827 Postów

Napisano 2008-08-31, godz. 17:34

jb, on 2008-08-30 16:57, said:

Niestety, nie mam takiej informacji. Wydaje mi się, że chrzest w tak młodym wieku jest raczej mało prawdopodobny, ale nie wykluczam i takiej możliwości. No i trochę jednak dziwi, że dziecko otrzymało zadanie ćwiczebne (nr 2) przeznaczone dla mężczyzny.

Pfff. Też tak zaczynałem i gdzie teraz jestem? ;)
Jest zdolny, prawdopodobnie inteligentny, jeszcze będzie z niego odstępca ;)
[db]

#79 malinowa7

malinowa7

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 438 Postów

Napisano 2008-08-31, godz. 18:07

[db], on 2008-08-31 18:34, said:

Pfff. Też tak zaczynałem i gdzie teraz jestem? ;)
Jest zdolny, prawdopodobnie inteligentny, jeszcze będzie z niego odstępca ;)

Miejmy nadzieję ;)

#80 odeszłam

odeszłam

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 117 Postów

Napisano 2008-09-01, godz. 01:50

Przyłączę się do wspominek..
Wcześnie zostałam ochrzczona, 11 wiosenek miałam, a głosicielką zostałam tuż po 9 urodzinach. I wtedy nienawidziłam głoszenia z całego serca. Starałam się umawiać z osobami w wieku moich rodziców, bo juz jako szczenię zdawałam sobie sprawę, że kolezanki 14latki nie wezmę na swój teren. Objawy około głoszeniowe to suchość w ustach,miękkie kolana, totalny słowotok lub dla odmiany absolutna blokada. I tak było kilka ładnych lat. Ale nawet później, kiedy lata leciały nie umawiałm się do słuzby z rówieśnikami. Miałam świadomość, że jak drzwi otworzy mi 60latek to słowa z siebie nie wyduszę, bo niby jak? Ja smarkula mam dorosłych ludzi uczyć??Mialam taką jedną Panią na swoim terenie, kobieta blisko osiemdziesiątki była kilak lat temu i ja mam jej mówić co jest dobre a co złe? Chodziłam do niej sama, bo kobieta miała taki dar opowiadania, że słuchałam z rozdziawioną gębą. I nie raportowałam tego czasu:)
Później, w pionierskich czasach już się wyluzowałam, ale wcześniej cierpiałam katusze. Tak jak większość bałam się spotkac kolegów z klasy, nauczycieli czy kogokolwiek znajomego. Ale to juz było...i nie wróci więcej :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych